Anketa nakon izbora

Što Opatijci misle o promjeni čelnog čovjeka u njihovom gradu? Ne žele obećanja, nego – konkretne korake

Aleksandra Kućel Ilić

Mario Valčić / Foto A. KUĆEL-ILIĆ

Mario Valčić / Foto A. KUĆEL-ILIĆ

Promjene su u svakom slučaju bile potrebne i mladim je ljudima trebalo dati mjesto – rekao je Mario Valčić, poznatiji kao Mario banjin, dok Gjon Antoni tvrdi da je Ivo Dujmić jako puno napravio za Opatiju te da je ono što je obećavao ujedno i ostvarioOPATIJA  Nakon žestoke i neizvjesne izborne utakmice, Opatija je dobila novoga gradonačelnika. Birači vjeruju ili barem priželjkuju da će uz mlađeg kandidata, SDP-ovog Fernanda Kirigina koji će zamijeniti nezavisnog Ivu Dujmića, čovjeka s 12-godišnjim iskustvom na mjestu gradonačelnika Opatije, grad u kojemu žive dobiti neku novu energiju i priliku za napredak. Tijekom prvog postizbornog jutra, porazgovarali smo s nekolicinom građana.


– Zadovoljan sam. Želim konkretne pomake nabolje, od odvoza smeća koji ne funkcionira kako treba, do puno veće čistoće grada. Ima dijelova grada koji i po godinu dana nisu pometeni. Promjene su u svakom slučaju bile potrebne i mladim je ljudima trebalo dati mjesto – rekao je Mario Valčić, poznatiji kao Mario banjin. Kaže da od nove vlasti ne želi obećanja, nego konkretne korake te zaključuje da »na mladima Opatija ostaje«.


Treba reći da je na izbore izašlo manje od 50 posto birača pa smo jučer zatekli i dio onih koji kažu da se nisu odazvali, već zaobišli birališta i u skladu s time – sada nemaju pravo »niti hvaliti, niti kritizirati«. Dozvolili su da manjina još jednom presudi većini, nisu ispunili svoju građansku dužnost pa u iduće četiri godine u Opatiji ostaju tek promatrači, no ne i aktivni sudionici svega što obuhvaća »festival demokracije«.


Malo toga ostvarivo
– Moj izbor je bio da ne izađem na izbore i to vam govori sve – rekla je Opatijka čiji su podaci poznati redakciji, a koja je kroz svoju anonimnu objavu zapravo prenijela mišljenje dijela javnosti.


– Prijatelj sam pokojnog Ive Kirigina, oca našeg novog gradonačelnika i s obzirom na tu činjenicu, dakako da sam zadovoljan izbornim rezultatom. Što očekujem, iskreno nisam siguran jer smatram da je malo toga realno ostvarivo. Nažalost, malo toga. A još mi je veća žalost što se za Volosko barem prema najavama ne predviđaju baš neki veliki pomaci osim izgradnje imaginarne garaže Črnikovica. Luka Volosko je ostala izvan programa i to mi je, s obzirom na to da se osjećam Vološćakom i ovdje imam barku, jako žao – rekao je Božidar Hraba, dodajući da se ipak »želi nadati da će biti bolje«.


Božidar Hraba / Snimila A. KUĆEL ILIĆ

Božidar Hraba / Snimila A. KUĆEL ILIĆ


Treba nam dobra trgovina prehranom u centru grada


Da su promjene morale doći, mišljenja je i Nevia Vlah.


– Promjena je dobra i u životu potrebna. Ubrzo ćemo vidjeti sve i ako novi gradonačelnik bude radio u interesu građana, bit će dobro, ako slučajno ne – promijenit ćemo ga jer drugi put neće dobiti naše glasove. Voljela bih da se Opatija uredi jer je prije svega prljava, a radi se o turističkom gradu. Također, mora imati jednu dobru trgovinu prehranom i kućnim potrepštinama u centru grada, da u njoj bude izbora i da bude na razini kakvu zaslužujemo. To je velik problem i najveća mi je želja da se to ostvari. Ako gradonačelnik na to može utjecati, bit ću sretna jer nama umirovljenicima i teže pokretnim osobama je hodati do Spara predaleko, a sa sadašnjom ponudom u središtu grada nismo zadovoljni – zaključila je Nevia Vlah.

Nevia Vlah / Snimila A. KUĆEL ILIĆ

Nevia Vlah / Snimila A. KUĆEL ILIĆ– Opcije su zapravo bile slične. Kiriginova prednost je bila ta što je mlađi kandidat te birači mogu vjerovati da će biti aktivniji i poduzetniji. Volio bih da to doista i bude tako za dobrobit Opatije, da idemo naprijed i da se riješi za mene najvažnije pitanje – pitanje okućnica koje muči jako velik broj mještana. Mislim da se uz malo dobre volje to može riješiti, a od ostalih stvari važna mi je briga za djecu i mlade, izgradnja novog Doma zdravlja Opatija i ugodan život u ovom gradu – rekao je Neven Eškinja, zadovoljan izbornim rezultatom.


Neven Eškinja / Snimila A. KUĆEL ILIĆ

Neven Eškinja / Snimila A. KUĆEL ILIĆNo, nisu baš svi tako optimistični zbog promjene na čelu Grada Opatije, što je gotovo polovica od svih birača koji su izašli na birališta u drugome krugu u Opatiji i pokazala podržavši dosadašnjeg gradonačelnika Ivu Dujmića koji je »hvatao« svoj četvrti mandat.


– Jedan je Ivo, jedan i neponovljiv i jako sam tužan što mu birači nisu povjerili još jedan mandat – rekao je Gjon Antoni koji kaže da ovo govori i kao umjetnik i kao bivši poduzetnik te kao prosječan Opatijac.


Gjon Antoni / Snimila A. KUĆEL ILIĆ

Gjon Antoni / Snimila A. KUĆEL ILIĆ


 


Vjerujem u mlade


– Uopće nisam zadovoljan rezultatima izbora jer sam od prvoga dana bio uz Dujmića koji je jako puno napravio za Opatiju i to je evidentno, a ostalo su priče. Napadi na njega nisu »držali vodu« jer je ono što je obećavao ujedno i ostvario i mislim da i mnogi drugi građani ovoga grada dijele moje mišljenje. Vidjet ćemo što će sada biti i kako će Opatiju voditi novi čovjek – rekao je Antoni.


Rudolf Mišo Gucul / Snimila A. KUĆEL ILIĆ

Rudolf Mišo Gucul / Snimila A. KUĆEL ILIĆOpatijac Rudolf Mišo Gucul je među onima koji su podržali promjenu.


– Mislim da je bilo vrijeme za promjene, vjerujem u mlade ljude i vjerujem da će Kirigin uspjeti ako okupi dobru ekipu oko sebe. Opatiji nedostaje dosta toga, počevši od jedne ključne stvari: mnoge se trgovine zatvaraju jedna za drugom i prosječan građanin više nema gdje kupovati. Dakle, treba poraditi na tome da zatvorenih vrata bude što manje i da najamnine ne budu preskupe te da se postigne raznolikost u ponudi. Parkirališta su problem broj dva, a nefleksibilnost onih koji naplaćuju parkine kazne je problem broj tri.


Mislim da bi trebali imati toleranciju prema stalnim klijentima, prema mještanima Opatije, da bude više razumijevanja za nas, za domicilne stanovnike. Što se tiče betonizacije Opatije – to je ogroman problem, grad postaje spavaonica onih koji plaćaju poreze u Zagrebu i to bi trebalo nekako ispraviti. Nekad je Ambasador bio »šaka u oko«, u vrijeme kad je Opatija bila mala i puna zelenila, a danas je puna apsurdnih ogromnih građevina. Ljudi moji, pa nije sve u novcu. I ne smije se dozvoliti devastacija obale. Treba hitno nešto napraviti i građanima omogućiti bolji život i da se više ne raseljavaju – naveo je Gucul.