Općinsko vijeće

Matulji: Izbori za 22 vijeća MO-a 20. studenoga

Marina Kirigin

Posljednji redovni izbori održani su 2016. godine, što znači da se dvije godine nakon isteka mandata čekalo na raspisivanje novog izbornog procesa, a razlog tome je epidemija koronavirusaMATULJI – Dana 20. studenog ove godine konačno će biti raspisani izbori za članove 22 vijeća mjesnih odbora na području Matulja, odlučili su tako na posljednjoj sjednici vijećnici Općine Matulji. Naime, izbori za članove vijeća mjesnih odbora u pravilu se održavaju svake četiri godine. Međutim, posljednji redovni izbori održani su 2016. godine, što znači da se dvije godine nakon isteka mandata čekalo na raspisivanje novog izbornog procesa. Razlog tome je bila pandemija koronavirusa zbog koje je Općinsko vijeće 2020. godine donijelo odluku o odgodi do stjecanja epidemioloških, organizacijskih i tehničkih uvjeta za provedbu izbora.


Vijećnik i predstavnik jednog od najaktivnijih mjesnih odbora, Sandro Pecman iz Velog Brguda, nakon dva predložena amandmana predlagača koja su se odnosila na datum raspisivanja izbora, ali i rokove vezane uz provedbu izbora, rekao je da će se mjesni odbori naći u problemu i da će se dogoditi da sredstva neće biti utrošena, odnosno da se predloženim rokovima vezanim uz izbore potiče neaktivne mjesne odbore, a blokira aktivne.


Neutrošena sredstva


– Ne znam zašto smo išli na neke maksimalne, a ne minimalne rokove s obzirom da mjesni odbori ne mogu djelovati za vrijeme od raspisivanja izbora do trenutka konstituiranja Vijeća. Produžio se rok najprije 8 dana zbog objave, a kasnije još postoji onaj od 30 do 60 dana za raspisivanje izbora. Ne vidim razlog zašto to mora biti tako dugo. Neaktivnim mjesnim odborima je svejedno, ali onim aktivnima tih mjesec i pol dana, posebno na kraju godine, je izuzetno bitno zbog toga što bi mogla ostati neutrošena sredstva. Druga stvar je da su mjesni odbori dobili zahtjev za rebalans svojih proračuna koje su predali, a rebalans sada nije na dnevnom redu. Pitanje je kad će biti i hoće li do onda biti donesen i na koji način – rekao je Pecman, a predsjednik Vijeća Slobodan Juračić objasnio da se na takve rokove išlo kako bi se neaktivnim mjesnim odborima dalo više vremena da se okupe i aktiviraju. Pročelnica Smiljana Veselinović rekla je da je 20. studenoga najbliži datum za održavanje izbora.


Odluka o stipendijama
Poduža rasprava na sjednici Vijeća vodila se oko izmjena odluke o stipendiranju matuljskih učenika i studenata. Vijećnik Mosta Nevio Klarić podnio je pet amandmana, od dva je tijekom rasprave i sam odustao, a o tri amandmana su vijećnici glasali i niti jedan nije dobio podršku. Izmjene odluke koje su izglasane odnosile su se na izmjene prosječne ocjene za dodjelu stipendija. Novom odlukom podignuta je prosječna ocjena za dodjelu stipendije s 3,00 na 3,50 onih koji se školuju za deficitarna zanimanja. Za dodjelu stipendija temeljem imovinskog statusa izmjene se odnose na prosječnu ocjenu i opisnu ocjenu iz vladanja. U ovom slučaju kriterij za dodjelu stipendije je snižen s prosječne osjene 4,00 na 3,50, ali uz uvjet dobrog vladanja. Odlukom je propisano i da će do stipendija temeljem školskog/akademskog uspjeha moći samo osnovnoškolci koji su 7. i 8. razred prošli s 5,00 te imaju opisnu ocjenu iz vladanja uzorno, dok će srednjoškolci za tu stipendiju morati imati minimalni prosjek 4,50. Kod studenata taj prosjek mora biti minimalno 4,00. Ukinuta je obveza volontiranja za stipendiste koja je odsad u odluku ugrađena kao mogućnost. Nezavisna vijećnica Eni Šebalj komentirala je samo da joj je žao što je ova odluka samo objedinjena, odnosno da u njoj nisu uvedene novine, kao primjerice stipendiranje za one koji su na doktorskom studiju.