LIBURNIA RIVIERA HOTELI

Investicija u sigurnost na moru: Spasilački brod »Nis Randers« odsad u marini hotela Admiral

Damir Škomrlj

Damir Škomrlj

Heimo Waldemar Hirn, predsjednik Uprave Liburnia Riviera Hotela, napomenuo je da ne postoji bolji trenutak za investiranje u sigurnost na Kvarneru. Naveo je da je ideja nabavke ovog broda učiniti njihovu infrastrukturu još sigurnijom, ali i način kako se može pridonijeti lokalnoj zajedniciOPATIJA – Spasilački brod »Nis Randers« ima svoju novu luku – marinu opatijskog hotela Admiral. Demonstracijom gašenja požara na moru i spasilačke vježbe jučer je prezentiran ovaj 24 metra dugačak dvomotorni brod, star 30 godina, koji su kupili novi vlasnici Liburnia Riviera Hotela u svrhu veće sigurnosti u pomorskom prometu na području Opatije i cijelog Kvarnera.


Prvi je to takav brod na području ovog dijela Jadrana, a kako je rečeno, na hrvatskoj obali postoji još jedno slično plovilo u Splitu.


Jučerašnjoj prezentaciji broda prisustvovali su predstavnici LRH-a i brojni uzvanici, prije svega čelnici lokalne i regionalne vatrogasne postrojbe s kojima će vlasnici broda razmotriti mogućnost korištenja, ali i predstavnici lokalnih vlasti, Grada Opatije i Općine Lovran, baš kao i ministar turizma Gari Cappelli.


Brod “Nis Randers”
Snimio: Damir Škomrlj
Heimo Waldemar Hirn, predsjednik Uprave Liburnia Riviera Hotela, napomenuo je da ne postoji bolji trenutak za investiranje u sigurnost na Kvarneru. Naveo je da je ideja nabavke ovog broda učiniti njihovu infrastrukturu još sigurnijom, ali i način kako se može pridonijeti lokalnoj zajednici.


Investicije u hotele


– Jedna je to od mnogih investicija u infrastrukturu i uslugu koje planiramo – rekao je predsjednik Uprave LRH-a, navodeći da već ulažu u hotel Kvarner.


– Naš glavni plan je investirati u sve hotele i podići ih na razinu pet zvjezdica. Planiramo uložiti oko 100 milijuna eura u nekoliko sljedećih godina u naše objekte, baš kao i u razvoj destinacije, a primjer toga je i ovaj spasilački brod – rekao je Heimo Waldemar Hirn, a na pitanje planiraju li se i kada ovog ljeta otvoriti preostali liburnijski hoteli u njihovom većinskom vlasništvu, odgovara:


– I mi se suočavamo s koronom, trenutno imamo otvorena dva hotela i jedan kamp. Prema trenutnim rezervacijama, planiramo otvoriti još dva-tri hotela u srpnju, a nadamo se da ćemo do kolovoza otvoriti sve naše kapacitete – rekao je predsjednik Uprave LRH-a.


Spasilački brod koji će biti na vezu u marini hotela Admiral došao je pogledati i Mladen Šćulac, vatrogasni zapovjednik PGŽ-a, i Gordan Filinić iz opatijske vatrogasne postrojbe.


Cappelli: Na sjeveru
Jadrana jača aktivnost

Cappelli se osvrnuo i na trenutne turističke rezultate. Rekao je da je vidljivo da je na sjevernom dijelu Jadrana jača turistička aktivnost. Dodao je i da su kampovi na negdje 50 posto lanjskog prometa, da je recimo Baška na Krku prošlog vikenda zabilježila oko 70 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa te da i nautika dobro stoji. Rekao je da je sretna vijest da je Velika Britanija Hrvatsku stavila na listu poželjnih zemalja za godišnji odmor.
– To otvara novu epizodu za Split, Dubrovnik, Hvar… Polovicom srpnja s pokrenutim avioprometom, s nekih 80 linija, nadamo se da će i jug zaživjeti. Na razini Hrvatske u prvih šest mjeseci ove godine smo na 28 do 30 posto turističkog prometa. To će se povećavati ako sve bude u redu s epidemiološkom situacijom i doći ćemo na ono što smo planirali – 35 posto prošlogodišnjeg rezultata – rekao je Cappelli, dodajući da se otvaramo i za Bosnu i Hrecegovinu, čime će »prodisati« i Makarska rivijera.

Dodatna zaštita


– Ovo je prvi ovakav brod na ovom dijelu Kvarnera – jedan korak naprijed u potrazi, spašavanju i gašenju požara na plovilima. Do sada smo za intervencije, kada su bili požari, koristili remorkere. Ovaj je brod rađen za spašavanje i potragu i ima svoje dobre karakteristike – nepotopiv je i ima obučenu posadu. S obzirom na to da će sidriti u marini Admiral, predstavlja dodatnu razinu zaštite i sigurnosti. Vjerujemo da će suradnja krenuti dalje i razvijati se – rekao je Šćulac, napominjući da je u Hrvatskoj Lučka kapetanija ta koja šalje brodove u potragu.Zahvaliti »ekipi« iz LRH-a koja je prepoznala važnost sigurnosti i sigurne sezone došao je i ministar turizma RH Gari Cappelli. Naveo je da Vlada ulaže u sigurnu sezonu nekoliko godina, a jedan od rezultata toga je i dolazak 20-ak policajaca iz drugih država.


– Ministarstvo turizma je u nekoliko godina uložilo više od 20 milijuna kuna za sigurnu sezonu, posebno za ekipe policajaca, ali i za HGSS, timove hitne pomoći. Ovo je jedan jako dobar primjer, sjajna prilika za izvanredne situacije na moru – rekao je Cappelli, navevši da je ovo dobra suradnja javnog i privatnog partnerstva.


Ministar turizma Gari Cappelli s Johannesom Bockom i Heimom Waldemarom Hirnom iz Uprave LRH-a
Snimio: Damir Škomrlj