
Puno posla za vrijedne prodavačice ribe - Brigita Lipovšek / Foto A. KUĆEL ILIĆ
Za kilogram velikih liganja trebalo je platiti 29,20 eura, koliko je koštao i filet lososa, romb je bio po 35 eura, koliko su se cijenili i velike kozice i rep grdobine. Filet sabljarke, fantastične ribe nudio se po cijeni od 32 eura
povezane vijesti
OPATIJA – Tko nema novca za kokota, neka kupi svinjske šnicle… Pola u šali, pola u zbilji, uz ovakve su komentare potrošači dočarali zanimljivu ponudu ribarnice petkom u Opatiji, u rujnu kada je turista sve manje, a u novčanicima u pravilu premalo toga »za brojenje« da bi se osim u nekim svečanim prigodama pripremio solidan riblji ručak za višečlanu obitelj.
Ipak, napraviti đir po mrkatu i ribarnici za ovdašnje je lokalno stanovništvo nepisano pravilo, a da se riba voli, no uglavnom nije cjenovno dostupna prosječnom potrošaču, pokazala je i činjenica da su se najjeftiniji inćuni, cijenjeni 6 eura za kilogram, jučer najbrže rasprodali.

Nije čest gost na ribarnici u Opatiji – hobotnica / Foto A. KUĆEL ILIĆ
Ručak za deset
– Istina je da mi je napraviti đir po ribarnici svakodnevna rutina, čak i kada ništa ne planiram kupiti. Imam i jedan prijedlog za ručak, mogao bi to biti rižoto s kozicama. Jako dobar specijalitet koji se može napraviti na više načina, a ukoliko se uvrsti i pokoji lignjić narezan na manje komade, to bude ručak za deset, rekao je Dragan Hlanuda, potencijalni kupac koji je ribarnicu ocijenio visokim ocjenama.

Đir po ribarnici je obavezan – Dragan Hlanuda / Foto A. KUĆEL ILIĆ
Što se nudilo? Uz inćune koji su brzo šparili, a koštali su već spomenutih 6 eura, dva narančasta kapitalca odmah na ulazu u ribarnicu s lijeve strane jučer su ukrali svu pažnju riboljubaca. Dva kokota… Iz razgovora s potrošačima ispalo je da su u njihovom ukusnom i vrlo cijenjenome mesu svi imali prilike guštati, iako rijetko, na nekom ručku ili večeri za pamćenje. Uglavnom, cijena od oko 21 euro za kilogram kokota nije bila baš za svačiji takujin. Za kilogram velikih liganja trebalo je platiti 29,20 eura, koliko je koštao i filet lososa, romb je bio po 35 eura, koliko su se cijenili i velike kozice i rep grdobine. Pažnju je plijenio i filet sabljarke, fantastične ribe po cijeni od 32 eura. Brancini i orade iz uzgoja zaustavili su se na 15 eura po kilogramu, dok su mali oslići bili po 12 eura.

Dva privlačna kokota na opatijskoj ribarnici / Foto A. KUĆEL ILIĆ
Škampi – najskuplji
Na vrhu cjenovne piramide smjestili su se jučer veliki škampi, mnogima su zapeli za oko, a za njih je trebalo utrošiti 45 eura za kilogram. Nije u posljednje vrijeme baš prečesta gošća opatijske ribarnice, ali jučer se uz cijenu od 24 eura po kilogramu moglo postati i vlasnicima lijepih primjeraka hobotnice teških između kilograma i kilograma i pol…

Solidna ponuda, no najpristupačniji inćuni su brzo nestali / Foto A. KUĆEL ILIĆ
– Kupit ćete ih već očišćene i zatim bi ih dobro bilo zamrznuti i tek nakon što se neko vrijeme odmore u ledu izvaditi i pripremiti, jedan je od savjeta iskusnijih domaćica koji se jučer mogao čuti tijekom đira po peškariji, tom posebnom opatijskom mjestu gdje stanuje kvaliteta, ali ono što je dobro ne samo da kratko traje, nego i drži cijenu.
– Doma volimo pripremati ribu, ali po jednostavnim receptima. Danas ću pohati morskog psa. Bude odlično, a priprema nije zahtjevna. Zamolit ću prodavačicu da mi ribu nareže na fete i zatim ću svaku fetu uvaljati u smjesu koja je slična tijestu za palačinke, samo je gušća. Uz to ćemo imati radić i možda krumpir salatu, otkrila je svoje planove jedna od redovitih posjetiteljica ribarnice Brigita Lipovšek.

Kilogram velikih škampi – 45 eura / Foto A. KUĆEL ILIĆ