Učka 360°

Na internetu otvorena virtualna izložba fotografija o Učki

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Luigi Opatija

Foto Luigi OpatijaUČKA – U okvirima Dana otvorenih vrata EU fondova 2021, Park prirode Učka predstavlja kapitalni projekt Učka 360°, kroz virtualnu izložbu fotografija »Učka 360° – Stara planina u novom ruhu«. Izložba je postavljena na internetskoj i Facebook stranici Parka prirode Učka te će na istima biti trajno dostupna.


– Dani otvorenih vrata EU projekata predstavljaju način na koji se Hrvatska i ove godine uključila u širu kampanju koju provodi Europska komisija pod nazivom »Europe in My Region«, a čiji je cilj potaknuti građane da otkriju i nauče više o projektima koje Europska unija financira diljem Europe – poručili su iz Parka prirode Učka.


Projekt Učka 360° završen je sredinom ove godine, a novo ruho Parka prirode Učka, realizirano kroz projekt, predstavlja uspješnu priču i primjer dobre prakse koji pokazuje da je iskorištavanjem financiranja iz fondova Europske unije moguće dostići cilj i materijalizirati ideju koja doprinosi dobrobiti društva stvaranjem dodatne vrijednosti. U središtu ovog velikog projekta bila je transformacija zgrade starog peradarnika u višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno-upravnim sadržajima, čime se u cijelosti unaprijedio sustav posjećivanja Parka prirode Učka na spoju dviju županija: Istarske i Primorsko-goranske. Idejni projekt, koji je nastao još 2010. godine, danas je pretočen u stvarnost te je Centar, za koji kažu da je jedan od najljepših u Europi, mjesto gdje posjetitelji mogu dobiti sve osnovne informacije o Parku i krenuti u njegovo istraživanje.
– Osim izgradnje i opremanja Centra, provedene su i mnoge druge aktivnosti razvoja posjetiteljske infrastrukture poput izgradnje triju volontersko-informacijskih centara, uspostavljanja ekomuzeja, razvoja novih edukativnih programa i tematskih sadržaja, obnove turističke signalizacije, tiskanja promotivnih i poučnih materijala, uspostavljanja mrežnog sustava, kao i povećanja kapaciteta javne ustanove. Ono što je u srži projekta svakako je primjerena interpretacija vrijednih prirodnih fenomena, kulturne baštine, održivog načina života, geološke i biološke raznolikosti te bogate povijesti Učke i Ćićarije. Virtualna izložba može se pogledati na: https://www.pp-ucka.hr/ucka-360-virtualna-izlozba/ i https://www.facebook.com/park.prirode.ucka – naveli su iz Parka prirode Učka.