Ministrica u Iki

“Riječko sveučilište je dobar primjer, Zagreb se drži samo svojih sinekura”: Divjak obišla novi aneks FMTU-a

Hina

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Kad vodite sveučilište morate imati viziju, da znate zašto ste tu, istaknula je DivjakMinistrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak obišla je aneks zgrade Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki pokraj Opatije, u koji je uloženo 15,9 milijuna kuna te istaknula da još ima puno posla da visoko obrazovanje bude relevantno i više pridonosi razvoju gospodarstva.


Dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU) Dora Smolčić Jurdana istaknula je da je prostor namijenjen prvenstveno studentima. Na 1250 četvornih metara bruto površine je pet predavaonica, suvremena knjižnica s čitaonicom i prostor za studente, a objekt nije namijenjen samo za redovnu nastavu, nego i za održavanje stručnih skupove i ljetnih kampova, rekla je dekanica.


Nakon višegodišnjih priprema u kojima je sudjelovalo nekoliko uprava fakulteta, izgradnjom aneksa riješen je problem neodgovarajućih prostornih uvjeta, te se time počinje ostvarivati planirani projekt mini kampusa, rekla je.
Smolčić Jurdana podsjetila je da je do sad diplomu na FMTU steklo 15.000 studenata, a sada ih je oko 2000. Više od 70 posto ih dolazi iz drugih dijelova Hrvatske, kazala je.


Foto galerija: Nova zgrada fakulteta u Iki Foto: Vedran Karuza


Temeljni kamen položen je u prosincu 2018. godine, a radove je izvodila tvrtka GP Krk. Ministarstvo znanosti i obrazovanja uložilo je sedam milijuna kuna, Sveučilište u Rijeci 2,2 milijuna, a ostatak je pokrio sm FMTU.


Ministrica Blaženka Divjak istaknula je da u obrazovanju i znanosti želimo i moramo više. Posebno je to važno u akademskoj zajednici, gdje se mora činiti više za studente, u istraživanju i internacionalizaciji, rekla je.


Istaknula je da je tijekom tri godine njezina mandata kurikularma reforma ušla u sve škole, uloženo je najviše do sad, oko 1,5 milijarde, u strukovno obrazovanje te su povećana ulaganja u znanost.


Tako je uspješno povećano povlačenje novca za znanost iz europskih fondova a izdvajanje za ovu namjenu iz državnog proračuna je povećano za 25 posto, naglasila je.


Divjak: Još uvijek puno posla da visoko obrazovanje bude relevantno


Zadovoljstvo novim dijelom fakulteta iskazali su i direktor Hrvatske turističke zajednice i predsjednik Gospodarskog savjeta FMTU Kristjan Staničić, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija i predstavnica studenskog zbora Paola Petrinec.»Još uvijek ima puno posla da visoko obrazovanja bude relevantno i više doprinosi razvoju gospodarstva i društva uz veći prostor inovativnim mladim ljudima. Riječko sveučilište je dobar primjer, a na žalost neka druga sveučilišta i drugi rektori se više drže svojih sinekura, klijentelizma«, rekla je Divjak novinarima.


Upitana na koja sveučilišta misli, odgovorila je da od najvećeg i najvažnijeg sveučilišta, zagrebačkog, očekuje da bude predvodnik internacionalizacije, razvoja i davanja prilika mladima, a ne da se čuvaju pozicije i onemogućava razvoj.


»Kad vodite sveučilište morate imati viziju, da znate zašto ste tu«, istaknula je.


Upitana da ocijeni svoj mandat, Divjak je rekla da je reforma uvedena u sve škole, da su ostvarena najveća ulaganja u strukovno obrazovanje i povećana ulaganja u znanost. Kazala je da se morala boriti protiv onih koji su imali različite interese i ideje koje nisu bile usmjerene dobrobiti i razvoju. Sada će o tome odlučivati birači, rekla je i dodala, »ja sam sveučilišna profesorica i veselim se i akademskoj karijeri«.