Posjeta

Članovi Puhačkog orkestra Lovran se vratili sa svog prvog gostovanja u Slovačkoj. Prepuni su dojmova

Radovan Trinajstić

Foto Radovan Trinajstić

Foto Radovan Trinajstić

Lovranci svirali, razgledavali i prijateljevali sa slovačkim domaćinima.Nakon dvogodišnje stanke od inozemnih nastupa zbog pandemije koronavirusa, članovi Puhačkog orkestra Lovran uspješno su realizirali gostovanje u Slovačkoj.


Bio je to uzvratni posjet puhačkom orkestru slovačkog grada Trstena, koji je početkom svibnja gostovao u Lovranu na 30. Festivalu puhačkih orkestara »Naš svijet je glazba«.


Gostujući u Trsteni od 8. do 10. srpnja na 31. Festivalu pohačkih orkestara »Trstenska krilnica« lovranski glazbenici su nastupili na ovom tradicionalnom festivalu na kojem su uz domaćina nastupili slovački orkestri Lužanka, Fratranka, Hodrušanka, Mugarunka, Mistranka i Holažnanka.
Na putu prema gradu Trstena, Lovranci su nakratko su razgledali glavni grad Slovačke, Bratislavu, upoznavši brojne kulturno-povijesne znamenitosti u središtu grada.


Foto Radovan Trinajstić


Domaćini Trstene, gradića što se smjestio u žilinskom kraju u sjevernoj Slovačkoj, u neposrednoj blizini granice s Poljskom, za goste s Kvarnera pripremili su sadržajan program uz održana dva promenadna koncerta.


Usput su glazbenici iz Lovrana imali priliku razgledali obližnje veliko akumulacijsko jezero Orava, znamenitosti Trstene uz posjet novoizgrađenom križnom putu sa zavjetnom kapelicom na vrhu obližnjeg planinskog izletišta.


Domaćini su ih poveli i u susjedno poznato skijalište i zimovalište Zakopane u Poljskoj, a tom su prilikom razgledali i veliku crkvu Majke Božje Fatimske.


Svoje prvo gostovanje u Slovačkoj Lovranci su iskoristili za međusobno druženje s glazbenicima domaćeg orkestra te za dogovor i nastavak ove suradnje.


Za kraj boravka u Trsteni Lovranci su održali samostalni koncert sadržajno raznovrsnog glazbenog izričaja koji je mnogobrojna publika sa zadovoljstvom primila.


Tom prigodom predsjednici orkestra Lovran Zvijezdana Klobučar Filčić i Trstene Josef Kolejak razmijenili su darove.