STRATEŠKI INTERES

Grad Opatija i LRH financiraju rješenje za uređenje Slatine

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Obje su strane potvrdile stav da su izrada Urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga Vladimira Gortana, preseljenje benzinske postaje i autobusnog terminala od strateškog interesa za daljnji urbani i infrastrukturni razvoj grada OpatijeOPATIJA – Grad Opatija i Liburnia Riviera Hoteli potpisali su jučer pismo namjere o zajedničkom financiranju anketnog Urbanističko-arhitektonskog natječaja za izradu Idejnog rješenja Trga Vladimira Gortana, poznatijeg kao Trg Slatina.


Potpisanim pismom namjere obje su strane potvrdile stav da su izrada Urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga Vladimira Gortana, preseljenje benzinske postaje i autobusnog terminala od strateškog interesa za daljnji urbani i infrastrukturni razvoj grada Opatije, kao i za poboljšanje vizualnog identiteta Opatije, što će sigurno pridonijeti turističkoj ponudi i daljnjem turističkom razvoju.


Grad Opatija i LRH izražavaju spremnost i namjeru zajednički financirati provedbu anketnog Urbanističko-arhitektonskog natječaja za izradu idejnog rješenja Trga Slatina (Trga Vladimira Gortana) – priopćili su jučer iz Grada Opatije.


Zajednički cilj
Kako se pojašnjava, Prostornim planom Grada Opatije propisano je da se Trg Slatina (Trg Vladimira Gortana) uređuje kao glavni gradski trg, uz mogućnost izgradnje sadržaja društvene (javne) i ugostiteljsko-turističke, uslužno-trgovačke i druge namjene te za izgradnju podzemnih etaža za potrebe poslovnih i pratećih prostora. Isto tako, Urbanističkim planom uređenja naselja Opatija, usvojenim na sjednici Gradskog vijeća održanoj 8. travnja ove godine, za navedeni zahvat propisana je izrada anketnog Urbanističko-arhitektonskog natječaja.


– Iznimno sam zadovoljan što smo ovaj ambiciozni projekt prepoznali kao naš zajednički cilj, ostvarenje kojeg vidimo u bliskoj budućnosti. Cilj je provedbe javnog natječaja dobiti kvalitetno urbanističko-arhitektonsko i funkcionalno rješenje glavnoga gradskog trga s podzemnom garažom, uz vrednovanje postojeće urbane i ambijentalne vrijednosti prostora te njegove povijesne važnosti. Zahvaljujem Upravi LRH-a na izvanrednoj suradnji koju ostvarujemo, što je vidljivo i kroz rad stručne radne grupe u kojoj su i predstavnici hotelske privrede Opatijske rivijere, oformljene u cilju jačanja vidljivosti i promocije naše destinacije – rekao je gradonačelnik Ivo Dujmić prilikom potpisivanja pisma namjere.


Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN


Značajan projekt


Zadovoljstvo zacrtanim planovima izrazio je i predsjednik Uprave LRH-a Vladimir Bošnjak.


– Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata u Opatiji, koji je vrlo važan za razvoj grada i cjelokupne ponude destinacije te nas iznimno veseli što će se priča oko Trga Slatina konačno pokrenuti – izjavio je Bošnjak.


Iz Grada Opatije su poručili da će nakon konstituiranja idućeg saziva Gradskoga vijeća, gradski vijećnici na jednoj od prvih sjednica donijeti smjernice, sukladno kojima će biti raspisan javni natječaj. Urbanističko-arhitektonska rješenja prijavljena na natječaj bit će dostupna na javni uvid građanima te će Gradsko vijeće odlučiti o najboljem rješenju.