Slab urod, a cijena raste

Nestašica popularne gastrodelicije: Lovranski marun na udaru suše i – divljih svinja

Marina Kirigin

Ove godine će maruna biti manje nego inače / Foto V. KARUZA

Ove godine će maruna biti manje nego inače / Foto V. KARUZA

Najveći problem ove godine su divlje svinje koje rade štetu u nasadima lovranskog maruna u višim područjima LiburnijeLOVRAN  Lovranskog maruna u prodaji praktički još nema iako je već polovina listopada. Marun je ove godine slabije rodio, kasni u dozrijevanju i zbog tromjesečne suše nije kvalitete na koju su žitelji Liburnije navikli. Sve će to rezultirati višom cijenom ove gastrodelicije koja će se očito u ponudi u nešto značajnijim količinama naći tek krajem listopada, u vrijeme kad je obično sezona maruna polako bila na zalazu. Bolesti koje su ga poharale posljednjih dvadesetak godina, kao rak kore i nametnik osa šiškarice, donekle su pod kontrolom, međutim, marun je ove godine zbog izuzetno sušnog ljeta slabije rodio i plod je manje kvalitete.


Vlasnici šuma maruna su na velikim mukama / NL arhiva

Vlasnici šuma maruna su na velikim mukama / NL arhiva


 


Najveća mu ovogodišnja opasnost prijeti na tlu. Divlje svinje, baš kao i ljudi, vole ovu gastrodeliciju pa tako vlasnici šuma maruna u Lignju, Dobreću i višim krajevima liburnijskog zaleđa bilježe sve veću štetu na području svojih nasada. Svi plodovi koji padnu na tlo redovito su pojedeni, izgriženi, u svakom slučaju uništeni i neupotrebljivi. To sve dodatno smanjuje količine maruna na tržištu pa tako i ne čudi da je prošlog vikenda ta skromna ponuda lovranskog maruna dosezala cijenu od 100 kuna po kilogramu. Da će ova jesenska delicija biti manje dostupna ove godine, bilo zbog njegove cijene ili činjenice da ga neće biti u količinama na koje smo navikli, potvrdio je i vlasnik šuma maruna u Lignju, proizvođač lovranskog maruna Adriano Gržević.
– Maruna ni onoliko koliko bi ga moralo bit. Zima, sneg i led su ga malo fermali, a onda je velika suša storila svoje. Tri meseca ovega leta ni bilo dažja. Va polovice desetega meseca po prave bi marun trebal već bit poklaćen i spravjen, a još je gore va zeleneh žajicah. Marun kasni najmanje dvajset dan u zrenju. Maruna će bit neš, ali ne količine i kvalitete na kakove smo navikli. Vela teplina i suša ga je tako reći skuhala nutra va žajice pa ne izgleda lepo i pola ga je rovinanega. Ipak, najveći naš problem ovo leto su divi prasci, celi je cirkus pod maruni, se pojedu ča po noće pade. Bol koju je prouzročila osa šiškarica pada, nju ne moreš istrebit sto posto, ali je dosta pala, tek tu i tamo se je zna videt, ali ni onako kako je bilo kada se pojavila – rekao je Gržević i naveo da će ovakva situacija sigurno utjecati i na višu cijenu lovranskog maruna nego lani, a vjeruje da će se ona po kilogramu kretati od 50 do 70 kuna.