Sjednica

Na Općinskom vijeću Matulja raspravljali o terminima sahrana pokojnika

Marina Kirigin

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

S obzirom na velike ljetne vrućine, u tim ionako stresnim situacijama, termini od 10 do 15 sati praktički su neprihvatljivi.Sahraniti pokojnike na području Matulja, ali i cijele Liburnije, moguće je isključivo u prvom dijelu dana sa krajnjim terminom sahrane u 15 sati.


S obzirom na velike ljetne vrućine, u tim ionako stresnim situacijama, termini od 10 do 15 sati praktički su neprihvatljivi.


Upravo zato na predposljednjoj sjednica Općinskog vijeća Matulja, vijećnik Vladan Mekterović postavio je pitanje vezano za vrijeme održavanja sahrane.
Zanimalo ga je da li je istina da je krajnji termin sahrane u 15 sati te odmah predložio da se on produži do 17 sati i kasnije.


Uslugu pokopa na području Liburnije, pa tako i matuljskom području, pruža tvrtka “Komunalaca” koja upravlja grobljima pa je na sjednicu Vijeća stigao i pisani odgovor Komunalca.


Naime, u odgovoru rukovoditelja Radne jedinice “Usluga” tvrtke Komunalaca Duška Kulaša navedeno je kako je točna informacija da je krajnji termin ukopa 15 sati, a u obrazloženju stoji sljedeće.


– Krajnji termin za početak sahrana su pomaknuti na 15 sati zbog nedostatka radne snage. Naime, ovo Društvo vrši sahrane na ukupno 13 groblja na području Liburnije za čiju organizaciju raspolaže sa ukupno četiri radnika – pogrebnika.


Sahrane sa krajnjim terminom u 15 sati završavaju, uključujući sređivanje grobnog mjesta u 17 – 17,30 sati čime zaposlenik generira maksimalno dopuštena dva prekovremena sata na dnevnoj osnovi određena Zakonom o radu.


Iz ovakvih situacija generira se i maksimalno dopušteni broj prekovremenih sati na mjesečnom nivou što predstavlja limit u opterećenju radnika – pogrebnika.


Društvo Sistematizacijom o organizaciji poslovanja ima predviđeno devet radnih mjesta na mjestu radnika-pogrebnika, ali uz sve napore koje poduzima u tom pogledu ne uspijevamo zaposliti potreban boj radnika.


Od mjera smo na plaće dodali maksimalni dio stimulacije, imamo otvorene natječaje pri Zavodu za zapošljavanje, objavili smo pozive na lokalnim radio stanicama, oglasili na mrežnim stranicama i sada smo u pregovorima s agencijama za zapošljavanje vezano uz mogućnosti zaposlenja uvozne radne snage.


Zaposlenje potrebnog broja radnika je uvjet da se omoguće kasniji termini sahrana jer se time povećani broj potrebnih prekovremenih sati raspoređuje na veći broj ljudi.


Klizno radno vrijeme, uz kasniji početak radnog vremena nije opcija jer ne omogućava sigurnu organizaciju i raspored dnevnih zadataka zaposlenih radnika-pogrebnika koji uz poslove sahrane vrše i poslove preuzimanja i prijevoza umrlih – stoji u odgovoru iz Komunalca koji Mekterovića nije zadovoljio te je na sjednici predložio da se pošalje zahtjev Komunalcu da u ljetnim mjesecima ukope vrši i u kasnijim terminima.


U tome ga je podržao i predsjednik matuljskog Vijeća Slobodan Juračić i vijećnici koji su podigli ruke da se pošalje zahtjev u kojem će se zatražiti od Komunalca da osigura mogućnost ukopa do barem 19 sati u mjesecu srpnju i kolovozu.


Posljednja sjednica matuljskog Vijeća trajala je manje od sat vremena. Na sjednicu nije došao načelnik Matulja Vedran Kinkela, a njegov izostanak opravdan je zdravstvenim razlozima.


Sa dnevnog reda “skinute” su dvije od šest točaka i sve su redom brzo izglasane – od odluke o donošenju izmjena i dopuna UPU Rukavca, odluci o izradi izmjena i dopuna UPU-a Poslovne zone Miklavija, etičkog kodeksa nositelja političkih dužnosti do odluke o ostvarivanju prava na pomoć za novorođeno dijete.


Naime, Općina Matulji još od 2014. godine ima propisanu Odluku kojom pomaže male, novorođene Matuljce sa iznosom od 3.000 do 7.000 kuna, a nju je donio općinski načelnik.


Sada je zbog zakonitosti te odluke zatraženo da navedenu odluku donese Općinsko vijeće, a kako bi se isplate novčane pomoći za novorođeno dijete mogle isplaćivati.


To su vijećnici i učinili, a sredstva su u proračunu ionako već od ranije osigurana. Najveća rasprava u sklopu aktualnog sata odnosila se na temu neupisane djece u Dječji vrtić Matulji.


Ponovno se moglo čuti mišljenje vijećnice Eni Šebalj da se po pitanju upisivanja djece u vrtić trebalo ranije reagirati, a ne dozvoliti da se poseže za vatrogasnim mjerama – odnosno prenamijeni prostora koji je tek nedavno stavljen u funkciju i koji je bio namijenjen dnevnom boravku Matuljaca “treće životne dobi”.


Zamjenik načelnika Eduard Baćić objasnio je kako ova problematika nije od jučer i kako je do nje došlo i zbog činjenice da su neka djeca koja su do sada išla na čuvanje u privatne obrte, kod dadilja, sada radi nove mogućnosti općinskog subvencioniranja čuvanja u obrtima provedena kroz sustav vrtića.


Naveo je i kako se za čak 25 djece čeka odgoda za školu te im se mora osigurati mjesto u vrtiću dok obrazovni sustav ne donese odluke o obaveznom upisu u školu ili eventualnoj odgodi odlaska u školu.