Bivša tvornica

Mostovci o TIBO-u: “Mještani Matulja pate zbog buke i zagađenja”

Marina Kirigin

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Oko tri stotine mještana već je u dva navrata potpisalo peticiju zbog nesnosne buke i zagađenja zraka, na i oko prostora bivše tvornice TIBO u MatuljimaMATULJI – Oko tri stotine mještana već je u dva navrata potpisalo peticiju zbog nesnosne buke i zagađenja zraka, na i oko prostora bivše tvornice TIBO u Matuljima. Međutim, kako rješenja problema nema, jučer je sazvana konferencija za novinare Mosta na kojoj su o navedenoj temi govorili Mladenka Malenica u ime mještana tog dijela Matulja, matuljski vijećnik Mosta Nevio Klarić i Mostov saborski zastupnik Marin Miletić.


Problem od 1975.


Malenica je navela kako problem postoji još od 1975. godine, kada je sagrađen TIBO.


– Već tada odvijali su se radovi na otvorenom, spaljivanje, bojenje te je TIBO dobio niz zabrana rada. Potom je bila jedna pauza tijekom koje je TIBO otišao u stečaj te nije bilo nikakve proizvodnje. Međutim, dolaskom novog vlasnika, MMA poslovanja, od prošle godine nam se zdravlje narušilo u smislu što je buka danonoćna prilikom iskrcavanja i ukrcavanja robe, transporta kamiona. Riječ je o ogromnim šleperima, šleperskim prikolicama koje nama prolaze na nekoliko metara od spavaćih soba. To rezultira time da ljudi moraju investirati u svoju stolariju da bi mogli spavati, drugi se moraju seliti u druge prostorije. Život je postao nemoguć.
Na gornjem parkiralištu isto tako je prisutna velika količina prašine, a neki od nas se bave turizmom te dolazi do otkazivanja rezervacija što naravno ima i materijalne posljedice. Zbog svega toga mi smo potpisali dvije peticije – jednu 2019. i drugu 2021. godine i skupili oko 300 potpisnika. Obje peticije su dostavljene u Općinu Matulji, međutim, do dan danas konkretnih rezultata nema, kazala je Mladenka Malenica.


Postupak u tijeku


Malenica je naglasila kako peticijom iz 2019. godine traže prenamjenu te zone u stambenu jer se ona nalazi okružena kućama.


– Kad je TIBO sagrađen, tamo su već postojale kuće, nije to bila ledina na kojoj je sagrađena tvornica, već je nekim aktom tadašnje države Jugoslavije stavljena ta tvornica u centar naselja. U niz navrata prijavljivali smo sanitarnoj inspekciji problem buke što zbog radnih strojeva, što zbog prometa. Međutim, nalozi sanitarne inspekcije idu sistemom da se traži mjerenje od pojedinih poslovnih subjekata koji iznajmljuju poslovni prostor od MMA poslovanja.


S obzirom da oni to plaćaju, moraju znati kada će se i kako mjeriti. Tako da mi do sada nemamo neutralno mjerenje – da se ne zna kada će se mjeriti i da onda nema prilagodbe rada da se smanje te vrijednosti. Usprkos tome, zadnje mjerenje koje se odvijalo 24 sata na tri lokacije pokazalo je da su ipak prisutna odstupanja od dozvoljene razine buke, te su pojedincima izrečene upravne mjere od strane sanitarne inspekcije. Međutim, sve te mjere mi ne osjećamo.


Nama je ove godine čak gore nego prošle jer se povećao ukupan promet. Sve je više podnajmodavaca poslovnih subjekata. Najveći je problem što se iznajmilo tvrtkama koje se bave distribucijom prehrambenih proizvoda i one rade cijelu noć. Šleperi dolaze po noći, iskrcavaju cijelu noć i onda mali kamioni distribuiraju od četiri ujutro. Zbog toga smo se žalili i pučkoj pravobraniteljici koja je uputila u Općinu Matulji i sanitarnoj inspekciji zahtjev za očitovanje što se napravilo u zadnjih godinu dana da se situacija promijeni. To je sad nekakav postupak u tijeku. U Općini smo bili na nekoliko sastanaka, jedan je bio i s vlasnicima MMA poslovanja. Međutim, na tim sastancima nas se uvjerava da buke nema i da se ona može riješiti sadnjom čempresa. Moramo slušati apsurdne prijedloge koji nemaju veze sa zdravom pameću. Isto tako, nemamo podršku predstavnika Općine Matulji jer ne žele zauzeti ničiju stranu – rekla je Malenica.


Strah


Napomenula je kako zastupa 300-tinjak potpisnika te zone, ljude koji su čak i u strahu.


– U zapisniku nam se čak i prijeti. Odvjetnički ured od strane MMA izjavljuje da ćemo mi ili Općina biti odgovorni ukoliko neki poslovni subjekt otkaže najam. Tako da je to otvorena prijetnja svima nama – zaključila je Malenica, navodeći kako jedinu podršku imaju od Mostovog vijećnika Klarića.


Klarić je naveo kako je od pomlađenog vrha u Općini Matulji očekivao mnogo, a sada se stvorio dojam da se nisu spremni uhvatiti u koštac s problemom. Rekao je kako mu je jasno da načelnik mora balansirati između gospodarstva i problema mještana i u tom kontekstu naveo kako oni nikako ne žele izgubiti niti jednu tvrtku s područja općine.


Marin Miletić rekao je kako je očigledno da se načelnik Matulja Vedran Kinkela ne snalazi na svom poslu i ne želi uloviti veliki problem mještana Matulja u svoje ruke.


– Pokušava biti negdje između, plesati po žici, a tako se ne može baviti politikom – rekao je Miletić te naveo da ukoliko ne uspiju doći do konkretnog rješenja, da kao jednu od mogućnosti ima podizanje kaznene prijave u zaštitu mještana.