Bespovratna sredstva

LAG Terra Liburna dodijelio preko milijun kuna za devet malih poljoprivrednika

Aleksandra Kućel Ilić

Za devet prijavitelja donesene su pozitivne odluke o odabiru projekta, od čega se po dva nositelja nalaze na području općina Matulji i Jelenje te Grada Opatije, a tri na području Općine KlanaMATULJI – Na petom LAG Natječaju za tip operacije 1.2.1 »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava« iz Lokalne razvojne strategije LAG-a Terra Liburna odabrano je devet malih poljoprivrednih gospodarstava kojima je, temeljem njihovih projektnih prijava, dodijeljeno bespovratno po 113.278,50 kuna, odnosno sveukupno 1.019.506,50 kuna. Do sada su iz strategije LAG-a sredstva povukla 24 poljoprivredna gospodarstva, a u siječnju će daljnjih šest imati priliku to učiniti ponovo, čime će se zaključiti provedba strategije, objavljeno je na mrežnim stranicama Općine Matulji.


Za devet prijavitelja donesene su pozitivne odluke o odabiru projekta, od čega se po dva nositelja projekata nalaze na području općina Matulji i Jelenje te Grada Opatije, a čak tri nositelja na području Općine Klana.


Širenje poslovanja


Putem provedbe svojih projekata stočari, pčelari, proizvođači kokošjih jaja i istaknuti vinari imat će priliku modernizirati ili proširiti svoje poslovanje.
– Iznimno nam je drago da su među prijaviteljima čak četiri naša člana iskoristila priliku da apliciraju za ove bespovratne potpore. Jednako nam je tako veliko zadovoljstvo da će sredstva biti investirana na strogo ruralnim područjima, pa tako čak i na Veloj Učki – izjavila je voditeljica LAG-a Ana Fratar.


Poziv za projekte


Konačnu odluku o dodjeli sredstava donosi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a sredstva se dodjeljuju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj putem Programa ruralnog razvoja RH i Mjere 19 »LEADER/CLLD«.


– U siječnju iduće godine slijedi i posljednji natječaj iz trenutno važeće strategije LAG-a, čime će još šest poljoprivrednih gospodarstava moći doći do ove potpore. Tijekom 2022. godine LAG će raditi na izradi nove Lokalne razvojne strategije za razdoblje od 2023. do 2027. godine gdje će se dionicima s područja osam općina pružiti mogućnosti za mnogo značajnije i financijski izdašnije projekte, a među kojima će prihvatljivi prijavitelji, jednako kao i do sada, biti OPG-ovi, jedinice lokalne samouprave, ali i udruge, tvrtke i obrti. Pozivamo zainteresirane da u narednoj godini prijave svoje projektne ideje kako bismo strategiju kreirali oko njihovih želja i potreba, a i prvi put kreirali projekte povezane sa zelenom i digitalnom tranzicijom kroz koncept Pametnih sela – poručila je predsjednica LAG-a Anđela Cvjetković.