Vjerni gosti

Zaljubljeni u Novi: Češka obitelj Pulec već punih trideset godina ljetuju kod obitelji Plješe

Robert Šimonović

Vrlo smo lako zavoljeli ovaj grad, djeca su nam se brzo sprijateljila sa susjedima i uvijek se rado vraćala u Novi, a svi smo zajedno velikim dijelom naučili i hrvatski jezik, govore češki supružniciLijepa priča o vjernosti i prijateljstvu dolazi nam iz Novog Vinodolskog. Naime, privatni iznajmljivači Marija i Vladimir Plješe svakoga ljeta, već puna tri desetljeća, ugošćuju Petra Puleca i Aranku Pulcovu, goste iz Češke koji u Novi Vinodolski dolaze svake sezone od 1992. godine!


Petar i Aranka nekada kod svojih domaćina dođu sami, nekada s djecom i unucima, no konstanta uvijek ostaje Novi Vinodolski – grad Frankopana, Vinodolskog zakona, Mažuranića, mesopusta i još koječega lijepoga.


Kao kod kuće


Nakon što je gospođa Aranka u mladosti ljetovala na Braču te mladenačke dane ponajviše provodila u Dalmaciji, te ratne, 1992. godine, odlučila je u pratnji supruga doći u Novi Vinodolski, gdje su sasvim slučajno upoznali gospođu Mariju, kod koje su sretno pronašli smještaj. I upravo u tom trenutku, a da toga tada još ni sami nisu bili svijesni, započet će priča o jednom predivnom prijateljstvu, koje će potrajati sve do današnjih dana, 30 godina nakon tog sudbonosnog susreta. Kod gospođe Marije i gospodina Vladimira ovi dragi ljudi, dakle, dolaze od 1992. godine, a iz njihovih je toplih riječi itekako jasno koliko im je drago što dolaze u Novi Vinodolski, i to upravo kod njihovih domaćina Plješe. Kako kažu, prijatelji su ih više puta pitali kako im nije dosadilo svake godine iznova posjećivati isti grad i iste ljudi, no oni su im svaki puta spremno uzvratili, govoreći kako se u Novomeosjećaju kao kod kuće.
– Vrlo smo lako zavoljeli ovaj grad, djeca su nam se brzo sprijateljila sa susjedima i uvijek se rado vraćala u Novi, a svi smo zajedno velikim dijelom naučili i hrvatski jezik, govore češki supružnici.


Pandemija koronavirusa, koja je, unatrag dvije godine, nemilosrdno zahvatila cijeli svijet, nije ih spriječila da nastave svoju tradiciju. Našalila se gospođa Aranka i da su joj doktori prilikom cijepljenja rekli kako je pametno odlučila, s obzirom na njeno zdravstveno stanje, na što je ona samo uzvratila: »Ma, došla sam se cijepiti najviše zbog toga da bih na ljeto ponovo mogla doći u Novi!«


Od uha do uha


Povodom ove lijepe obljetnice ljetovanja u Novom Vinodolskom, iznajmljivače i njihove vjerne goste posjetila je direktorica Turističke zajednice grada Novog Vinodolskog Tena Peričić te im tom prilikom uručila ručni rad suvenirnice Drveni val, uz buket i zahvalnicu kao uspomenu na Novi Vinodolski. Direktorica Peričić provela je ugodnih sat vremena u njihovom društvu, a dočekana je s osmijehom od uha do uha i ogromnom zahvalnošću zbog dolaska, kao i zbog poklona koje će češki gosti rado ponijeti sa sobom onda kada se budu vraćali kući.


Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER


– Postoji li ljepši poklon od 30 godina vjernosti našem Novom Vinodolskom, od strane dragih ljudi koji i dalje imaju želju uvijek iznova ovdje doći i pratiti što se u Novom događa, koliko se grad promijenio i koliko napreduje. Uistinu je bilo jako lijepo čuti kako oni gledaju na naš grad, koliko zapravo primjećuju sve promjene, poznaju ljude, jezik, kao i koliko se ovdje osjećaju ugodno. Konačno, u šali kažu kako se nadaju da ćemo se opet vidjeti na 50. obljetnicu dolaska, a nama ovako lijepe priče daju dodatan vjetar u leđa da budemo još bolji i da ovakvih priča bude čim više, kazala je direktorica TZG-a Novi Vinodolski Tena Peričić.