"Lost places"

Izložba fotografija Barbare Essl otvorena u Galeriji Eugen K u Brseču

Aleksandra Kućel Ilić

Foto B. Franković

Foto B. Franković

Izložba se može pogledati do 11. kolovozaIzložbom fotografija Barbare Essl pod nazivom “Lost places/Luoghi abbandonati”, nastavila se 25-godišnja izlagačka djelatnost Udruge Jenio Sisolski u Galeriji Eugen K u Brseču. Na otvorenju izložbe koja se može pogledati do 11. kolovoza govorila je arhitektica Olga Magaš.


– Barbara Essl je rođena 1969. u gradiću Hermagor, smještenom u podnožju austrijskog dijela alpskog masiva kojim teče granica s Italijom.


Rođena je kao najmlađa od triju sestara u obitelji koja je gajila i gaji ljubav prema umjetnosti. Otac i stric su bili pasionirani kolekcionari.
U tom je okruženju završila osnovno obrazovanje u Hermagoru (u toj Koruškoj općini većini naših skijaša je poznato skijalište Nassfeld) i maturirala 1987. na višoj jezičnoj gimnaziji gdje su joj obvezni predmeti, uz njemački, bili engleski i talijanski.


Nakon snježnog rodnog doma seli na jug u Trst u kojem od 1987. do 1990. pohađa školu za tumače na tršćanskom sveučilištu. 1996. postaje magistar tiskanog i audiovizualnog novinarstva na Donau Universitat Krems/Austria, a 1998. u Rimu polaže državni ispit podobnosti profesionalnih novinara te iste godine postaje član Udruženja talijanskih novinara.


Od 1997. do 2003. radi kao novinarka na Austrijskoj radioteleviziji ali joj je uvijek bilo draže biti iza kamere nego ispred nje pa 2003./2004. pohađa školu fotografije, koju je vodio poznati modni fotograf Paolo Roversi, na institutu Speos u Parizu.


Kao novinar i fotograf slobodne profesije 2005. pokreće projekt Italia a cavallo i organizira realizaciju projekta od 2006. do 2009. na lokacijama od Sicilije do sjeverne granice Italije.


Preći Italiju uzdužno, 2.000 km, bio je izazov pa fotografija postaje njezin primarni odabir. I danas ima konja, jaše i sudjeluje u nedavno pokrenutom projektu rekreacijskog druženja članova udruge jahača Italije.


Skija, što je logično za očekivati, pliva bez obzira na vremenske uvjete ali voli “klasično” sunčanje što je još jedna karakterna osobina.


Od 2009. ponovo radi za Austrijsku TV u emisiji Servus TV te 2011. dobiva nagradu za program LiteraTOUR (čitanje priča), a 2013. postaje urednik i programer Servus TV.


Izložbena djelatnost


Izložbenu djelatnost počinje 2013. ciklusom Fotografija i Slikarstvo te izlaže u Austriji, Sloveniji, Italiji, Šangaju 2014. i 2015., San Francisku 2016.


Od 2014. radi samostalno, u vlastitom ateljeu, Studio Fotoart Essl u Klagenfurtu. Slijedi ciklus Lost Places – Luoghi perduti i pojedinačne izložbe. Spominjem samo neke: izložba Porto Vecchio Trieste 2017; Lost Trieste, Klagenfurt 2020; Queer Moments in Lost Places, Beč 2022.


Za nas su od posebnog interesa bile izložbe na kojima su izlagane riječke lokacije; Hartera na izložbi u Hypozentrale Graz, u rujnu 2017., Turska kupelj i bazeni na Školjiću na izložbi Acqua e architettura u Alte Schieberkammeru Beču, u rujnu 2018., Lansirna rampa Torpeda i brod Galeb u Gradskoj vijećnici u Grazu 2019.


Foto B. Franković


Pripremajući veliku izložbu Lost Places, planiranu u početku kao pokretnu, s obzirom na obuhvat niza lokaliteta u susjednim europskim državama, odlučila je napraviti trojezičnu knjigu-katalog svojih radova.


Knjiga je bila gotova do otvaranja tršćanske izložbe i zamjena je za pojedinačne kataloge, a izdana je u cijelosti u vlastitoj ediciji pod naslovom: Barbara Essl /Fotoart, TIMELESS, The Abandoned Space, (Zeitlos, Der Verlassene Raum; Senza tempo, Lo spazio abbandonato) koristeći se u naslovu Da Vinci-jevom rečenicom L’attimo e senza tempo, koju u svom osvrtu na knjigu navodi Birgit Laback.


Izložba Barbare Essl Lost places (Luoghi abbandonati – Napuštena mjesta), prošlog je proljeća izvorno postavljena u Magazinu 26 u Staroj luci Trsta (Porto Vecchio), a trajala je, s produljenjem rokova, 3 mjeseca (od 3.ožujka do 5.lipnja 2023.).


Prilagođena vremenu i prostoru u kojem se izlaže, izložba je u palači Modello u Rijeci, popularnom Circolu, bila otvorena u studenome 2023. godine.


U međuvremenu je Barbara Essl, za noć muzeja 2023. ponovo postavila prilagođenu izložbu Momenti queer in luoghi perduti, sudjelovala je na kolektivnoj izložbi Art Austria u svibnju 2023., kao i u drugim pojedinačnim projektima, u Hotelu Hilton u Trstu, u siječnju 2024. a zadnja je izložba bila postavljena u galeriji Garbas u Rijeci tijekom travnja i svibnja 2024.


Barbara je oduvijek znala što želi, bila samosvojna i odlučna provesti u djelo svoje zamisli, zaključila je prigodom otvaranja izložbe Olga Magaš.


Barbarina tehnika


Barbara Essl je s nekoliko riječi informirala prisutne o tehnici izrade fotografija na aluminijskim pločama. Naglasila je da je izrada fotografija na staklu ili metalnim pločama znana od doba početka fotografije, ali da je tijekom vremena papir-karton preuzeo podlogu za izradu i umnažanje snimaka.


Njena tehnika prenošenja snimaka na aluminijske ploče je konvencionalna s tim, priznala je da na njima radi ručne intervencije kojim se postižu posebni efekti u trodimenzionalnosti vizualnosti snimka.


Na kraju, zahvalila se Olgi Magaš i domaćinima što su joj omogućili da izloži radove u ovoj jedinstvenoj umjetničkoj galeriji usred srenjovjekovne starogradske jezgre Brseča.


Foto B. Franković


Protekle zime, u prostoru galerije je ugrađena nova rasvjeta i digitalne oprema za podizanje razine prikaza pojedinih umjetničkih uradaka na višu razinu (multimedija) što je dalo dodatni srebrni efekt prikazu izloženih fotografija snimljenih na aluminijskim pločama, kao i filmsko praćenje umjetničkih uradaka Barbare Essl.


– Suorganizator ove izložbe je Comunità degli Italiani di Draga di Moschiena/ Zajednica Talijana Mošćeničke Drage.


Izožba ostaje otvorena do 11. kolovoza svaki dan osim ponedjeljka od 18 do 21 sat, a nakon nje u Galeriji Eugen K slijedi u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Rijeci druga ovogodišnja izložba fotografija Brseč nekad i danas, koja će biti dostupna zainteresiranima do kraja lipnja 2025 – poručili su iz Udruge Jenio Sisolski.


70 izložbi u Galeriji Eugen K


U proteklom razdoblju u Galeriji Eugen K bilo je postavljeno 70 izložbi od kojih su dvije trećine likovnog karaktera. Ostale izložbe bile su tematski vezane za Brseč i Brsešćinu, posebno za more ovog kvarnerskog kraja.


Dio izložbi bio je posvećen okruglim obljetnicama istaknutih Brsečana; mons. Milivoja Barkovića, književnika Eugena Kumičića i nadbiskupa Josipa Uhača.


Od osnutka, voditeljica Galerije je istaknuta hrvatska grafičarka i sveučilišna profesorica Akademije primijenjenih umjetnosti Maja Franković. Niz godina, Umjetnički odbor galerije vodi povjesničarka umjetnosti Julija Lozzi Barković, profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.


Do danas, u galeriji su izlagali brojni istaknuti hrvatski umjetnici, između ostalih to su: Nevenka Arbanas, Jasna Bogdanović, Đanino Božić, Claudio Frank, Maja S. Franković, Želimir Hladnik, Hari Ivančić, Ljubo de Karina, Zvonimir Kamenar, Siniša Majkus, Zdravko Milić, Ksenija Mogin, Marijan Pongrac, Zdenka Pozaić, Jasna Šikanja, Goran Štimac i Istog Žorž.


Nažalost, ima i onih koji su izlagali, a nisu više mađu nama: Quintino Bassani, Mate Čvrljak, Josip Diminić, Antun Haller, akademik Ivan Kožarić, Ivan Lovrenčić, Jasna Maretić, Orlando Mohorović, Renato Percan, Ivan Picelj, Vojo Radoičić, Ivo Šebalj i Željko Škalamera.


Izlagalo je više umjetnika iz susjednih zemalja: Austrije, Italije, Njemačke i Slovenije, a autorica upravo otvorene izložbe u Galeriji Eugen K Barbara Essl je iz Austrije, naveli su iz Udruge Jenio Sisolski.