Pola mandata

Kirigin rezimirao dvije godine opatijske vlasti: “Veći dio najava je postao stvarnost”

Aleksandra Kućel Ilić

Mislim da smo u ove dvije godine dobro radili i stvorili preduvjete za realizaciju investicija, a ocjenu rada prepustio bih javnosti – rekao je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin  na presiciOPATIJA – Mislim da smo u ove dvije godine dobro radili i stvorili preduvjete za realizaciju investicija, a ocjenu rada prepustio bih javnosti – rekao je u odgovoru na novinarsko pitanje opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin koji je uz svoju zamjenicu Kristinu Đukić pozvao novinare kako bi se oboje osvrnuli na dvije godine mandata.


Na presici su promovirani brošura »Na pola mandata« i kraći film tijekom kojega gradonačelnik u formi intervjua govori o dosadašnjim postignućima.


“Na pola puta”


– Dvije godine mandata su iza nas pa bi se moglo ustvrditi da smo stigli »na pola puta«. Ako pogledamo unazad 24 mjeseca, vidljivo je da smo ostvarili mnogo programa i planiranih projekata. Kada sam građanima predstavio svoju viziju Opatije, najavio sam povećanje transparentnosti rada gradske uprave, izgradnju sportske infrastrukture, kvalitetniju parkirališnu politiku, ulaganja u opatijsko zaleđe i razvoj svih gradskih naselja, kvalitetniji socijalni program, uređeni Dom zdravlja, izgradnju parkirališnih garaža, održivi turistički razvoj, povoljnije gradske stanove za najam te kvalitetnije upravljanje prostorom.
Veći dio tih najava postao je stvarnost. Ponosan sam što smo uveli potpunu transparentnost gradskih financija, što građani sada mogu pratiti kako se troši njihov novac.


Novi koncept povlaštenog parkiranja omogućio je Opatijcima najbolje uvjete u Hrvatskoj, a nova Odluka o socijalnoj skrbi je proširila i pravednije raspodijelila gradske socijalne mjere, čime su između ostalog povećane božićnice i uskrsnice za naše umirovljenike – naglasio je gradonačelnik Kirigin koji je istaknuo i da je Grad Opatija jedinica lokalne samouprave s najvišim cenzusima za ostvarivanje prava iz socijalnog programa u regiji.


Od većih projekata, najavio je da vjeruje da će do kraja godine početi izgradnja garaže na Gorovu, a i za projekt izgradnje Doma zdravlja izrazio nadu da će unutar ovog mandata doći do visoke faze realizacije.


Zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić je istaknula da Grad s posebnom pozornošću brine i o razvoju zaleđa. Pored uređenja Doma Veprinac i njegova okoliša, privremenog smještaja vrtićara u Domu Veprinac, kako bi se izašlo ususret roditeljima, Gradu su odobrena i europska sredstava za uređenje prostora i smještaj dviju jasličkih grupa u Domu Poljane. Izgradnjom nove Boćarije Poljane, Poljanci će ove godine napokon dobiti novi centar društvenog života. Riječ je o investiciji vrijednoj gotovo 920.000 eura.


Razvoj zaleđa


– Grad Opatija je prošle godine prvi put uveo Program potpora poljoprivredi. Potpore su namijenjene za početak obavljanja djelatnosti OPG-a, za razvoj poljoprivredne proizvodnje, sufinanciranje troškova potrošnje vode, za prihranu pčelinjih zajednica i nabavu ambalaže za pčelinje proizvode, za edukaciju i stručno osposobljavanje za rad na poljoprivrednom gospodarstvu, potporu za kupnju prodajne ambalaže za voće, povrće, cvijeće i ostale poljoprivredne prerađevine, za analizu poljoprivrednog zemljišta, ekološku proizvodnju, nabavu višegodišnjih sadnica, nabavu gnojiva, deklarirane zemlje i sredstava za zaštitu biljaka. Vjerujemo da ćemo i na ovaj način dodatno pridonijeti razvoju našeg opatijskog zaleđa – kazala je Kristina Đukić.


Kirigin je najavio da će »jednakim tempom nastaviti dalje«.


– Izrađujemo projektnu dokumentaciju za gradski bazen, a tijekom naredne dvije godine planiramo započeti s uređenjem nogometnog stadiona. Pokrećemo projekt izgradnje stanova za najam kako bi Opatijci mogli po prihvatljivim uvjetima u vlastitom gradu osigurati svoj »krov nad glavom« – poručio je opatijski gradonačelnik.