Predstave, koncerti, filmovi...

Festival Opatija najavio bogat program za ožujak

Aleksandra Kućel Ilić

Publiku očekuju tri kazališne predstave za odrasle, dvije za djecu, koncert i kinoprojekcije najiščekivanijih filmova godineOPATIJA – Motivirani izvrsnim odazivom publike na dosadašnje glazbeno-scenske programe, u Festivalu Opatija pripremili su još bogatiji i raznovrsniji program za ožujak. U mjesecu u kojem se »sve budi«, publiku očekuju tri kazališne predstave za odrasle, dvije predstave za djecu, koncert i kinoprojekcije najiščekivanijih filmova godine.


Kako su priopćili, ubrzo nakon objave gostovanja kazališta Luda kuća, 5. ožujka na sceni velike dvorane »Gervaisa«, ulaznice za komičnu predstavu »Potpuni stranci« u režiji Renea Bitorajca rasprodane su skoro preko noći.


Komična drama


– Popularnost ne čudi, s obzirom na to da se radi o scenariju filma »Perfetti sconosciuti« iz 2016. godine koji drži rekord u povijesti kinematografije s čak 18 snimljenih remakeova. Tjedan nakon, u petak 12. ožujka u »Gervais« dolazi »Savršeni partner« iz pera najizvođenijeg hrvatskog kazališnog pisca Mire Gavrana. Živopisna, iskrena i komična drama Teatra Gavran o odnosu suvremene žene i savršenog muškarca, androida iz laboratorija, oraspoložit će vas, ali i osvijestiti sve veću otuđenost i površnost međuljudskih odnosa. I posljednji petak u mjesecu, 26. ožujka, rezerviran je za moćno kazališno iskustvo koje će nam pružiti egzistencijalistička Ibsenova drama »Hedda Gabler« u režiji Senke Bulić iz Kazališta Hotel Bulić. »Hedda Gabler« je sigurno najmoderniji klasični dramski ženski lik s kojim senzibilitet našeg vremena najbliže korespondira. Manipulativnu i destruktivnu ženu u braku bez ljubavi koju će želja za zabavom i osvetom naposljetku dovesti do tragičnog kraja tumači Lucija Šerbedžija, a osim nje, u predstavi igraju i Barbara Prpić, Paško Vukasović, Jure Radnić i Dado Ćosić – poručili su iz Festivala Opatija.
Odlična je i posjećenost predstava za djecu.


– U nedjelju 7. ožujka uvodimo ih u beskrajni svijet literature u predstavi Teatra Poco Loco »Čudesne stranice male Danice« i otkrivamo djelić svega što se može čitati: od zvijezda do enciklopedije. »Laav story – Basnoslovna« u režiji Marija Kovača interaktivna je igrano-lutkarska predstava Teatra Barakuda 2012 o toleranciji, zajedništvu i pravom prijateljstvu koje nastaje među školskim kolegama dok rade predstavu inspiriranu Ezopovim basnama. Predstava je na programu 21. ožujka – naveli su organizatori na čelu s ravnateljem Ernijem Gigante Deškovićem.


Kino program


Opatijski glazbenik i odnedavno nesuđeni kuhar Dražen Turina Šajeta pripremio je jedinstveni »Šajeta Šou, ćo!« za 20. ožujka u velikoj dvorani »Gervaisa«, a kao gosti na sceni će mu se pridružiti Finta De Mona i KUK Oštija.


Od kinoprograma izdvojili su filmove koji su na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Zlatni globus osvojili kipić, a kojima se predviđa uspjeh i na Oscarima: »Jako mi je stalo« (3. ožujka), »Djevojka koja obećava« (4., 10. i 30 ožujka), »Mauritanac: Dnevnik iz Guantanama« (6. i 17. ožujka), »Minari« (11., 23. i 31. ožujka) i brojne druge. Podsjetili su filmoljupce da ne zaborave pečatirati svoje kartice vjernosti te dodali još i da će 19. ožujka u »Gervaisu« ugostiti sudionike svečane dodjele nagrade Ambasador za ostvarenja na hrvatskoj i regionalnoj elektroničkoj glazbenoj sceni u posljednjih 12 mjeseci.


Kad je riječ o Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera, iz Festivala Opatija su podsjetili da je moguće još nekoliko dana razgledati izložbu »Balinjerada Opatija«, a od 26. do 28. ožujka u organizaciji Udruge ljubitelja kamelija bit će postavljena natjecateljska izložba ovog cvjetnog simbola Opatije.


Tomislav Mužek & Trio


Iz Festivala Opatija najavili su i nastup proslavljenog hrvatskog tenora Tomislava Mužeka & Trija u Gervaisu, u petak 16. travnja.


– Tomislav Mužek na glasu je kao jedan od najvažnijih suvremenih hrvatskih tenora čija je uspješna karijera poznata diljem Europe. Na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu početkom 2018. godine Mužek je nastupio u pratnji glazbenih virtuoza Miroslava Lesića na gitari, Tomislava Modrića na glasoviru i Mladena Kosovca na harmonici i klarinetu. U prvom dijelu programa izvodili su izbor poznatih talijanskih kancona poput Chitarre Romane, dok je drugi dio bio posvećen pjesmama izvođača koje privatno uživaju slušati kao što su Sting, Eric Clapton, Arsen Dedić i drugi, sve u posebnom aranžmanu. Prvi će se put s ovim programom koji publika uvijek ispraća ovacijama, predstaviti i u Opatiji – najavili su opatijski organizatori, uz napomenu da ulaznice koštaju 150 kuna, a s popustom za studente i umirovljenike 130 kuna.