Svečanost u Ambasadoru

FOTO Dan Talijanske Republike u Opatiji: “Nedavni uspjesi Hrvatske još će više učvrstiti naše odnose”

Aleksandra Kućel IlićOPATIJA – Hotel Ambasador u Opatiji večeras je vrlo posebno mjesto, jer je u povodu proslave Dana Talijanske Republike, generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini organizirao domjenak i prigodno druženje u povodu talijanskog nacionalnog praznika.


Već je sam uvod u svečanost, tijekom koje je konzul Bradanini u društvu supruge dočekivao i pozdravljao goste, svjedočio o vrlo velikom odazivu na proslavu 77. obljetnice Talijanske Republike, budući da su gosti ulazili sat vremena.


Foto galerija: Dan Talijanske Republike u Opatiji Foto: Marko Gracin


Pripremljen je sadržajan program tijekom kojega su nazočne zabavljali članovi kvarteta Le Vie en Rose, a svoje proizvode promovirali sponzori iz Italije među kojima je bio i Michele Piagno, višestruki talijanski prvak u spravljanju molekularnih koktela.
Svakakvih se delicija večeras moglo probati u Ambasadoru – od posebnih koktela i vrhunskih prošeka, do pjenušaca, vina i parmezana.


– Današnji praznik nije samo puko prisjećanje, već prilika da razmislimo o poukama koje nam prenosi stvaranje Republike – s te stranice naše povijesti dolaze nam poruke nade i povjerenja u budućnost, koje su nam danas potrebnije no ikada. Ostati vjeran načelima našeg Ustava podrazumijeva svakodnevno njegovanje civilizacijskih vrijednosti: mirnog suživota i međunarodne suradnje.


Ta načela odražavaju se kako u širini, tako i u dubini odnosa između Italije i Hrvatske. Nedavni uspjesi Hrvatske – uvođenje eura i ulazak u šengen još će više učvrstiti naše odnose, kako bilateralne i regionalne, tako i one s talijanskom nacionalnom zajednicom, koja je unutar područja svoje povijesne naseljenosti napokon slobodna kretati se bez granica – rekao je uz ostalo Davide Bradanini.


Uz druge uzvanike, na svečanosti su bili i veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco i saborski zastupnik Furio Radin. Posebno je svečan trenutak bio kada je generalni konzul Davide Bradanini počasnom konzulu u Puli, odvjetniku Tizijanu Sošiću uručio odličje Reda zvijezde Talijanske Republike.


– Dan Talijanske Republike koji danas ovdje obilježavamo prilika je za slavljenje talijanske nacionalne komponente u Hrvatskoj, zajednice s čvrstim korijenima koji sežu daleko u povijest čija je prošlost prožeta patnjama, a koje su satkane u iskustva ove zajednice. Kao što rekoh – zajednice jakih korijena, ali i mladih grana koje se pružaju gledajući ka budućnosti – naglasio je Bradanini koji se zahvalio i brojnim sponzorima svečanosti i to talijanskoj tvrtki koja proizvodi prirodne ekstrakte voća i povrća, proizvođačima pjenušavih vina, te parmezana i drugih proizvoda, a ujedno je svima koji su se okupili u Ambasadoru zaželio ugodnu večer.