Nezavisni kandidat za načelnika Lovrana

TONI DRUŽETA Bit ću načelnik dostupan svima

Marina Kirigin

Svako tko me zna, zna da sam pošten, vrijedan, za pravicu – Toni Družeta / Foto MA. KIRIGIN

Svako tko me zna, zna da sam pošten, vrijedan, za pravicu – Toni Družeta / Foto MA. KIRIGIN

Nove vrijednosti na kojima želimo raditi jesu: sportska dvorana, marina – luka nautičkog turizma, nova komunalna luka s vezovima za domicilno stanovništvo, uređenje Staroga grada i stambena izgradnja, uz više manjih projekata – rekao je DružetaLOVRANToni Družeta je 41-godišnji nezavisni kandidat za načelnika Lovrana na predstojećim lokalnim izborima. Trenutačni zamjenik načelnika Lovrana nakon 17 godina politike i angažmana u političkim strankama odlučio se za nezavisnu kandidaturu. Žitelj Medveje, sa završenim hotelijerskim fakultetom u Iki, prvo je radno iskustvo imao u turističkom sektoru. Nekoliko se godina bavio ugostiteljstvom i turizmom, bio suvlasnik kafića, disko kluba i turističke agencije, a potom se okušao i u prodaji i promociji zdrave hrane te bio pomoćni trener u atletskom klubu za osobe s invaliditetom SRCE Rijeka gdje je pomagao u treninzima osobama s fizičkim i/ili psihičkim poteškoćama.
– Moje političko iskustvo počinje 2004. godine kada sam se učlanio u IDS Lovran. Osnivanjem Kluba mladih IDS-a Liburnije tijekom dvaju mandata bio sam tajnik. Kasnije u podružnici IDS-a Lovran bio sam tajnik i član predsjedništva. Krajem 2012. godine izlazim svojevoljno iz IDS-a i pristupam Liburnijskoj stranci. Godinu kasnije postajem lovranski vijećnik, a 2017. godine izabran sam za zamjenika načelnika Općine Lovran, sve kao član Liburnijske stranke. Zbog neaktivnosti stranke 2019. godine izlazim iz Liburnijske stranke i danas nastupam kao nezavisan – objasnio je Družeta svoj politički put.


Bolji uvjeti za život


U politiku je, kaže, ušao ponajviše radi mladenačkog bunta, lokalpatriotizma i želje da stvori bolje uvjete za život Lovranaca. Na pitanje kako ocjenjuje svoj dosadašnji politički angažman, Družeta odgovara »čvrstom četvorkom«. Kaže da mu je taj angažman osobno, bilo kao članu mjesnog odbora, lovranskom vijećniku ili zamjeniku načelnika, omogućio bogato iskustvo u komunikaciji i ophođenju s građanima, kao i predstavnicima institucija lokalnog, regionalnog i nacionalnog karaktera.
– Svatko tko ima namjeru krenuti u politiku trebao bi početi od najnižih struktura, prije svega okušati se u radu mjesnog odbora, a zatim i u radu savjetodavnog, predstavničkog i izvršnog tijela. Puno se na tom putu može naučiti i kasnije pametno iskoristiti u vođenju općine, grada ili županije. Izuzetno mi je drago da smo u vremenu mog političkog angažmana uspjeli izaći iz imovinskopravnih ralja i otkupiti teren nogometnog igrališta Lokva, što smo doveli projekt društvenog doma do faze potpisivanja ugovora o financiranju i što smo uspjeli riješiti pitanje vodoopskrbe u visokoj zoni Lovrana i u zaseocima Kali i Punta u naselju Medveja – ističe Družeta.


Projekti u tijeku


Nezavisna lista Tonija Družete u svoj je predizborni politički program uključila projekte koji su u tijeku, a koje će se trebati realizirati do kraja. To su izgradnja novog društvenog doma na Lokvi, dovršetak obnove Društvenog doma u Lignju, dobivanje statusa etnografske zbirke u Lignju, proširenje groblja, rješavanje prometne problematike – parkiranja, unaprjeđenje sustava prikupljanja i odvoza smeća…
– Tu su i novi projekti koji predstavljaju nove vrijednosti za sve dobne skupine. Lovrancima nedostaje prostor za druženje, prostor za bavljenje dvoranskim sportom, muči ih stambena problematika baš kao i male mogućnosti zapošljavanja. Projekti koje nudim su realni i ostvarivi, bazirani na općinskom proračunu uz udio županije i/ili države, ali i na vanjskim investicijama. Vjerujem da će se pojaviti mogućnost povlačenja sredstava iz pojedinih fondova EU-a te tada treba biti spreman na tu opciju i iskoristiti pruženu priliku. Znači, te nove vrijednosti na kojima želimo raditi jesu: sportska dvorana, marina – luka nautičkog turizma, nova komunalna luka s vezovima za domicilno stanovništvo, uređenje Staroga grada, stambena izgradnja. To bi bila četiri najveća projekta za budući mandat, ali tu bi bio naravno i velik broj manjih, jednako bitnih za našu Općinu – kazao je Družeta.


Trebalo se više
Što očekuje od ove političke utrke, ima li u kampanji udaraca »ispod pojasa« i zbog čega bi baš on bio dobar načelnik Općine – pitanja su na koje Družeta odgovara da se prije svega nada da će izlaznost na izbore u Lovranu biti veća nego pred četiri godine, a kao razlog veće izlaznosti navodi nezadovoljstvo mještana (ne)učinjenim u proteklim četirima godinama.
– Moglo se i trebalo više. Vjerujem da su me sumještani upoznali, vidjeli koliko se trudim i angažiram oko naizgled malih stvari koje su njima velike. Prljava kampanja usmjerena prema meni počela je još u rujnu 2020. godine. Nemam što skrivati, cijeli mandat radim pošteno i transparentno. Oni koji kampanju temelje na lažima i podmetanjima neće dobro proći. Lovranci su pošteni i vrijedni ljudi, koji takva podmetanja znaju prepoznati i razlikovati rad u mandatu i onaj u kampanji. Smatram da bih bio dobar načelnik jer mi je stalo da se svaki »mali« problem svakog našeg »malog« mještanina riješi. Svoju karijeru nisam gradio na raznim lobijima i interesnim skupinama niti to sada planiram, a svako tko me zna, zna da sam pošten, vrijedan, za pravicu. Kroz dužnost zamjenika načelnika stekao sam povjerenje mnogih Lovranki i Lovranaca, takvo ću povjerenje nastaviti graditi i dalje te biti načelnik koji je dostupan svima – zaključuje Družeta, koji nije oženjen i živi u kućanstvu s djevojkom, pokćerkom i svojom majkom.