Postignut dogovor

Vinodolska općina i Udruženje obrtnika planiraju stipendirati deficitarna zanimanja

Robert Šimonović

foto: Sergej Drechsler

foto: Sergej Drechsler

Isto tako, na sastanku je predloženo i uvođenje nagrade za obrtnika godine kojom bi se odalo priznanje obrtniku s posebnim, jedinstvenim ili najboljim godišnjim postignućemBRIBIR – Vinodolska općina i Udruženje obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine dogovorili su zajedničku suradnju po pitanju stipendiranja deficitarnih zanimanja na području Vinodolske općine.


Na sastanku održanom u prostorijama Općinske vijećnice, općinski načelnik Daniel Grbić i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Vinodolske općine Miljenko Šimić, dogovorili su s predstavnicima Udruženja obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine, predsjednikom Kristijanom Košćićem i tajnicom Udruženja Vedranom Tonković, da će Udruženje financirati jednu učeničku stipendiju za deficitarna zanimanja, dok će Općina financirati stipendiju za drugog učenika. Izbor učenika bazirat će se na Preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja.


Isto tako, na sastanku je predloženo i uvođenje nagrade za obrtnika godine kojom bi se odalo priznanje obrtniku s posebnim, jedinstvenim ili najboljim godišnjim postignućem, a sve u cilju isticanja važnosti obrtništva i poticanja obrtnika na daljnji rast i napredak. Predložena je i izrada zajedničkog pravilnika o građevinskim radovima za vrijeme turističke sezone kako bi se umanjio negativan utjecaj istih na turističku sezonu te samim time i uredio detaljan način i periodični plan izvođenja građevinskih radova.
Općinski načelnik Daniel Grbić na sastanku je istaknuo da je obrtništvo jedan od potencijalno primarnih izvora prihoda, kao i jedan od alata za zadržavanje mladih u Vinodolskoj općini. Predstavnici Udruženja istaknuli su pak činjenicu prema kojoj je u Vinodolskoj općini registrirano sveukupno 119 obrta: devet čine obrti iz područja ugostiteljstva, šest je koncesionara, tri iznajmljivača, jedan turistički vodič, 48 uslužnih obrta, tri trgovine, 11 proizvodnji, pet knjigovodstvenih servisa, 11 intelektualnih obrta, jedna djelatnost zdravstvene zaštite, sedam obrta iz područja frizera, pedikera, kozmetičara, 12 cestovnih prijevoznika te dva brodara.


Načelnik Grbić rekao je da se radi o velikoj brojci za Vinodol, ali unatoč tome, s obzirom na veliki potencijal i brojne mogućnosti, brojka može biti i puno veća. Raspravljalo se i o tome kako potaknuti stanovništvo na otvaranje obrta i ulaganje u napredak i razvoj. Košćić je istaknuo da je navedena problematika povezana i s mentalitetom koji često donosi strah od rizika. Napomenuo je i da su novootvoreni obrtnici oslobođeni plaćanja komorskog doprinosa u prve dvije godine poslovanja, a postoji i veliki potencijal za ostvarivanje prava na poticaje iz sredstava Europskih fondova.


Na kraju sastanka dogovoreno je kontinuirano sastajanje čelnika Vinodolske općine i predstavnika Udruženja obrtnika grada Crikvenice i Vinodolske općine u svrhu zajedničkog rada i planiranja oko podizanja obrtništva na još višu razinu za područje cijele Vinodolske općine, a posebni naglasak na budućim sastancima bit će potenciranje obrtništva kod mladih.