Potpore

Vinodolska općina potpisala 14 ugovora, jačaju žensko poduzetništvo

Robert Šimonović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Potpore su dodijeljene i za sufinanciranje nabavke i ugradnje strojeva i opreme, kao i za razvoj poduzetništva mladih i poduzetnika početnikaU bribirskoj Općinskoj vijećnici jučer su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih potpora poduzetnicima.


Ugovore je ukupno potpisalo 14 različitih poduzetnika s područja Vinodolske općine, u sveukupnom iznosu od 76.901 kunu.


Poduzetnike s područja Vinodolske općine primio je načelnik Daniel Grbić, a potpisivanju je nazočio i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Vinodolske općine Miljenko Šimić, kao i predstavnice Poduzetničkog centra Vinodol.
Kako je istaknuo načelnik Grbić, proračunom predviđena sredstva za dodjelu bespovratnih sredstava iznosila su ‪100.000‬ kuna, ali su u konačnici sredstva poduzetnicima odobrena u iznosu od gotovo 77.000 kuna, odnosno svima onima koji su zadovoljili uvjete javnog natječaja.


Grbić je naglasio i kako se radi o potporama koje su poduzetnicima dodijeljene za 2021. godinu, s obzirom na to da je javni natječaj proveden koncem prošle godine, nakon što je Općina iznašla načine i modele da u proračunske rashode uvrsti i sredstva za poticanje poduzetništva na području Vinodolske općine.


Daniel Grbić / Foto Sergej Drechsler


Načelnik Daniel Grbić najavio je i kako se raspisivanje javnih natječaja za 2022. godinu očekuje u prvoj polovici tekuće godine te se nada kako će sredstva za potpore poduzetnicima s godinama rasti.


– U ovoj situaciji u kojoj je poduzetništvo teško pogođeno koronakrizom, siguran sam da će vam svaki oblik poticaja dobro doći, a iskreno se nadam da ćemo već u ovoj godini povisiti proračunska sredstva predviđena za poticanje poduzetništva, rekao je Grbić.


Kako je pojasnio načelnik Općine, bespovratna sredstva namijenjena poduzetnicima raspodijeljena su kroz različite mjere i kategorije za poticanje poduzetništva, a koje su nastale kao rezultat suradnje Vinodolske općine i Poduzetničkog centra Vinodol.


Zanimljivo je istaknuti da je najveći broj potpora dodijeljen za mjeru jačanja i razvoja ženskog poduzetništva, i to u svrhu troškova čuvanja djece poduzetnicima. Potpore su poduzetnicima dodijeljene i za mjeru koja podrazumijeva sufinanciranje nabavke i ugradnje strojeva i opreme, kao i za razvoj poduzetništva mladih i poduzetnika početnika.


Najveći iznos potpore koju je jedan poduzetnik ostvario jest 10.000 kuna, dok je najmanji iznos 3.095 kuna. Načelnik Grbić čestitao je svim poduzetnicima na ostvarenim potporama te ih pozvao da razmisle i o otvaranju restorana, odnosno da svim budućim poduzetnicima prenesu vijest o tome kako u Vinodolskoj općini kronično nedostaje takvih ugostiteljskih objekata.


– Nedavno smo imali prilike u medijima čitati kako u Vinodolskoj općini ne postoji niti jedan restoran, a u prošloj smo godini ostvarili više turističkih noćenja od čitavog Gorskog kotara.


Čini se da doista dobra prilika za budućnost leži upravo u otvaranju restorana, a osobno ću kao načelnik nastojati pronaći načine da se osobama koje budu ulazile u taj biznis maksimalno olakša takvo poslovanje, zaključio je načelnik Daniel Grbić.


Poduzetnici koji su ostvarili potpore


1. Tabitha’s Glass Emporium d.o.o. (Tabitha Sara Burill)
2. Vlastelić, obrt za knjigovodstvene usluge (vl. Dijana Frković Vlastelić)
3. Kirix d.o.o. (Goran Bakarčić)
4. TIZ, obrt za ugostiteljstvo (suvl. Ines Buneta i Danijel Mijatović)
5. Perković, obrt za čišćenje kuća i okućnica (vl. Snježana Perković)
6. ZANT j.d.o.o. (Dario Petrović)
7. ELIPT d.o.o. (Elektroinstalacijski i soboslikarski radovi – Dario Citković)
8. Centar zdravlja Onda, obrt za masažu (vl. Anđelka Rus)
9. Planinarski dom Vagabundina koliba (suvl. Katarina Marina i Luka Savić)
10. NutriMarlin, obrt za nutricionizam i edukaciju (vl. Martina Linarić)
11. Eqlider, obrt za savjetovanje i usluge (vl. Željka Brdar)
12. Frizer Jasna, obrt za uljepšavanje (vl. Jasna Krznarić)
13. Chiacups studio, obrt za dizajn, proizvodnju i trgovinu (vl. Antun Ružolčić)
14. Ustanova za zdravstvenu njegu u kući (Gordana Vlastelić)