Konstituirano vijeće

“Homo storit delo”: Matulji neće na nove izbore jer su SDP i HDZ “stavili glave na kup”. Čak će podijeliti mjesto šefa Vijeća

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Dobili smo odgovorne suradnike i ako pogledate naše predizborne izborne programe, programe svih stranaka - oni su slični i u osnovi želimo slične stvari za Općinu Matulji - rekao je Slobodan JuračićMATULJI – Novih izbora za Općinsko vijeće u Matuljima neće biti, jer je iz trećeg i napokon uspješnog pokušaja, Vijeće konstituirano, a na mjesto predsjednika izabran Slobodan Juračić (SDP).


Dobio je 9 ruku “za”, a pored vijećnika SDP-a i HSU-a, dobio je podršku PGS-a i HDZ-a. U Općinskom vijeću Općine Matulji nalazi se inače 15 vijećnika i svi su bili nazočni sjednici, a to su Slobodan Juračić, Dean Frlan, Doris Stanić i Vladan Mekterović (SDP), Gordana Galešić (HSU), Eni Šebalj, Arsen Sušanj i Miljenko Hegeduš (Nezavisna lista Eni Šebalj), Iva Letina, Igor Barak i Ivan Lipovac (HDZ), Darjan Buković (AM), Rajko Stanić (PGS), Željko Grbac (Nezavisna lista Željka Grbca) i Nevio Klarić (MOST).


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin


Protukandidat Slobodanu Juračiću bio je nezavisni vijećnik Željko Grbac koji međutim nije dobio dovoljno glasova. Prije samog glasovanja, obratio se Vijeću s određenim primjedbama na kršenje poslovnika tijekom drugog pokušaja konstituiranja OV Matulji, upitavši pročelnika Danijela Jermana tko će zbog nedorečenosti u poslovniku i različitih mogućnosti njegova tumačenja snositi odgovornost. Dobio je odgovor da ukoliko smatra da za to ima osnova, može pokrenuti upravni postupak i uložiti prigovor, no sjednica je zatim nastavljena i glasovanje odrađeno.
Na mjesto potpredsjednika OV Matulji izabrani su Iva Letina (HDZ) i Rajko Stanić (PGS). Novoizabrani predsjednik Vijeća Slobodan Juračić zahvalio je svima koji su mu dali glas, te izrazio nadu da će svi zajedno, bez podjela raditi za dobrobit Općine Matulji i da će opravdati povjerenje koje su im dali birači. Rekao je kako je uvjeren da će nakon četiti godine rada u Vijeću svi zajedno sa zadovoljstvom moći reći kako su napravili sve ono zbog čega su i dobili glasove svojih sumještana.


Međutim, na mjesto predsjednika je odabran u suradnji s HDZ-om, pa je ovo na neki način za Matulje i velika prekretnica – SDP i HDZ su postali partneri, a Juračić kojega smo nakon sjednice zamolili za komentar, smatra da će suradnja biti kontruktivna i u njoj ner vidi ništa sporno.


– Devet odgovornih vijećnika zaključilo je da se treba poštivati volja birača i da ja, kao predstavnik stranke koja je zajedno s koalcijskim parnertom HSU-om dobila najviše glasova na izborima budem predsjednik. U vođenju ovog Vijeća će participirati i HDZ s kojim smo postigli dogvor i kolegica predsjendica HDZ-a Iva Letina i ja ćemo apsolutno surađivati. Ne želim ulaziti u ostale priče – SDP, HSU, HDZ i PGS, četiri stranke su “stavile glave na kup” i rekle “homo storit delo”.


Za one koji me budu pitali – SDP i HDZ zajedno – odgovorit ću im “a zašto ne”? Dobili smo odgovorne suradnike i ako pogledate naše predizborne izborne programe, programe svih stranaka – oni su slični i u osnovi želimo slične stvari za Općinu Matulji – rekao je Slobodan Juračić.


Najavio je još i da će na mjestu predsjednika Općinskog vijeća Matulja biti prve dvije godine, a zatim druge dvije godine HDZ-ovka Iva Letina.