Opatijska institucija

Hrvatski muzej turizma proslavio 15 godina rada, do sada je imao pola milijuna posjetitelja

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Do danas je ovaj muzej realizirao 205 izložbi, od kojih tri u podmorju ispred hotela KvarnerHrvatski muzej turizma u Opatiji otvoren je 14. studenog 2007. godine, te je danas, na svečanosti u Konferencijskom centru 25/7 Amadria Park Hotela u Opatiji, uz izložbu i promociju prigodne publikacije, proslavio 15 godina rada.


Inače HMT djeluje u Villi Angiolini, ali se u njoj nije mogla organizirati rođendanska svečanost, budući da se ova povijesna zgrada u istoimenome parku temeljito preuređuje.


Kako se moglo čuti tijekom prisjećanja na “prvih 15 ljeta HMT-a”, do danas je ovaj muzej realizirao 205 izložbi, od kojih tri u podmorju ispred hotela Kvarner. Također, HMT je u 15 godina postojanja prikupio 9.024 predmeta koji su pohranjeni u 16 zbirki.

– Gostovao je 29 puta s vlastitim izložbama diljem Hrvatske i u inozemstvu – bili smo u Puli, Poreču, Rabu, Malom Lošinju, Gospiću, Lipiku, Zagrebu, Osijeku,Vukovaru, Slavonskom Brodu, Daruvaru, Cresu, Šibeniku, Zadru, Splitu, Kaštelima, na Hvaru i Brijunima, u Sarajevu u Bosni i Hercegovini, Ljubljani i Portorožu u Sloveniji, Novom Sadu u Srbiji, Ostravi i Zlinu u Češkoj i Rimu u Italiji.


Surađivali smo s brojnim drugim srodnim ustanovama, te smo bili i organizatori tradicionalne likovne manifestacije Mandrać. Također, HMT je redovito sudjelovao u manifestacijama Noć muzeja i Međunarodni dan muzeja – moglo se saznati o muzeju kojega je do danas posjetilo više od pola milijuna ljudi.


Europski i istraživački projekti


Podaci još kažu da se u proteklih 15 godina o HMT-u u medijima govorilo 2.335 puta, a sudjelovao je i u nekoliko europskih projekata.


Bili su to HISTUR – projekt prekograničnog programa IPA Slovenija – Hrvatska, a tijekom 2016. i 2017. godine postao je partner globalnog virtualnog muzeja turizma Muvitur portugalskog Instituta za turizam i hotelske studije koji okuplja kulturnu baštinu o turizmu.


Muzej je kao partner sudjelovao na E_VOKED (European museums for Vocational Education) Erasmus+ projektu, čija je glavna tema suradnja muzeja sa strukovnim školama, te na projektu The European Spa as a Transnational Public Space and Social Metaphor, koji je dio europske inicijative HERA (Humanities in the European Research Area) posvećene temi Javna mjesta: kultura i integracija u Europi.Osim europskih, Muzej je 2021. godine pokrenuo dva svoja istraživačko-izložbena višegodišnja projekta, a bavi se još i nakladništvom, pa je tako HMT nakladnik monografija Kvarnerska kupališna baština: nestala kupališta s kraja 19. i početka 20. st., Karl Kaser; Slikopisi jadranske obale i Razglednice grada. Objavio je i Vodič po Opatiji i okolici na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, čulo se na svečanosti.


Jedinstven muzej


– Hrvatski muzej turizma jedinstven je i jedini muzej takve profilacije i nacionalne razine djelatnosti u Republici Hrvatskoj, široj regiji, pa i u Europi.


Polje djelatnosti Muzeja hrvatska je turistička povijest i baština, a u praktičnom smislu odnosi se na prikupljanje građe turističkog sadržaja, obradu i inventiranje, preventivnu zaštitu i pohranu te prezentiranje javnosti kroz izložbe, vodstva, stručne i znanstvene skupove, radionice, manifestacije, edukacije i drugo.


Na tragu konstatacije da je naše turističko gospodarstvo vitalno i među najvažnijim gospodarskim djelatnostima te ključna orijentacija Hrvatske za budućnost, posebno je važno istraživanje i prezentiranje turističke materijalne i nematerijalne baštine.Osobito stoga da iskustva sjajne turističke prošlosti oplemene recentnu turističku ponudu i sadržaje koji žeđaju za novim oblicima turizma na razini izvrsnosti.


Hrvatska turistička povijest i baština pozicioniraju našu zemlju na kartu zemalja i regija s dugom i bogatom turističkom tradicijom.


Vjerujemo i da će turistički djelatnici prepoznati vrijednosti tradicije i baštine koju Muzej kroz istraživačke projekte, programe i prezentacije podastire te ih valorizirati i ugraditi u svoju recentnu ponudu.


Velika ustrajnost i zanesenost


Obljetnica koju obilježavamo prikladan je povod da se letimice prisjetimo razloga zbog kojih smo osnivali našu ustanovu i početaka njezina rada.


Utemeljenje, naime, nije samo svečani čin koji je u Opatiji tada okupio hrvatsku političku vrhušku, nego je to ponajprije dugotrajan i uporan stručan rad na administrativnim i sadržajnim pripremama na stvaranju preduvjeta za pokretanje i djelatnosti muzejske ustanove.


Važno je naglasiti da je za veliki posao tada obavljen bila potrebna velika ustrajnost, tvrdoglavost pa i zanesenost namislima o pokretanju muzejske nacionalne ustanove u Opatiji.Prigoda je i iskazati zahvalnost svima koji su ovu ideju artikulirali, koji su je podržavali i uspjeli oživotvoriti. Na tom višegodišnjem putu nastajanja ustanove javljale su se, naime, neočekivane zapreke i otpori sve dok na samom vrhu nije donesena odluka o osnivačima i lokaciji ustanove te prihvaćen program rada.


Opatija je, sa svojom turističkom prošlošću, idealna lokacija za sjedište takve ustanove jer organizirana i razgranata turistička djelatnost na istočnoj obali Jadrana ima korijen upravo u Opatiji.


Mlada ustanova, nakon osnutka, morala je preživjeti neke dječje bolesti pa njen razvoj nije tekao pravocrtno. Tu prije svega mislimo na krizu upravljanja, izazvanu čestom smjenom ravnatelja.


No, u svečarskom ozračju, unatoč nekim negativnim silnicama, valja se usmjeriti vrijednim dometima i skromno se pohvaliti rezultatima rada ustanove.


Respektabilni rezultati


U proteklih 15 godina rezultati rada ustanove, unatoč kadrovskoj insuficijenciji, prostornim poteškoćama i materijalnim ograničenjima, respektabilni su i vrijedni pohvale. Njen pečat u kulturnom životu naše sredine, ali i na nacionalnoj razini prepoznatljiv je i nezaobilazan.


Obljetnice nisu samo prigoda da se osvrćemo na prošlost nego i miljokazi za buduća vremena. Zato imamo energiju i iskaz vjere da će naša ustanova, kada kadrovski ojača, moći još učinkovitije i vidljivije istraživati našu turističku prošlost a time oblikovati dodatni turistički proizvod koji će služiti našoj zavičajnoj i nacionalnoj promidžbi – navela je ravnateljica HMT-a Mirjana Kos.


Nazočne su pozdravili, a HMT čestitali ispred nadležnog Ministarstva Vinko Ivić, ispred PGŽ Sonja Šišić, te ispred HTZ Olivera Šarić. Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin poželio je značajan iskorak u budućnosti HMT-a, te da postane opatijski brend. U glazbenom programu nastupili su Ingrid Haller, Ivan Bošnjak i grupa Bonaca.