Lokalni izbori

Ivo Dujmić nakon tri mandata želi i četvrti: ‘Opatija je sad u top 10 gradova. Ja želim da bude top 1’

Aleksandra Kućel Ilić

Na čvrstim temeljima želim završiti projekte koji određuju novih 100 godina opatijske budućnosti. To je moj motiv – da nam Opatija s trenutačnih Top 10 gradova po mjerama za kvalitetan život, postane Top 1OPATIJA – Sugrađani me sigurno već dobro poznaju, kroz sve ove godine predanog rada za našu Opatiju i sva mjesta koja je okružuju. Ponovit ću samo da sam rođen na Voloskom, a od rođenja živim u Ičićima. Po zanimanju sam inženjer prometa, kapetan duge plovidbe. Jedno vrijeme sam plovio, ali odlučio sam se ipak za obiteljski život na kopnu. U vrijeme Kvarner Expressa bio sam direktor brodskog prometa. Kasnije sam bio uspješan privatni poduzetnik, s tvrtkom koju smo pokrenuli moja supruga i ja. Mogu se pohvaliti da smo među prvima u Hrvatskoj osmislili i pokrenuli segment pomorske agenture i logistike za najzahtjevnije goste, vlasnike megajahti. Danas tu tvrtku vodi moj najstariji sin, a ja sam se posvetio dužnosti i obavezama gradonačelnika Opatije.


Uvijek želim bolje


Oduvijek sam živio načela socijaldemokracije i bio jedan od utemeljitelja opatijskog SDP-a, kao i njegov prvi predsjednik. Zadnjih se godina u stranačkim politikama događaju čudne stvari, postoji previše internih borbi umjesto da bude fokus na razvoju, programu i brizi o svakom čovjeku. Zato sam od prošlih lokalnih izbora odlučio nastaviti djelovati kao nestranački kandidat, uz potporu i suradnju s građanima. Jer u lokalnoj politici stranački predznak nije bitan koliko rad i rezultati. Moj svjetonazor ostaje isti, a građani su mi na prvom mjestu, rekao je o sebi Ivo Dujmić, kandidat Nezavisne liste Ive Dujmića za gradonačelnika Opatije.


U političkoj povijesti Opatije prvi ste gradonačelnik koji je na vlasti uspio ostati tri mandata, od 2009. godine sve do danas. Što vas je potaknulo na novi ulazak u političku utakmicu?
– Ovi izbori održavaju se u vrijeme najvećih gospodarskih i socijalnih izazova. Volim ovaj grad, imam neiscrpnu energiju i volju. Više nego ikad prije potrebno je iskustvo i odlučnost, zato osjećam obvezu da svojim doprinosom, kao što sam radio i proteklih godina, stvaram uvjete za zaštitu standarda, razvoj Opatije i još bolji život svakog čovjeka. Danas je naš grad primjer dobro uređene i razvoju okrenute sredine, zato na čvrstim temeljima želim završiti projekte koji određuju novih 100 godina opatijske budućnosti. To je moj motiv – nastavak razvoja Opatije, ali i politika za svakog čovjeka, da nam Opatija s trenutačnih »Top 10« gradova po mjerama za kvalitetan život, postane »Top 1«.


Smatrate li se u proteklih 12 godina uspješnim gradonačelnikom Opatije i što biste istaknuli kao najveća postignuća, a što vam se čini da je možda bilo neuspješno?


– Smatram da se uvijek može bolje, to je i moja želja s kojom se svakodnevno budim, iako stvari i određena rješenja ponekad ne idu brzinom kakvom bih volio da idu. Vjerujem da sam uspješan u svom poslu gradonačelnika, jer da nisam i da nemam rezultata iza sebe, onda mi građani ne bi davali svoje povjerenje. Najponosniji sam na izgrađene objekte koji su nedostajali Opatiji, poput novih dječjih vrtića u Opatiji i Veprincu, sportske dvorane »Marino Cvetković«, KTC-a »Gervais«, POS-ovih stanova, novih parkirnih površina, uređenja plaža, ali i mnogih projekata koje već imam u planu realizirati po svim mjestima koja nas okružuju… Posebno ističem najbolji socijalni program koji imamo, s mjerama za sve dobne skupine. Nije slučajno da je danas Opatija uvrštena u »Top 10« gradova po mjerama za kvalitetan život i standard građana. Ono što je u proteklom mandatu bilo neuspješno, moram to jasno kazati, nedostatak je većih infrastruktirnih objekata koje smo htjeli izgraditi, poput garaže Gorovo ili garaže Črnikovica. Volio bih da je to odrađeno, ali uvjeren sam da će biti u idućem mandatu. Nadam se da će moja lista za Gradsko vijeće dobiti podršku sugrađana koja će omogućiti da u novom sazivu stvorimo stabilnu većinu.


Čvrsti temelji


Kakva je situacija s gradskim proračunom, jesu li financije Grada Opatije stabilne i koliko ih je pogodila koronakriza?


– Naše dokazano vodstvo upravljanja Gradom u proteklim godinama najbolje govori o stabilnosti proračuna. Sve ove godine imali smo pozitivan i stabilan proračun, okrenut razvoju i s najvećim ocjenama državne revizije, kao i ocjenama za transparentnost. Ova koronakriza je izazovna za sve. Uspjeli smo se prilagoditi pravovremenim reakcijama, uravnoteženjem proračuna i odlukama koje sam donosio kada je to bilo potrebno. Unatoč gospodarskoj krizi, proračun je i u ovoj godini ostao razvojan, a posljednju godinu ostvario višak od 9,7 milijuna kuna. Upravo zato je na moj prijedlog Gradsko vijeće ukinulo prirez od 7,5 posto, koji u ovim vremenima čini najsveobuhvatniju pomoć velikom dijelu naših građana.


Koji će vam biti najbliži suradnici i što od njih očekujete? Također, molimo Vas da predstavite program Nezavisne liste čiji ste nositelj?


– Grad Opatija će u novom sazivu imati samo jednog zamjenika gradonačelnika, a to je moj dosadašnji zamjenik gospodin Emil Priskić, doktor znanosti i vrstan poznavatelj mehanizma povlačenja sredstava iz EU fondova. U protekle četiri godine ugovorili smo gotovo 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za razne projekte koji kreću u realizaciju na području Opatije. Pripremamo nove projekte u vrijednosti oko 70 milijuna kuna. Napravili smo okret i zamah u vođenju projekata, čime smo rasteretili gradski proračun i omogućili da imamo slobodna financijska sredstva za pomoć našim građanima kroz jedan od najboljih socijalnih programa u Hrvatskoj. Prioritet nam je zadržavanje standarda opatijskih obitelji, čuvanje radnih mjesta te ulaganje u razvoj i infrastrukturu. U središtu programa su čovjek i obitelj. Uvodimo besplatne vrtiće i jaslice za svu opatijsku djecu, besplatnu marendu u osnovne škole, kao i besplatan produženi boravak za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Osigurat ćemo i besplatan prijevoz za učenike osnovne i srednje škole kao i za studente, a našim umirovljenicima povećavamo cenzus mirovine na 4.000 kuna za pravo na uskrsnice i božićnice, te dopunsko zdravstveno osiguranje. U tu mjeru bit će uključene i osobe iznad 65 godina koje nisu stekle mirovinu. Uvest ćemo sustav otvorenoga grada e-Opatija gdje će svatko moći vidjeti stanje svog zahtjeva ili predmeta u Gradu te koji ga službenik rješava. Također u ovom mandatu želim uvesti izravnu demokraciju u svaki dom, putem sustava e-Građani. Razradili smo nove modele po kojima će biti moguće brže krenuti u izgradnju toliko potrebnih garaža. Želimo dodatno izgraditi nove stanove za mlade obitelji, po modelu POS-a, za koje smo već proveli anketu zainteresiranosti.


Snaga za napredak


Što biste poručili biračima, zbog čega da vam na izborima daju povjerenje?


– Želimo Opatiju koja ostaje lider. Imamo najbolji program za sve ljude, od mladih, obitelji, poduzetnika do umirovljenika. Podrškom našoj listi osigurat će se nastavak razvoja i daljeg uređenja cijeloga grada, ali uz još bolji i kvalitetniji život, s mjerama koje smo pripremili baš za svaku obitelj. U ovim vremenima više nego ikada potrebno je imati sigurnost. Opatija zaslužuje nastavak rada i napretka, a za to je potrebno iskustvo, snaga i odlučnost. Svih ovih godina Opatiju sam uspješno vodio, radimo iskorake, brinemo o građanima i kao gradonačelnik već znam kako naprvo. Puno smo napravili. S ovim čvrstim temeljima nudim sigurnost, ali želim i da Opatija postane još bolja.


Opatija mora biti otvorena i tolerantna


Susretali ste se s pohvalama, ali i kritikama javnosti. Kako se nosite sa svim izazovima koji idu uz funkciju »glavnog i odgovornog« u jednom gradu, tko su vaši najžešći kritičari i odakle crpite energiju za kontinuirani ostanak na čelnoj poziciji?


– Energija koju imam je velika i neiscrpna. Jednostavno ne mogu mirne savjesti okrenuti glavu i »otići jer bih mogao«, pogotovo ne u ovim vremenima, kada je više nego ikada potrebno imati iskustva i odlučnosti. Moramo našim sugrađanima omogućiti stabilnost jer najmanje što nam u ovim čudnim vremenima treba je još dodatna politička nestabilnost i nesigurnost, nedostatak provjerenog vodstva. To je motiv koji me gura dalje u novi mandat. Ovo su ključne godine za razvoj Opatije. Konačno imamo pravog partnera i sugovornika u novom vlasniku LRH-a, kojemu je u interesu rast i razvoj destinacije, ali ne pod svaku cijenu. Što se tiče kritika javnosti, one su uvijek dobrodošle ako su konstruktivne. Volim čuti tuđa mišljenja, promijeniti i svoje ako je potrebno i donijeti ispravne odluke. Jedino što nikako ne razmijem i što nikada nije bilo u našem gradu je silna negativna kampanja jednog kandidata na ovim izborima, koji plasiranjem laži i neistina na račun mene i moje obitelji želi ocrniti moj rad u očima građana i sebi priskrbiti koji glas podrške više. Ali podrška građana zavređuje se programom, radom i kvalitetama kandidata, a ne blaćenjem. Opatija je tolerantan i otvoren grad, usmjeren građanima i razvoju. Takav treba i ostati.


Izbori trebaju biti »festival demokracije« i zato pozivam građane da prouče programe kandidata i da u što većem broju izađu na izbore, kako bi izabrali smjer daljnjeg razvoja Opatije. Moja je vizija razvoja jasna – nastavak rada diljem grada uz mjere koje jamče da Opatija postane najbolje mjesto za život i standard građana.