Opatijski razvojni projekti

LRH namjerava energetski obnoviti sve svoje hotele, a Opatija urediti Lungomare i izgraditi žičaru Slatina – Veprinac

Marina Kirigin

Osobito se namjeravamo okrenuti u smjeru dodatnog razvoja zdravstvenog turizma – naglasila je Ana OdakOPATIJA – Na tragu započete intenzivne suradnje Grada Opatije i tvrtke Gitone Kvarner, predstavnika većinskog vlasnika opatijske hotelske kuće LRH, u gradskoj je vijećnici održana prezentacija gradskih razvojnih projekata na kojoj su sudjelovali Ana Odak i Bože Čolak, stručnjaci za provedbu europskih projekata tvrtke Gitone Kvarner.


– Namjera je većinskog vlasnika sve hotelske objekte na Opatijskoj rivijeri staviti u funkciju, odnosno primjereno ih energetski učinkovito obnoviti u skladu s konzervatorskim normama te time podići cjelokupnu razinu razvoja destinacije. Osobito se namjeravamo okrenuti u smjeru dodatnog razvoja zdravstvenog turizma – naglasila je Ana Odak.


Zamjenik gradonačelnika Emil Priskić predstavio je opatijske razvojne projekte kojima je zajednički cilj podizanje kvalitete života stanovnika, ali i uspješan gospodarski razvoj. Za dosad ostvarene gradske projekte u protekle je tri godine dobiveno 3 milijuna i 750 tisuća bespovratnih kuna iz europskih fondova, a od onih koji su u fazi realizacije očekuje se još 18 milijuna i 310 tisuća kuna bespovratnih sredstava.
Riječ je o ukupno 23 projekta koji se odnose na društvenu odgovornost (Grad jednakih mogućnosti, Suvremeni vrtić za suvremenu obitelj, Opatijski kutak za inkluziju), prekograničnu suradnju (Riviera4seasons2, Zero Waste Blue), sigurnost i mobilnost (izgradnja Vatrogasnog centra, pametna infrastruktura) te revitalizaciju prirodnog i kulturnog bogatstva Opatije (Uređenje Ville Angioline, rekonstrukcija Amerikanskih vrtova i rasadnika Angiolina, Hubbazia, MOHO centar, povijesni škver Ika).


U očekivanju nove Europske financijske perspektive 2021. – 2027. pravi je trenutak za pripremu budućih projekata koji se mogu financirati europskim sredstvima, istaknuto je. Europska je financijska perspektiva posebno usmjerena prema održivom razvoju, zelenim tehnologijama, pametnom upravljanju javnim prostorima, socijalnoj inkluziji, a Grad Opatija u pripremi ima nekoliko važnih i zahtjevnih projekata.


Uređenje obalne šetnice Lungomare, Trga Slatina za koji je najavljeno skoro raspisivanje međunarodnog javnog natječaja, rekonstrukcija Ljetne pozornice, izgradnja žičare Slatina – Veprinac, samo su neki od mogućih novih projekata koji bi se mogli ostvariti kroz partnerski odnos Grada i LRH-a u prijavi projekata. Na idućem partnerskom sastanku stručnjaci Gitone Kvarnera prezentirat će svoje konkretne razvojne planove, stoji u objavi na službenim stranicama Grada Opatije.