VELIKI FINALE

Cijeli grad bio je veliki plesni podij s retro štihom. Pogledajte kako je izgledala ovogodišnja RetrOpatija

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Plesalo se na četrdesetak lokacija, a na kraju su se svi slili u najluđi disko na otvorenom i zabavljali se do tri sata ujutroOPATIJA – Cijeli grad se u finalu ovogodišnje RetrOpatije rasplesao. Glavna se prometnica kroz Opatiju pretvorila u korzo prepun zanimljivih punktova koji je na autentičan način u vremenima globalizacije i bespoštedne utrke za ostvarivanjem, ma ne znamo ni sami kojih to sve zacrtanih ciljeva – starije podsjetio na neka luda i nezaboravna, ali mirnija vremena, a mlade osvojio upravo tim šarmom koji su imale te »zlatne godine«.


Finale trodnevnog programa bilo je na Ljetnoj pozornici u Opatiji koja je već sama po sebi dojmljivo mjesto »s pričom«. Ući u najluđi disko na otvorenome i zabavljati se sve do tri sata ujutro, mnogi su ocijenili odličnom idejom i nisu pogriješili, jer bilo je nezaboravno. Bila je to večer tijekom koje se uspjelo nevidljivim nitima spojiti čak i nespojivo – najmlađe, mlade, ljude srednjih godina i još malo zrelije, pa i mnoge koji su već davno u mirovini, ali im energije za ples ne nedostaje. Kad je trebao odmor – sjedilo se na zidićima i stepenicama, a kad je trebalo osvježenje – čekalo u redu na piće i svi su šankovi radili u najvišoj brzini.


Foto galerija: RetrOpatija 2022 Foto: Vedran Karuza


Da se »kraljice i kraljevi plesa« na tom ogromnom podiju uz svjetlosne efekte što bolje provedu i da pjesme budu jedna bolja od druge, pobrinuli su se DJ-evi Luca Montecchi i Šajeta, a plesalo se osim u redovima publike, čak i na samoj bini, pa i u parteru ispod nje.


Generacije plesača
Abba, Boney M, Bee Gees, Gloria Gaynor, Donna Summer, Sabrina Salerno – tempi passati, ali sve kao da je bilo jučer, činilo se generacijama neumornih plesača. I pjevalo se. Puno, jer riječi svih velikih hitova se ne zaboravljaju koliko god bile »retro«. S druge strane – sasvim se lijepo uklapaju u današnjicu, a bila je to ujedno i prigoda da mlađe generacije iz prve ruke saznaju tko je bio prvi izvođač određenih pjesama koje su evergreeni i danas su podložne obradama…


VEDRAN KARUZA


– Deseci tisuća ljudi koji su se odlično zabavljali, njihova nasmijana lica i pozitivni komentari vjerujem da su želja i uspjeh svakog tko se upusti u organizaciju manifestacije. Treba se poklopiti puno »sastojaka« da se dobra ideja pretvori u uspješan event, a najvažniji su predan tim koji može projekt provesti i kroz najteže izazove te prepoznavanje želja i potreba ljudi, odnosno posjetitelja i gostiju. Plesalo se na 40-ak lokacija, a grand finale na Ljetnoj pozornici okupio je dosad najveći broj domaćih i stranih gostiju. Zabava uz glazbu i modu najuzbudljivijih dekada prošlog stoljeća ujedinila je cijelu opatijsku privredu i javni sektor i ovakav pristup je primjer za uspješnu suradnju svih u turističkom sektoru.


»Ciljani« termin


Opatija je stvorila brend od brojnih svojih događanja, poput Balinjerade i Adventa, no RetrOpatija ima posebno mjesto u srcu Opatijaca i njihovih posjetitelja i gostiju.


VEDRAN KARUZA


Svojom originalnošću i jedinstvenošću pokazala se i kao snažan motiv za dolazak gostiju koji upravo »ciljaju« termin u kojem se održava RetrOpatija. Zahvaljujem se svom malom timu Turističke zajednice, na trudu i puno entuzijazma, gradonačelniku i gradu Opatiji, Festivalu Opatija, Komunalcu, policiji, vatrogascima i svima koji su dali svoj doprinos na RetrOpatiji: glazbenicima, plesnim skupinama, svim umjetnicima, cijeloj turističkoj privredi, udrugama oldtimera, tehničarima, snimateljima, fotografima, zaštitarima, medijima i svim posjetiteljima i gostima Opatije – rekla je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatije i posebnu zahvalu uputila Zagrebačkoj banci i zlatarnici Frederiko.