Novo normalno

Zalogajčić i piće za van – dobitna kombinacija: Kako Crikvenica živi u doba zatvorenih kafića

Robert Šimonović

: Mihaela i Renato, konobari kavane Inter koja dostavlja jedino kolače i torte / Snimio Damir ŠKOMRLJ

: Mihaela i Renato, konobari kavane Inter koja dostavlja jedino kolače i torte / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Mnogim Crikveničanima »novo normalno« još uvijek teško pada, a uobičajeno druženje po kafićima i restoranima zamijenili su dugim šetnjama i boravcima po parkovima, uz neizostavnu »kavu za van« ili pokoji zalogajčić na klupici



CRIKVENICA  Često možemo čuti sljedeće: što je čovjek stariji, to mu je teže mijenjati se. Mijenjati svoj život, mijenjati ustaljene dnevne rutine, mijenjati jednom usvojene i stečene navike. Navika je moćna stvar, a ključ promjene nalazi se jedino i uvijek u nama samima. I upravo vrijeme »novog normalnog« pred nas stavlja velike i teške zahtjeve. Ulazeći u svaku poru našega društva i naše intime, »novo normalno« tjera nas na promišljanje, na introspektivno djelovanje i u konačnici na prilagođavanje i mijenjanje naše svakodnevice koja nikad prije ovog epidemijskog trenutka nije bila dovedena u pitanje. Ipak, ne treba gubiti nadu jer, kao što kaže indijski pjesnik Rabindranath Tagore, »bistra rijeka razuma ne gubi svoju putanju u suhom pijesku navika«.


Šetajući se po crikveničkoj rivijeri, poželjeli smo saznati kako je novo zatvaranje ugostiteljskih objekata utjecalo na ustaljene navike brojnih Crikveničanki i Crikveničana. Mnogima od njih »novo normalno« još uvijek teško pada, a uobičajeno druženje po kafićima i restoranima zamijenili su dugim šetnjama i boravcima po parkovima, uz neizostavnu »kavu za van« ili pokoji zalogajčić na klupici. Ipak, život nije stao, a ispred kavane Inter koja se nalazi u sklopu hotela Internacional zatekli smo dobro raspoložene Franka i Kesu, Marija i Nikolinu, psa Đuru i uslužno osoblje, konobara Renata i konobaricu Mihaelu. Renato i Mihaela pobrinuli su se da udovolje narudžbama svojih gostiju, a Renato nam je ispričao kako se snalaze u novim uvjetima.


Dobro raspoloženi Franko i Keso / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Dobro raspoloženi Franko i Keso / Snimio Damir ŠKOMRLJ


 


Pretežito domaći




– Još se uvijek prilagođavamo na novonastalu situaciju, ali eto, što je tu je! Naravno da nam dolazi manje gostiju, poslužujemo pretežito domaće goste, turista nema, a očito je i da je promet poprilično oslabljen. Najviše posla imamo ujutro, tada dolazi najviše dolazi ljudi koji uzimaju »kavu za van«, a dostavljamo jedino kolače i torte – ispričao nam je Renato.



U tom trenutku u razgovor uskaču Franko i Keso i govore nam:


– Trebali ste doći kod nas na brod, tamo smo danas jeli francusku salatu i pekli »lungić«, to je specijalna ponuda!


Na pitanje nedostaju li im kafići, odgovorili su potvrdno, a kažu da je najbolji dokaz tome taj što su se na kavu zaputili iz susjednog Selca.


: Nikolina, Mario i pas Đuro došli su iz Rijeke kako bi se prošetali, iskoristili lijepo vrijeme i probali fritule / Snimio Damir ŠKOMRLJ

: Nikolina, Mario i pas Đuro došli su iz Rijeke kako bi se prošetali, iskoristili lijepo vrijeme i probali fritule / Snimio Damir ŠKOMRLJ


 


A iz nešto udaljenije Rijeke došli su Mario, Nikolina i njihov pas Đuro, samo kako bi se prošetali, iskoristili lijepo vrijeme i probali fritule.


– Mi bismo naručili fritule! – povikali su.


– Nema fritula! – odgovara Renato.


– Pa zar se ne bi u 12. mjesecu trebale jesti fritule? Dajte nam onda štrudlu od jabuke i kuhani gin – uzvratio je Mario i otkrio nam da se on i njegova djevojka Nikolina vole prošetati Crikvenicom, a često i otići na ručak u restoran Karoca, no čuli su da je trenutačno zatvoren pa je sve što im preostaje naručiti što god »za van« i uživati u lijepom vremenu.


Pronađene fritule


Pozdravili smo veselu ekipu i nastavili šetnju po Crikvenici te otkrili da se u pizzeriji i grill&salad baru Daf mogu naručiti fritule po cijeni od 20 kuna. Nadamo se da su Mario, Nikolina i Đuro kasnije i sami otkrili ovu činjenicu, a mi smo u Dafu zatekli konobaricu Irenu Lekaj, koju smo pitali koliki je interes ljudi za dostavom hrane, kao i radi li još koji ugostiteljski objekt u blizini koji pruža uslugu dostave hrane.


– Koliko ja znam, dostavu u Crikvenici obavljaju još dva ugostiteljska objekta, kao i jedan u Selcu. Da, mislim da se radi o sveukupno četiri objekta. Ljudi naručuju hranu, naravno, ali sve je to puno manje od uobičajene količine prometa koju smo znali imati. Vikendom jedino bude nešto više ljudi jer nam dođu Riječani, i to naravno onda kad je lijepo vrijeme. Situacija je poprilično čudna, ali preživjet ćemo. Što drugo da kažem, osim da se nadam da će sve ovo što prije proći – rekla nam je Irena Lekaj, a ne preostaje drugo nego da se i sami pridružimo njenim željama.


 Irena Lekaj u baru Daf koji u ponudi ima i - fritule / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Irena Lekaj u baru Daf koji u ponudi ima i – fritule / Snimio Damir ŠKOMRLJ