SVEČANOST

Izabela Lelek Purić je najvolonterka Liburnije

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Najvolonterka cijele Liburnije je ujedno i najbolja matuljska volonterka. Silva Beran Ivanišević je najvolonterka Opatije te najvolonterka treće životne dobi. Lovranska najvolonterka je Sonja Mavrović, a najvolonterka u gostima Maša DunatovKako vrednovati nesebično zalaganje volontera, razvijati volonterstvo i promovirati ga na najbolji način, pitanje je na koje je odgovor teško dati, s obzirom na to da je vrijednost volonterstva neprocjenjiva.


Mogući put do odgovora je rad na prepoznatljivosti volontera, a upravo s ciljem da se to postigne, danas je u »Zori« u povodu Međunarodnog dana volontera upriličena prigodna svečanost uz dodjelu priznanja najboljim volonterima Liburnije u 2022. godini.


Uz podjelu priznanja, organizirano je i druženje uz zakusku, a organizatori su bili Udruga Žmergo, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija i Udruga za razvoj kulture mladih Kulturni front.


Sedam kategorija
Ispred Grada Opatije dodjelu nagrada je uveličala pročelnica za društvene djelatnosti Zlata Torbarina, Općinu Lovran je predstavljao načelnik Bojan Simonič, Crveni križ ravnateljica Đana Pahor, a Žmergo Helena Traub i Diana Kovačić.


Foto Aleksandra Kućel Ilić


Nagrade su dodijeljene u sedam kategorija te je za najistaknutiju volonterku na cijeloj Liburniji izabrana Izabela Lelek Purić koja je ujedno i najbolja matuljska volonterka.


U Udruzi osoba s invaliditetom Grada Opatije volontira već više od pet godina, najprije povremeno kao voditeljica prigodnih predblagdanskih kreativnih radionica, a zatim i kontinuirano vodeći radionice pod nazivom »Kreativna srijeda«.


Kako stoji u obrazloženju ove nagrade, u pet godina je darovala oko 1.000 volonterskih sati, a rukotovorine koje se mogu kupiti na štandovima Udruge kada pred blagdane organiziraju sajmove, potvrda je originalnosti i vještine ove liburnijske »najvolonterke«.


Najvolonterka u gostima


Najuspješnija volonterka Opatije ujedno je i najvolonterka treće životne dobi i to Silva Beran Ivanišević. Volontira u GDCK-u Opatija od 2017. godine, a tijekom 2022. je sudjelovala u većini aktivnosti kao što su prikupljanje i sortiranje humanitarne pomoći za stanovništvo Ukrajine pogođeno ratom, u raznim drugim akcijama GDCK-a te u prikupljanju i sortiranju donirane obuće i odjeće u skladištu robe GDCK-a Opatija.


Lovranska najvolonterka je Sonja Mavrović koja je volonterka u Crvenom križu već 25 godina te je sudjelovala u brojnim akcijama i na sve načine promovirala volonterstvo.


Titula najvolonterke u gostima pripala je Maši Dunatov, studentici medicine koja je volonterka u GDCK-u od 2017. godine te uz sve ostalo što čini poput sudjelovanja u akcijama mjerenja šećera u krvi i tlaka građanima, redovito sudjeluje u pripremama djece osnovnih i srednjih škola za natjecanja iz prve pomoći.


Dolores Stanger postumna nagrada za životno djelo


Nagrada za životno volontersko djelo postumno je pripala Dolores Stanger iz Lovrana, a preuzela ju je uz puno emocija i prisjećanja na sve što je učinila i za dobrobit ljudi i za dobrobit životinja njezina kći Marina.


Dolores Stanger je 1999. godine osnovala liburnijsko Društvo za zaštitu životinja »Lunjo i Maza«. To nije bio njezin prvi angažman, ali je pomoć životinjama Liburnije bio njezin životni cilj i doprinos Liburniji.


U 22 godine ove udruge zbrinute su tisuće i tisuće životinja, a stotine volontera u nju utkale tisuće sati.


– Udruga i životinje bili su zaista njezin život, njezino životno djelo. Dala je cijelu sebe u udrugu te sve nas međusobno upoznala i povezala – naveli su iz ove Udruge o pokojnoj Dolores Stanger koja će ostati zlatnim slovima upisana u njezinoj povijesti kao osoba koja se do zadnjeg trenutka zdušno zalagala za dobrobit životinja.