Kandidat SDP-a za opatijskog gradonačelnika

FERNANDO KIRIGIN  Nudim ostvariv program i iskustvo za realizaciju

Aleksandra Kućel Ilić

Jeftini populizam neće nam na duge staze donijeti prosperitet - Fernando Kirigin

Jeftini populizam neće nam na duge staze donijeti prosperitet - Fernando Kirigin

Na čelu sam ekipe koja je za konkretna rješenja, a ne lažna obećanja, jer to je jedino fer prema građanima. Naš program može se sažeti u deset točaka. Neke od njih moći ćemo brzo riješiti, a neke će trebati dulju pripremu. Ali na svemu počinjemo raditi odmah i bez odlaganja, jer samo tako možemo nadoknaditi izgubljeno vrijemeOPATIJA  Opatijac sam, magistar ekonomije i postdiplomant, sportaš i zaljubljenik u svoj grad. Dugo godina bio sam privatni poduzetnik u sferi vanjske trgovine, a tvrtku sam prepustio drugima nakon angažmana u politici 2013. godine. Posljednje tri godine ravnatelj sam Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga, gdje sam pokrenuo procese i projekte koji su dugo čekali na red. Nedavno sam proslavio 50. rođendan, već 23 godine sam u braku s Tajanom Ban Kirigin, profesoricom matematike na riječkom sveučilištu i ponosan sam otac četrnaestogodišnje kćeri Paole. Odrastao sam u opatijskoj novinarskoj obitelji u kojoj sam usvojio sustav vrijednosti čiji su postulati istina, poštenje, pravda i predani rad – rekao je o sebi Fernando Kirigin, kandidat SDP-a za gradonačelnika Opatije.


Trebam priliku


Podsjetite javnost na vaše početke u svijetu lokalne politike. Koliko ste dugo u politici, jeste li uvijek u istoj stranci i ocjenjujete li se uspješnim političarem?


– Moj angažman u sportskim organizacijama približio mi je mnoge opatijske probleme, pa sam se uključio u politiku s ciljem da pomognem rješavanju nekih od njih. Prvenstveno je to bila izgradnja sportske dvorane, u čemu sam sudjelovao od prvog dana do njenog otvaranja. Od početka sam u SDP-u jer je to logičan izbor s obzirom na moj svjetonazor, a posljednjih godina sam predsjednik opatijske SDP-ove organizacije. SDP je najjača opatijska stranka i ima veliku podršku među biračima, što je potvrđeno na mnogim lokalnim, a i izborima na razini mjesnih odbora. Jedan sam od osnivača Rotary kluba Opatija te organizator mnogobrojnih humanitarnih akcija u ovom kraju. Ako se uspjeh mjeri onim što je učinjeno za napredak i bolji život Opatijki i Opatijaca, a u mnogim sam takvim projektima predano sudjelovao, onda se mogu smatrati uspješnim.


Zbog čega smatrate da biste bili kvalitetan gradonačelnik Opatije i što vas je, nakon što ste to pokušali i na prethodnim izborima, motiviralo na novu kandidaturu?


– Iskustvo koje sam stekao na političkim funkcijama (zamjenik gradonačelnika, vijećnik, predsjednik Kluba vijećnika, predsjednik Gradskog vijeća) dovoljno je bogato da mogu tvrditi da Opatija zaslužuje bolje, da njeni potencijali za brži i uravnoteženiji razvoj nisu iskorišteni, te da znam kako se ti ciljevi mogu postići. Trebam samo dobiti priliku da to dokažem, da pokažem da Opatija zaslužuje fer gradonačelnika. Na prošlim lokalnim izborima izgubio sam trku za gradonačelnika za samo pedesetak glasova, ali ne treba zaboraviti da je koalicijska lista kojoj sam bio na čelu osvojila većinu u Gradskom vijeću i da je time Opatija prvi put imala kohabitaciju vlasti s obzirom da je gradonačelnik bio druge političke opcije. To smo iskoristili za donošenje niza odluka i mjera kojima su učinjeni pomaci u interesu građana, ali moglo se i mnogo više da je gradonačelnik imao razumijevanja za naše prijedloge i inicijative. Najbolji primjer za to su Ičići. Gradsko vijeće je na zahtjev Mjesnog odbora Ičići dalo nalog gradonačelniku da izmijeni prostornoplanske dokumente kako bi se smanjila izgrađenost u Ičićima. On je želju građana, svojih susjeda, odluku Mjesnog odbora Ičići i Gradskog vijeća jednostavno ignorirao tako da ćemo ubrzo baš u Ičićima vidjeti posljedice tog njegovog odnosa prema prostoru.


Za razliku od “velike koalicije” koja je stajala uz vas na prethodnim izborima, sada se SDP odlučio za samostalan izlazak. Kako to komentirate i kakav rezultat očekujete?
– Očekujemo da će i ovi izbori pokazati da je SDP najjača politička stranka u Opatiji. Imamo kvalitetne ljude i slažući listu imali smo problem koji možda imaju treneri velikih nogometnih klubova: kako od tako sjajnih pojedinaca složiti samo jednu ekipu. Upravo zato smo krenuli od programa i odabrali ljude koji će biti nositelji pojedinih cjelina, i koji će dobiti podršku stotina članova i simpatizera opatijskog SDP-a. Znamo da imamo jako dobar program i kvalitetne ljude, stoga očekujemo i da ćemo samostalno ostvariti daleko bolji rezultat nego što smo ga ostvarili u koaliciji prije četiri godine.


Deset točaka


Kada biste osvojili dovoljno glasova birača, što biste poduzeli kao prvi korak na gradonačelničkom mjestu?


– Četiri godine su izgubljene i Opatija više nema vremena za čekanje. Zato ću odmah prvog dana pripremiti odluke kojima će se krenuti u rješavanje svih deset ključnih tema našeg programa. Neke od njih moći ćemo brzo riješiti, kao što je čistoća i kvalitetnije uređenje grada, a neke će trebati dulju pripremu, kao što je izgradnja povoljnih gradskih stanova za sve generacije Opatijaca ili izgradnja garaža. Ali na svemu počinjemo raditi odmah i bez odlaganja, jer samo tako možemo nadoknaditi izgubljeno vrijeme.


S kakvim programom izlazite pred birače, smatrate li da je ostvariv i tko će vam biti suradnici?


– Na čelu sam ekipe koja je za konkretna rješenja, a ne lažna obećanja, jer to je jedino fer prema građanima. Naš program može se sažeti u deset točaka: jeftini gradski stanovi za najam za sve generacije, zaustavljanje betonizacije i kvalitetnije upravljanje prostorom, izgradnja garaža Črnikovica i Gorovo, novi gradski trg na Slatini, novi nogometni stadion i bazen, novi Dom zdravlja, veće božićnice i uskrsnice za umirovljenike, veći iznosi stipednija i olakšice za roditelje vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske djece. Posebno ćemo voditi brigu o problemima i razvoju zaleđa, a u tome će veliku ulogu imati naša kandidatkinja za mjesto zamjenice gradonačelnika Kristina Đukić, rodom Mandić. Odrasla je u Poljanama gdje živi s obitelji, suprugom i dvjema kćerima. To je mlada, nestranačka osoba, koja nakon obrazovanja na Ekonomskom fakultetu karijeru gradi u bankarskom sektoru.


Koji su osnovni problemi koji muče građane i na koji način biste ih vi, ako budete u prilici, riješili?


– Građani mi se obraćaju s raznim problemima i pitanjima, ali generalno se može reći da su Opatijci zabrinuti zbog onoga što se događa u prostoru, izgradnje mastodonata i sve više “vikend” stanova i kuća, zbog čega Opatija rapidno gubi stanovništvo i postaje grad bez duše. Život u Opatiji mnogima postaje preskup, gube živce zbog nedostatka parkirnog prostora, nema dovoljno sadržaja i sportskih terena za mlade. Na području grada Opatije imamo tridesetak dječjih igrališta za mališane do šest godina i ona su uglavnom prazna, jer je sve manje djece. S druge strane, za djecu od 10 do 15 godina, pa i starije, nemamo ni jedan sportski teren, onakav kakav je i moja generacija imala na nekadašnjem Gorovu. Danas opatijski roditelji voze djecu na igru u Matulje, u njihov amfiteatar. Kao gradonačelnik pod hitno ću naći načina da i Opatija ima nešto takvo, da opet dobije ne jedno, nego više “novih Gorova”. Do pronalaska rješenja i realizacije ću odmah čim dobijem izbore dio današnjeg parkirališta Gorovo prenamijeniti u manje sportsko igralište.


Što biste poručili biračima, uz koji moto im se obraćate i zbog čega smatrate da je došlo vrijeme za promjenu u vodstvu grada? Mislite li da ćete upravo vi i lista koju predvodite za Gradsko vijeće biti prepoznati od birača i uslijed čega vjerujete u uspjeh?


– Zato što Opatija zaslužuje bolje vodstvo. Zaslužuje da opet bude prva dama hrvatskog turizma u punom smislu te riječi! Zaslužuje da opatijski stanovnici uživaju visoke standarde, ali i da rado ostaju živjeti i raditi u svom gradu. To se može ostvariti jasnom vizijom, napornim radom i iskrenim djelovanjem. Jeftini populizam neće nam na duge staze donijeti prosperitet i sretnu budućnost za naše najmlađe. Zato što nudim jasan i ostvariv program i iskustvo koje jamči njegovu realizaciju. Zato, ukratko, što Opatija zaslužuje fer gradonačelnika.