Gastromanifestacija u Opatiji

Famozni miris što osvaja

Marina Kirigin

Središnji događaj manifestacije održan je na terasi kavane Imperial točno u podne kad je prerezana više od 13 metra dugačka torta Jasmina Kujundžića, hrvatskog prvaka u slastičarstvu, sačinjena od 920 jaja, 35 kilograma šećera, 31 kilograma brašna, 15 kilograma čokolade, jedne litre ruma i dva kilograma kaveSredište Opatije, njezina glavna ulica, kao i terase i kavane podno Učke jučer su pretvorene u »mravinjake«. Održavanje manifestacija, Cosmetic Newsa i Festivala kave, ponukalo je brojne posjetitelje da prošeću gradom, uživaju u sunčanom vremenu i ispiju crni napitak.


Na terasi kavane Imperial točno u podne prerezana je 13,2 metra dugačka torta koju je uz pomoć slastičarki iz Liburnia Riviera Hotela napravio Jasmin Kujundžić, hrvatski prvak u slastičarstvu, a koja je bila sačinjena od 920 jaja, 35 kilograma šećera, 31 kilograma brašna, 15 kilograma čokolade, jedne litre ruma i dva kilograma kave. Bio je to središnji događaj šestog izdanja opatijske gastromanifestacije Festival kave u organizaciji Grada Opatije i njegove turističke zajednice, a o kojem su posjetitelji imali oprečne i različite utiske. I dok su neki hvalili gastromanifestaciju, drugi su bili nezadovolji organizacijom, posebice čekanjem na ugostiteljsku uslugu. 


Popularne cijene


– Sasvim sam slučajno stigao na terasu Imperiala na kavu oko 10.30 sati. Sjeo sam i vidio letak da se kava prodaje po promotivnoj cijeni te da postoje neke posebne vrste. Konobarici sam naručio creme espresso i nakon pola sata čekanja na stol mi je donijela običan espresso i rekla da se ovu posebnu ponudu crnih napitaka može dobiti tek nakon podneva kada stignu baristi, rekao je Nino Jurak iz Opatiji koji je sjedio na prepunoj terasi kavane Imperial na kojoj je posjetitelje zaokupio i scensko-glazbeni performans s »mirisom« Italije. 

Ovogodišnji Festival kave imao je i svoj edukativni i natjecateljski dio. U hotelu Četiri opatijska cvijeta jučer je započelo šesto Državno prvenstvo barista Hrvatske na kojem se okupilo 16 natjecatelja iz Šibenika, Slavonskog Broda, Rijeke, Zagreba, Poreča. Sudionici natjecanja imali su zadatak da u samo 15 minuta pokažu ono što znaju u borbi za državnu titulu. U navedenom vremenu morali su pripremiti četiri kave, četiri capuccina, četiri koktela od kave bez alkohola, a potom su napitke, odnosno njihov izgled, okus i druge karakteristike ocjenjivali osjetilni i tehnički suci te glavna sutkinja s Islanda.Slikanje pred trinaestmetarskom tortom nisu propustili ni prijatelji iz Južne Koreje. Iako nisu znali da će za njihovog odsjedanja u Opatiji prisustvovati festivalu »crnog« napitka, odlučili su doći na središnje zbivanje. 


– Jučer su nam u hotelu rekli za Festival i tortu pa smo je došli pogledati. Ipak, mi smo mislili kako će torta biti 13 metara visoka, a ne duga. Sada kada smo već tu sigurno ćemo je probati i popiti kavu, rekla je opatijska gošća Hyo-Hyun Cha pomalo razočarana zbog svojih velikih očekivanja. 


U trenutku dok je kušao komadić torte zatekli smo Nikolu Radotovića iz Rijeke koji sa svojom suprugom vrlo rado posjećuje sve gastromanifestacije u široj regiji. 


– Torta je jako dobra, osjeća se kava i biskvit nije pretežak. Lijep dan ponukao nas je da dođemo do Opatije gdje i inače posjećujemo sve gastro manifestacije, rekao je Radotović. 


Kavana i terasa hotela Četiri opatijska cvijeta također je privukla veliki broj posjetitelja, a razlog tome bile su i cijene. Espresso se prodavao po 4 i pol kune, a macchiato, cappuccino, Franckino i kakao po 6 kuna, dok su u kavani Imperial cijene crnog napitka iznosile simboličnih 5 kuna. 


Sve s okusom kave


– Privlači me ovaj krasan miris. Veliki sam kavopija. Miris je famozan i moram probati. Došla sam iz Zagreba na vikend u Opatiju, no nisam znala da se održava Festival kave, a sada ću po ovom predivnom sunčanom vremenu uživati u ispijanju crnog napitka, rekla je Ljubica Plantić koju smo zatekli u traženju mjesta na terasi kavane Grand gdje se mogla kušati i kava s kokosom, vanilijom, čokoladom… 


– Prodaja je dobro krenula, a počeli su se prodavati i uskrsni proizvodi od čokolade. U našoj ponudi imamo i praline od kave, konjaka i kave, kave i smokve. Uglavnom nam stižu lokalni gosti koji i inače često dolaze na našu terasu no ponukani posebnom ponudom danas izabiru i neke posebne napitke od kave, ponajviše koktele na bazi kave, rekla je Zvjezdana Kovačević, voditeljica kavane Grand.


Promotivne cijene i posebna ponude crnog napitka posjetiteljima će biti dostupne još tijekom današnjeg dana u kavanama hotela u sastavu LRH-a i Milenij hotelima, Grand hotelu Adriatic, kavani hotela Bristol i Mozart.