Muke po vrtiću

Broj djece u Matuljima veći od kapaciteta vrtića. Neupisano ostalo još pedesetak mališana

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

O konačnim se rezultatima upisa još ne može govoriti i pravo će se stanje znati za mjesec dana, kada procedura bude gotova. No, Općina sprema rješenje kao i lani – upis u obrte ili druge vrtićeMATULJI – Nadamo se da nam djeca neće ostati neupisana u jaslice i vrtić, ali se bojimo da se to ipak ne dogodi jer dovoljno kapaciteta na području Općine Matulji i dalje nema – u strahu su roditelji matuljskih mališana koji su, nakon što su obznanjeni privremeni rezultati upisa u pedagošku godinu 2023./2024. u Dječjem vrtiću Matulji ostali »ispod crte«. Odnosno – u ovom trenutku su kapaciteti kojima raspolaže matuljski vrtić premaleni kako bi se svu djecu kojoj je potrebno čuvanje moglo adekvatno zbrinuti, a Općina Matulji čiji su demografski podaci ohrabrujući, ima planove kako doskočiti problemu.


Jasno i transparentno


Prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Matulji Esmine Skopljak, o konačnim se rezultatima upisa još ne može govoriti i pravo će se stanje znati za mjesec dana, kada procedura bude gotova. Ono što je sada poznato jest činjenica da su u matuljskom dječjem vrtiću zaprimili 164 zahtjeva za upis, od čega je uvjete zadovoljavalo 150 zahtjeva koje je nadležna komisija bodovala. I u ovom trenutku je pedesetak mališana ostalo neupisano…


– Sve je kod nas u vrtiću jasno i transparentno, ali kapacitet s kojim raspolažemo je nažalost ograničen i žao mi je što se ponovo dogodilo da se svim zahtjevima za upis neće moći udovoljiti – rekla je ravnateljica Esmina Skopljak koja vjeruje da će se rješenje za čuvanje mališana u svakom slučaju pronaći i da će u tome financijski baš kao i prošle godine pomoći Općina Matulji koja je osnivač Dječjeg vrtića.
Matuljski načelnik Vedran Kinkela je također pojasnio da je za detaljnije obraćanje javnosti na ovu temu potrebno pričekati konačne rezultate, no kako bi se na vrijeme informiralo roditelje, dao je kratku izjavu na ovu temu.


Pohvalili odluku


– S obzirom na to da još uvijek nema službenih, konačnih rezultata, još uvijek ne znamo točan broj djece koja se neće moći upisati u vrtić. Međutim, trenutačno u obrtima ili drugim vrtićima imamo 46 djece s područja Općine Matulji kojima Općina plaća subvenciju i za sve njih je postojala obveza prijave na ovogodišnji javni poziv za upise u vrtić, tako da će se i broj slobodnih mjesta u tim objektima sigurno povećati. S obzirom na to da su našu odluku o subvencioniranju pohvalili vlasnici obrta, odnosno vrtića, te s obzirom na dobru suradnju s njima, smatram da će velik broj djece koja se ne uspiju upisati u naš vrtić, naći svoje mjesto u jednom od tih obrta-vrtića. Također, kako smo već ranije i najavili te ujedno stavili u projekcije proračuna za 2024. godinu, u sljedećoj je godini planiran početak gradnje novog vrtića u Rukavcu, s kapacitetom za 96 djece – rekao je načelnik Kinkela.