Uspješan projekt

Dječji vrtić Opatija s uvođenjem smjenskog rada bitno podigao razinu usluge

Aleksandra Kućel Ilić

Cilj je bio osigurati novu uslugu smjenskog rada koja pridonosi ravnoteži poslovnog i obiteljskog života u obiteljima s djecom uključenom u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanjaOPATIJA – Dječji vrtić Opatija uspješno je završio provedbu projekta »Dječji vrtić Opatija – suvremeni vrtić za suvremenu obitelj«. Ukupni iznos projekta je 3.294.772,43 kune uz 100% intenziteta bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. -2020. Partneri u provedbi projekta koji je trajao 30 mjeseci bili su Grad Opatija i Dječji vrtić Bambi iz Vrbovskog.


Smjenski rad


– Cilj projekta bio je osigurati novu uslugu smjenskog rada za djecu rane i predškolske dobi koja pridonosi ravnoteži poslovnog i obiteljskog života u obiteljima s djecom uključenom u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Program se odvijao u smjenama prema potrebama roditelja i to u radnom vremenu vrtića od 6 do 21 sat vodeći računa da dijete i dalje boravi u vrtiću najviše 10 sati. Osnovana je jedna vrtićka skupina smjenskog rada, a uslugu smjenskog rada vrtića koristilo je 20 djece. Kvalitetna predškolska naobrazba i osiguran boravak u radno vrijeme roditelja omogućeni su uz nove programe: STEM radionice (informatika i robotika) i ekološke radionice za djecu.


Zbog epidemiološke situacije navedeni programi uspješno su provedeni online putem. Za uspješnu realizaciju usluge smjenskog rada zaposleno je ukupno 5 odgojno-obrazovnih djelatnika – tri odgojitelja, jedan odgojitelj za rad s djecom s teškoćama u razvoju i jedan logoped na puno radno vrijeme te jedna spremačica i jedna kuharica na nepuno radno vrijeme. S ciljem provedbe projekta zaposlen je i voditelj projekta na puno radno vrijeme. Projektom je omogućena i dodatna stručna edukacija dijela odgajatelja, posebno u dijelu rada s djecom s teškoćama u razvoju – priopćili su iz Dječjeg vrtića Opatija.
Dodali su još da je nabavljena i vrijedna oprema poput računala, didaktičke opreme za djecu te didaktičkih materijala za potrebe rada logopeda i drugih članova stručne službe, što uvelike obogaćuje rad s djecom s teškoćama u razvoju. Na dječja igrališta u dvorištu vrtića instalirane su tende za zaštitu od sunca, a na ulazu u vrtić postavljen je parlafon. Ukupna vrijednost nabavljene opreme iznosi 349.974,60 kuna, navodi se u priopćenju.


Kvalitetna usluga


– Ovaj projekt potvrđuje održivost te kontinuitet Dječjeg vrtića Opatija za pružanjem kvalitetne usluge djeci i roditeljima. Dječji vrtić Opatija je u veljači podnio projektnu prijavu na novi javni poziv »Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja« kojom će se aktivnosti ovog projekta nadograditi novima te nastaviti financirati, a jednim dijelom će se proširiti i na novi vrtić u Veprincu. Ukupna vrijednost novog projekta iznosi 3.082.381,13 kn, a intenzitet bespovratne potpore 100% – zaključili su iz DV-a Opatija.
Poručili su još i da se rad smjenske skupine vrtića nastavlja te će ga do odobrenja novog projekta financirati Grad Opatija. Novim projektom se predviđa također nastavak organizacije smjenskog rada.