Druženje uz karte

Na Turniru prijateljstva u briškuli i trešeti u Opatiji sudjelovalo stotinjak igrača iz 18 talijanskih zajednica

Aleksandra Kućel IlićOPATIJA – Nakon dvije i pol godine pauze, u opatijskoj Sportskoj dvorani »Marino Cvetković« održan je 43. po redu Turnir prijateljstva (Torneo dell’amicizia) u organizaciji Zajednice Talijana grada Opatije.


Turnir prijateljstva u briškuli i trešeti igra se od 1978. godine, a zamišljen je kao veliko finale u kojem kartaške snage odmjeravaju pobjednici lokalnih turnira koji se održavaju u svakoj pojedinoj zajednici Talijana u Hrvatskoj i Sloveniji. Ove se godine u Opatiji okupilo stotinjak igrača iz ukupno 18 zajednica Talijana iz Hrvatske i Slovenije, a na turniru su nastupili i predstavnici Udruge mladih koja djeluje u sklopu Talijanske nacionalne zajednice. U igri briškule (muškarci), prvo mjesto osvojili su Narčizo Puhar i Marcello Visintin iz ZT Buje, drugo mjesto pripalo je Sandru Abramu i Eligiu Janjetiću iz ZT Lovran, dok su pehar i medalje za treće mjesto dobili Aldo Pulin i Peter Cek iz ZT »Dante Alighieri« Izola. U istoj igri kod žena najbolje su bile Opatijke Elvira Barbis i Mirela Benčinić, ispred Dorine Bradamante i Anite Basaneže iz ZT Umag na drugome mjestu te Kris Dassene i Valerije Gržentić iz ZT »Dante Alighieri« Izola na trećemu mjestu.


U trešeti u muškoj konkurenciji nabolji su bili Miljenko Dorčić i Đino Perović iz ZT Cresa, drugo mjesto su osvojili David Brec i Alex Zigante iz Udruge mladih pri Talijanskoj nacionalnoj zajednici, a na trećemu mjestu su Fausto Antonini i Drago Trento iz ZT Buja. U ženskoj konkurenciji u trešeti su pobijedile Kanciana Marušić i Milica Marušić iz ZT Umag, srebrno odličje pripalo je Neviji Vlah i Nadi Rubeša iz ZT Opatija, dok su treće mjesto osvojile Eda Dakić i Blaženka Stepanić iz Lovrana.
Nakon ovogodišnjeg turnira, u ukupnom poretku na vrhu ljestvice u briškuli nalazi se ZT Buje (23 boda), ispred ZT Labina (22 bodova) u muškoj konkurenciji. U kategoriji žena na prvom mjestu je Rijeka (27 bodova), slijedi ZT Opatija s 15 bodova. Kad je u pitanju trešeta, u konkurenciji muškaraca naviše bodova ima ZT Buje (28 bodova), slijedi ih ZT Poreča (24 boda). U konkurenciji žena na prvome mjestu je ZT Umag (33 boda), na drugom ZT Rijeka (17 bodova).