Reorganizacija

Mini referendum. Ove nedjelje prikuplja se mišljenje mještaja o mogućem spajanju mjesnih odbora u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerOPATIJA – Nakon provedene ankete među predstavnicima vijeća mjesnih odbora, Grad Opatija pokreće prijedlog reorganizacije pojedinih područja mjesnih odbora, s obzirom na zajednički zaključak o prevelikom broju mjesnih odbora koji postoje na području Opatije. Reorganizacija se predlaže u cilju racionalizacije broja mjesnih odbora kako bi se osigurala bolja učinkovitost rada te kvalitetnije rješavanje pitanja od važnosti za stanovnike. Isto tako, i Odbor za mjesnu samoupravu Gradskog vijeća je na sjednici 17. travnja usvojio prijedlog zaključka o smanjenju broja mjesnih odbora. Na osnovu navedenog pokrenuta je inicijativa za promjenu granica i područja za osam od sadašnjih 15 mjesnih odbora. Predložena spajanja kreirana su tako da se vodilo računa da takvo »spajanje« predstavlja logičnu i funkcionalnu cjelinu, čime bi bilo ustrojeno ukupno 11 mjesnih odbora.


Jedan od inicijalnih koraka ove inicijative je konzultiranje stanovnika mjesnih odbora za koje se planira spajanje. Stoga, Grad Opatija poziva stanovnike s prebivalištem na području mjesnih odbora Vasanska, Punta Kolova, Centar I, Centar II, Volosko, Belveder, Ika i Oprič na davanje mišljenja o promjeni područja, i to 1. listopada (nedjelja) od 10 do 18 sati. Prikupljanje mišljenja će se za građane koji imaju prebivalište na području mjesnih odbora Vasanska i Punta Kolova provoditi u prostorijama MO-a Vasanska na adresi Joakima Rakovca 15, za one koji imaju prebivalište na području mjesnih odbora Centar I i Centar II u prostoru Ville Antonio na adresi Vladimira Nazora 2, za građane koji imaju prebivalište na području mjesnih odbora Volosko i Belveder u Gradskoj vijećnici Grada Opatije, na adresi M. Tita 3, a za građane koji imaju prebivalište na području Mjesnih odbora Ika i Oprič u prostorijama Mjesnog odbora Ika, na adresi Primorska 29, Ika.


Kako je objašnjeno, mišljenje o reorganizaciji područja svojeg mjesnog odbora građani će davati zaokruživanjem jednog od dva ponuđena odgovora: »suglasan sam« i »nisam suglasan« na listiću za davanje mišljenja, samo za onaj mjesni odbor na području kojega imaju prebivalište. Odluku o inicijativi i prijedlogu donosi Gradsko vijeće Opatije, uz prethodno pribavljeno mišljenje stanovnika.