Nije prošlo

Gradsko vijeće Opatije protiv natječaja za prodaju okućnice vile Marko

Aleksandra Kućel Ilić

Dok je gradonačelnik Ivo Dujmić bio mišljenja da se moraju rješavati vlasnički odnosi na parcelama na koje ionako Grad Opatija uglavnom nema pristup, i to prodajom, njegovi su oponenti smatrali da je potrebno osigurati stanarima da im netko nepozvan ne »uskoči« i putem natječaja kupi okućnicuOPATIJA – Prva sjednica opatijskog Gradskog vijeća nakon korona-stanke održana u ambijentu Vijećnice, protekla je, prema tradiciji, uz podugačak aktualni sat koji je obilovao vijećničkim pitanjima, a sudeći prema općem dojmu, prve pripreme za lokalne izbore tijekom 2021. godine već se »naziru u zraku«. Unatoč tome, može se reći da je ipak prevladavala relativno mirna i ne posebno napeta atmosfera na lipanjskoj sjednici na kojoj se najviše »šuga« očekivalo oko pitanja raspolaganja gradskim okućnicama vila i njihove prodaje te izbora nove ravnateljice Dječjeg vrtića Opatija.


Kao što se moglo naslutiti i prema raspravi na tu temu na prethodnoj sjednici Vijeća u »Gervaisu«, opatijski vijećnici nisu prihvatili prijedlog odluke za raspisivanje natječaja za prodaju nekretnine u k.o. Volosko od oko 1.100 »kvadrata«, u okućnici vile Marko uz more, na adresi Andrije Štangera 63. Međutim, neizglasavanje se dogodilo »za dlaku« budući da se za prodaju opredijelilo osam vijećnika, jednako je toliko bilo suzdržanih, a jedan je bio protiv.


Davanje u najam


Da je došlo do raspisivanja natječaja, za što se zalagao gradonačelnik Ivo Dujmić, početna cijena za prodaju ove okućnice bila bi 3,2 milijuna kuna. Na tragu ideja koje su se mogle čuti još na prethodnoj sjednici, vijećnici iz u Vijeću vladajuće »velike koalicije«, smatrali su da bi za opatijske okućnice, ali i same građane, bolje rješenje bilo u eventualnoj mogućnosti davanja okućnica u najam.


Aleksandra Tramontana nova ravnateljica vrtićaNova ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija postala je Aleksandra Tramontana, a prijedlog Upravnog vijeća da to u konkurenciji od ukupno tri kandidatkinje bude upravo ona, obrazložila je predsjednica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Sanja Mišović Kalanj. Budući da je Tramontana osoba s dugačkim stažom u struci i dugogodišnja zaposlenica Dječjeg vrtića Opatija, kandidatkinja koja ima kvalitete, kvalifikacije i znanja potrebna za ravnateljsku poziciju, no sve je dobilo političke konotacije jer je ujedno i gradska vijećnica s Nezavisne liste Ive Dujmića, ishod glasovanja doimao se prilično neizvjesnim. Međutim, bez obzira na sve kuloarske priče, kao i zamjerke oponenata da se kod nas politika uvlači i gdje treba i gdje ne treba, Aleksandra Tramontana je dobila čak 11 glasova vijećnika »za«, uz samo 5 suzdržanih, i »glatko« prošla do pozicije čelne osobe opatijskog dječjeg vrtića.


Nakon što je izabrana, zahvalila se svim kolegama vijećnicima na suradnji u protekle tri godine, naglasila da će ovo biti posljednja sjednica na kojoj sudjeluje u ulozi vijećnice te obećala da će na mjestu ravnateljice »dati sve od sebe«.Dok je gradonačelnik Ivo Dujmić bio mišljenja da se, u skladu s odgovornim gospodarenjem imovinom svih građana, moraju rješavati vlasnički odnosi na tim parcelama na koje ionako Grad Opatija uglavnom nema pristup, i to prodajom, njegovi su oponenti smatrali da je potrebno pronaći određeno rješenje za sve takve slučajeve i osigurati stanarima da im netko nepozvan ne »uskoči« i putem natječaja kupi okućnicu. Međutim, gradska pročelnica Helena Masarić, čije se stručno mišljenje u više navrata moglo čuti tijekom zasjedanja, upozorila je vijećnike na činjenicu da se jednostavno »nikoga ne može natjerati na to da kupi okućnicu ili da ju pak uzme u najam«.

Dujmić za natječaj


Gradonačelnik Dujmić je naglasio da natječaj treba raspisati, a ukoliko se dogodi da sami stanari vile ne budu najpovoljniji ponuđači, postoje mehanizmi uz pomoć kojih se takva eventualna prodaja može spriječiti. S druge strane, predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin izrazio je bojazan da bi na najatraktivnijem dijelu terena uz more koji je sada u zelenom pojasu, u budućnosti neko iduće Vijeće moglo promijeniti prostornu dokumentaciju i pretvoriti ga u građevinsko područje.
– Pretvaranje zelene zone u građevinsku dugoročno ne možemo spriječiti, a ugovorom o najmu možemo jer bi imovina i dalje bila u gradskom vlasništvu – poručio je Kirigin koji je još rekao i da obalni put nema mogućnosti za proširenje te da ovakve lokacije ostavljaju takvu mogućnost.


Premda je Ivo Dujmić jasno poručio vijećnicima da je gotovo nemoguće da će netko zakupiti zemljište ako ga može kao i do sada koristiti besplatno, u konačnici nije uspio ostvariti zamisao za koju se zalagao, uslijed čega će i u proračunu biti manje sredstava