Svečanost

Dom Rukavac novi dom matuljskih umirovljenika

Marina Kirigin

Novouređeni Dom Rukavac / Foto Marina Kirigin

Novouređeni Dom Rukavac / Foto Marina Kirigin

Uređen i prikladnom opremom i namještajem opremljen prostor Doma uključuje dvije velike prostorije za svakodnevne aktivnosti korisnika, potpuno opremljenu novu kuhinju i sanitarne čvoroveMatuljski umirovljenici dobili su nove prostorije u sklopu Doma Rukavac. Novouređeni prostor Doma je službeno otvoren te su u njemu najavljene prve aktivnosti.


Predstavnici Općine Matulji, načelnik Vedran Kinkela i zamjenik načelnika Eduard Baćić, zajedno s predstavnicima Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji, predsjednicom udruge Sonjom Vlah i voditeljicom programskih aktivnosti u Udruzi Anom Jantolek, javnosti su prezentirali novouređeni prostor u sklopu Doma Rukavac, financiran sredstvima Općine Matulji.


Prostor će najviše koristiti Udruga umirovljenika za svoje brojne svakodnevne aktivnosti koje provodi ili planira provoditi i koje su najvećim dijelom sufinancirane sredstvima EU-a iz Europskog socijalnog fonda u sklopu projekta »Aktivni umirovljenici – dugovječni stanovnici«.
Cilj projekta je veća socijalna uključenost umirovljenika u društveni život zajednice koja se može ostvariti na mjestima poput Doma Rukavac gdje se umirovljenici mogu svakodnevno okupljati, družiti, provoditi razne aktivnosti samostalno i s drugim aktivnim članovima društvene zajednice.


Uređen i prikladnom opremom i namještajem opremljen prostor Doma, koji se Udruzi stavlja na raspolaganje, uključuje dvije velike prostorije za različite svakodnevne aktivnosti korisnika prostora, potpuno opremljenu novu kuhinju i sanitarne čvorove.


Važan događaj


– Nakon otvaranja donjeg dijela Doma Lisina prošlog vikenda, ovo je još jedan važan događaj za Općinu Matulji, poglavito za sve starije stanovnike, a riječ je o otvaranju dijela Doma Rukavac koji je opremila Općina Matulji vlastitim sredstvima.Novouređeni prostor omogućit će brojnom članstvu Udruge da još kvalitetnije i u boljim uvjetima provode svoje aktivnosti, odnosno kvalitetniji način funkcioniranja.


Tu bih posebno istaknuo jedan EU projekt za koji se dobilo stopostotna bespovratna sredstva, a to je projekt »Aktivni umirovljenici – dugovječni stanovnici« gdje je predviđen velik broj raznoraznih radionica, kojih će biti više od stotinu na godišnjoj razini – rekao je načelnik Kinkela i uručio ključeve Doma Sonji Vlah.


Matuljska Udruga umirovljenika broji velik broj članova, njih gotovo 500, i već sada provodi velik broj aktivnosti za svoje članove, od jezičnih, plesnih, kreativnih, psihoterapijskih radionica, dnevnih tjelovježbi, tečaja joge, do organizacije izleta, kulturno-umjetničkih večeri, piknika, predavanja, kao i sudjelovanja u raznim događanjima i manifestacijama u organizaciji Općine Matulji.


Uređenjem ovog prostora i stavljanjem na raspolaganje za korištenje omogućuje se dodatno podizanje standarda u društvenom okupljanju, kako umirovljenika, tako i cjelokupne društvene zajednice.


Kako bi se to u potpunosti i postiglo, Udruga u suradnji s Općinom kontinuirano radi na aktivnom uključivanju svih zainteresiranih u projektne aktivnosti.


Radionice i igre


– Jako smo zadovoljni što smo dobili ovaj novi velik prostor koji će nam omogućiti kvalitetniju realizaciju naših aktivnosti – rekla je Sonja Vlah i zahvalila Općini Matulji što im je to omogućila.


Ana Jantolek je predstavila projekt »Aktivni umirovljenici – dugovječni stanovnici« i navela da je cilj aktivnosti koje se provode jačanje socijalne, kognitivne i emocionalne vještine.


– U ovom domu održavat će se kuharske i jezične radionice, ovdje će se igrati društvene igre i bit će organiziranih druženja za razgovor i čitanje – rekla je Ana Jantolek i pozvala zainteresirane na prvu aktivnost u Domu Rukavac, idućeg utorka u 10 sati, kada je na rasporedu tjelovježba.