
Foto Ana kRIŽANEC
Ovo je ustvari i kvarnerski doručak s kojim nastojimo promovirati eno i gastroscenu Kvarnera, budući da je iduće, 2026. godine Kvarner proglašen europskom prijestolnicom gastronomije, kazala je Peričić
povezane vijesti
NOVI VINODOLSKI Nije doručak kod Tiffanyja, a niti “Doručak na travi”, iako je ovaj potonji puno bliži opisu događanja koje se danas održalo u predivnom ambijentu vinograda Vinske kuće Pavlomir. Riječ je o trećem izdanju manifestacije Pjenušavi doručak u vinogradu, koji Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski, kao podprojekt Salona pjenušavih vina Zagreb, organizira u suradnji s Vinskom kućom Pavlomir i udruženjem Vina Kvarnera. Idejna začetnica projekta na široj razini je direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb Marija Vukelić. U ladanjskom okruženju, okruženi čarobnim zelenilom i prirodnim hladom, posjetitelji su mogli uživati u vrhunskim kvarnerskim pjenušcima okupljenim oko udruge Kvarner Wines i Karleuša Wines, ali i onima zagorske vinarije Vuglec Breg. Kako bi hedonistički doživljaj bio potpun, ljubitelji “veselih mjehurića” mogli su uživati i u slatkim i slanim delicijama lokalnih OPG-ova te ambijentalnim zvucima jazz glazbe.
Nova lokacija
Dobrodošlicu okupljenima poželjeli su vlasnik Vinske kuće Pavlomir Miroslav Palinkaš, direktorica TZG-a Novi Vinodolski Tena Peričić i hrvatska vinska promotorica Marija Vukelić.
– Treći Pjenušavi doručak poprima već tradicionalne oblike i nadam se će se to nastaviti. Ove godine smo promijenili lokaciju, budući da smo povadili vinograd u kojem se prije održavala manifestacija, ali ćemo ga ponovo zasaditi. Nadam se da će vam se i nova lokacija svidjeti, kazao je Palinkaš.
Tena Peričić je kazala kako joj se osobno više sviđa nova lokacija zbog obilja hlada, nabrojivši izlagače trećeg Pjenušavog doručka u vinogradu.
– Pripremili smo puno prekrasnih delicija, a to su sve OPG-ovi i proizvođači s područja Kvarnera. Predstavit će nam se Buretić Bregi, Toljanić pršut, OPG Komadina (med), OPG Uremović (trešnje), OPG Trivić (sirevi), Kavana Toš (čokoladne praline), a tu su i bakarski baškoti te bribirski prisnac. Pjenušce će ponuditi Karleuša Wines i Kvarner Wines te gostujuća Vuglec Breg vinarija. Ovo je ustvari i kvarnerski doručak s kojim nastojimo promovirati eno i gastroscenu Kvarnera, budući da je iduće, 2026. godine Kvarner proglašen europskom prijestolnicom gastronomije, kazala je Peričić.
Događaj je bio popunjen do posljednje mjesta, a svi oni koji nisu uspjeli doći do karte, mogli su uživati u prvom Kvarner Sparkling Wines partyju koji je uslijedio odmah nakon doručka. Doručak je uključivao i radionicu sljubljivanja kvarnerskih pjenušaca s kvarnerskim škampom, kao i “En Primeur Kvarner” u sklopu kojega su posjetiteljima predstavljena nova, mirna vina vinarija koje sudjeluju na doručku.
Pogodna regija
Doručak je otvoren simboličnim otčepljivanjem jednog od pjenušaca Vinske kuće Pavlomir, i to onoga u butelji od 3 litre. Kako je rekao Miroslav Palinkaš, u Pavlomiru postoje i pjenušci u bocama od 6, pa čak i 12 litara za posebne prilike. Naime, Vinarija Pavlomir pjenušce proizvodi već 20-ak godina.
– Prvi je bio na bazi chardonnaya. Poslali smo ga na ocjenjivanje kad je u Hrvatskoj bilo svega 15 proizvođača pjenušaca. Tad je bio proglašen kao jedini vrhunski pjenušac u Hrvatskoj. To nam je dalo motiva da radimo pjenušce i dalje. Danas imamo pjenušce 1288. (chardonnay, žlahtina), San Marino (žlahtina), Geni Palinkaš (graševina) i Ružica Vinodola (cabernet sauvignon). Vodeći smo proizvođači pjenušaca na Kvarneru, ali tu su i drugi proizvođači okupljeni oko udruge Vina Kvarnera, kazao je Palinkaš te dodao kako je Kvarner jako pogodna regija za proizvodnju pjenušaca.
– Ovo naše novljansko područje s hladnim noćima i toplim danima idealno je za izbalansirani omjer šećera i kiselina u grožđu. Kultura ispijanja pjenušaca je sve rasprostranjenija, raste iz dana u dan, a raste i potrošnja pjenušavih vina, zaključio je Palinkaš.