Festival šparuga

FOTO Pogledajte kako je brzo nestala lovranska vela fritaja, kuhače se uhvatio i slavni Karapandža

Marko Dobrecović

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Zvijezda večeri bila je vela fritaja pripremljena od tisuću jaja, trideset kilograma šparuga i pancete, a porcije su besplatno podijeljene posjetiteljima



Lovranski domaćini današnju subotu ukrasili su slasnim kvarnerskim vjesnikom proljeća. Na središnjem danu lovranskog Festivala šparuga, od ranoga je jutra sve bilo u znaku – šparuga.


Foto galerija: Vela fritaja u Lovranu Foto: Mateo Levak


Ova samonikla biljka može se naći na obroncima Učke tijekom travnja, kao namirnica je prepoznata kao vrlo poseban užitak za nepce, stoga se oko šparuge tijekom godina stvorila prava gastro scena.


Umjetnički užici


Tijekom travnja ugostitelji Lovrana i Lovranšćine nude pregršt različitih jela na bazi ove samonikle biljke, a na današnjoj lovranskoj fešti svatko je mogao dobiti svoj zalogaj šparuge.





Od krepke krem juhe, preko pljukanaca, panina ili lignji, sve do moussa od bijele čokolade i štrudle, šparoga je ove subote u Lovranu u svim pojavnim oblicima: sa slanim ili slatkim, na žlicu, u kruhu…Ma štogod ti srce želi!


Osim gastronomskih užitaka, na ovogodišnjem Festivalu šparuga bilo je i onih umjetničkih. U glazbenom dijelu programa nastupili su dječji zborovi Osnovne škole “Viktor Car Emin” te Lovranske črešnjice.



Mažoretkinje opatijske rivijere rasplesale su publiku, a sviračko su umijeće svojim nastupom pokazali članovi Puhačkog orkestra Lovran.


Kulminacija programa odvila se oko 17 sati kada je pred okupljena stigla vela fritaja pripremljena od tisuću jaja, trideset kilograma šparuga i pancete.



Vela fritaja pripremljena je u velikom loncu, dok su namirnice bili nabavljene od lokalnih OPG-ova i poduzetnika. Porcije lovranske vele fritaje besplatno su podijeljene posjetiteljima.


Velikih drvenih kuhača prihvatili su se poznati televizijski kuhar Stevo Karapandža, vlasnik velike padele Adriano Gržević te vlasnik restorana Knezgrad Luciano Hlanuda.


Vitamini i minerali


Poznati kuhar Stevo Karapandža pojasnio je po čemu je šparuga svojstvena namirnica.



– Šparuga je prije svega značajna zbog sastava. Ona je puna vitamina i minerala, pogotovo ako je, kao ova, friško ubrana s ovih obronaka Učke koji su nam nadomak.


To je jedna namirnica zahvalna za pripremu, prilično jednostavnog karaktera. Možete ju jesti sirovu u salati, kao i na druge načine. Danas nam je ovdje prava pučka fešta…gledajte koliko nam je ljudi došlo.



Oni s velikim interesom prate pripremu ovog jela. Vrlo rijetko kuham na otvorenom za ovako velik broj ljudi, stoga je i to jedan poseban značaj, rekao je slavni kuhar Karapandža.


Lovranski festival šparuga nastavljen je uz poletne ritmove grupe Point te nezaboravne stihove Dražena Turine Šajete koji je današnju namirnicu nekada davno iskoristio u imenu albuma Blues berača šparuga te pjesmi Šparuga blues.




Foto Mateo Levak