Sjednica

Matuljski vijećnici odlučili da neće dodijeliti nagradu za životno djelo, evo tko je dobio godišnje nagrade

Marina Kirigin

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Godišnje nagrade bit će dodijeljene KUD-u Učka i Josipu Orlandu HrvatinuOpćina Matulji ove godine neće dodijeliti nagradu za životno djelo. Tako su odlučili vijećnici na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća koji su glasali protiv prijedloga Odbora za izbor i imenovanje da se nagrada za životno djelo ove godine dodjeli Mladenu Sigurnjaku za osobite uspjehe na području sporta.


Raspravu je otvorio predsjednik Vijeća Slobodan Juračić koji je istaknuo kako izuzetno poštuje Mladena Sigurnjaka, međutim, kako smatra da njegova postignuća ne odgovaraju kriterijima prema kojima se dodjeljuje nagrada za životno djelo.

Rekao je kako će prilikom glasanja biti suzdržan jer smatra da u društvu ranije nagrađenih za životno djelo (Nemec, Surina…), ne vidi Sigurnjaka, iako ga izuzetno cijeni.


S njime se složio i vijećnik Igor Barak rekavši kako bi Sigurnjak bio bolji kandidat za nagradu Zajednice sportskih udruga Općine Matulji i dodao kako će on biti “protiv” prilikom glasanja.


Tko je napravio propust?


Vijećnik Darjan Buković smatrao je da je propust napravio Odbor za izbor i imenovanje koji je trebao utvrditi da kandidat nije adekvatan za nagradu za životno djelo.


Tada se povela rasprava i o tome koliko su kriteriji za dodjelu tog priznanja Općine razrađeni i treba li Odbor dati svoje mišljenje, odnosno filtrirati prijave pristigle na javni poziv za dodjelu općinskih nagrada ili s obzirom da se radi o jedinoj prijavu za ovu vrstu nagrade ove godine samo proslijediti Općinskom vijeću na odlučivanje.


Šebalj je smatrala da je napravljena proceduralna pogreška Odbora i upitala zbog čega nije za ovu nagradu predložen Zdravko Matulja.Juračić je rekao kako iako je bilo najava da će Matulju predložiti da to nitko nije u konačnici i učinio i kako ne postoji mogućnost da se on direktno na sjednici Općinskog vijeća predloži.


Nakon rasprave pristupilo se glasanju, a prijedlog da se Sigurnjaku dodjeli nagrada za životno djelo nije prošao.


Na javni poziv za dodjelu općinskih priznanja ukupno je stiglo četiri prijedloga od koja su dva bila za istu osobu.


Godišnje nagrade


Vijećnici su donijeli odluku da se godišnje nagrade dodjele KUD “Učka” za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značaja u domeni kulture i Josipu Orlandu Hrvatinu za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značaja u domeni obrazovanja i kulture. Buković je rekao kako bi se trebalo razmišljati i o tome da se isti dobitnici nagrada ne ponavljaju.– KUD-u Učka je nagrada dodijeljena već više puta samo u drugim kategorijama – napomenuo je Buković, a vijećnik Vladan Mekterović apelirao da se članovima Odbora za izbor i imenovanje, čija predsjednica nije došla na sjednicu – ispričala se i opravdala izostanak, prenese da nisu samo tu da formalno utvrđuju tko može biti kandidat već da daju i svoje mišljenje, odnosno kako bi trebali preuzeti odgovornost i biti “produžena ruka” Općinskog vijeća.


Na sjednici je podneseno i izvješće o prisutnosti vijećnika sjednicama Općinskog vijeća i sjednicama radnih tijela. Juračić je rekao kako su svi izostanci vijećnika bili uredno opravdani, te da je mišljenje Odbora da se ovaj puta ne izriču sankcije.


Zašto se neki odbori uopće ne sastaju?


Ipak, moglo se čuti i kako se neki općinski odbori uopće nisu sastali, a neki zbog nedostatka kvoruma nisu mogli donositi odluke.– Ne mogu ne primijetiti da Odbor za gospodarstvo, poduzetništvo i ruralni razvoj nije imao niti jednu sjednicu. Mislim da je nevjerojatno da niti jedanput nije bilo potrebe da se taj Odbor sastane.


To znači da smo kao Općina vrlo tromi, rekao je vijećnik Sandro Pecman, a onda je vijećnica Irena Lovrić, predstavnica tog Odbora, rekla kako je sastajanje odbora za nju gubljenje vremena, a razlog neodržavanja pokušala je opravdati svojim angažmanom u formiranju udruge koja će okupljati gospodarske subjekte (koja nosi naziv Poslovni klub Liburnija), a čije će, kako kaže, prijedloge onda iznositi na Odboru.


– Poslovni klub Liburnija, čije je to radno tijelo? Odbor je radno tijelo Vijeća i smatram da bi on trebao djelovati, ako ćete vi sa strane imati još nekakvu inicijativu da se oformi grupa građana – super, ali ne može Odbor prekrižit ruke i reći glupo nam je odlučivati.


Izabrani ste kao radno tijelo ovog Vijeća i onda tako trebate i raditi, a ne raditi svoje udruge – rekao je Pecman u pokušaju da neinformiranoj vijećnici objasni da udruga ne može preuzeti odgovornosti ili zamijeniti Odbor.


Predsjednik Vijeća dodao je i kako od pet sastajanja čak četiri puta Odbor za proračun i financije nije imao kvorum te da bi se trebalo razmisliti o tome da li da se eventualno predlože za taj Odbor neki novi članovi.