Općinsko vijeće

Vinodolska općina do Uskrsa planira izmjene i dopune prostornog plana

Robert Šimonović

Čeka se pozitivno mišljenje Ministarstva gospodarstva, koje bi značilo da općina neće morati krenuti u izradu strateške studije utjecaja na okoliš i ekološku mrežu te njihovu usklađenost s dokumentacijomBRIBIR – Na ovotjednoj sjednici Općinskog vijeća Vinodolske općine u Bribiru vijećnici su jednoglasno usvojili svih 12 točaka dnevnoga reda, među kojima se ističe polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna u periodu od 1. siječnja do 30. lipnja, a zanimljivo je bilo čuti i polugodišnji izvještaj o radu općinskog načelnika Daniela Grbića.


Na početku sjednice održana je kratka rasprava vezana uz prostorni plan. Konkretno, vijećnike je zanimalo kada bi se na dnevnome redu mogla naći točka o izmjenama i dopunama postojećeg prostornog plana. Kako je pojašnjeno na sjednici, čeka se pozitivno mišljenje Ministarstva gospodarstva, a koje bi značilo da Vinodolska općina neće prethodno morati krenuti u izradu strateške studije utjecaja na okoliš i ekološku mrežu te njihovu usklađenost u odnosu na prostornoplansku dokumentaciju. Naime, izrada ove studije usporila bi donošenje novih izmjena i dopuna prostornog plana za dodatnih otprilike godinu dana, stoga u Vinodolskoj općini vjeruju u pozitivan rasplet ove situacije. U slučaju pozitivnog mišljenja iz nadležnih institucija, uslijedit će još jedna javna rasprava, nakon čega bi na dnevni red trebala doći i točka o izmjeni i dopuni prostornog plana.


Načelnik Grbić vjeruje da bi se, u idealnim uvjetima, to moglo ostvariti do Uskrsa iduće godine.


Gubitak licence
Zanimljiva pitanja donio je aktualni sat, a ono koje će svakako zanimati mještane Triblja postavio je vijećnik Tomislav Fištrović (HDZ). Naime, NK Turbina ovu je srijedu odigrala prijateljsku utakmicu protiv HNK Rijeke u povodu 70. obljetnice kluba, međutim, vijećnik Fištrović je kazao da je od dopredsjednika HNS-a Damira Miškovića tada saznao da će igralište izgubiti licencu za odigravanje natjecateljskih utakmica, s obzirom na to da je igralište Podhumac premalih dimenzija terena.


– Na koji način Općina može pomoći klubu, planira li se izgradnja novog igrališta? – pitao je Fištrović.


Načelnik Grbić odgovorio je da se izgradnja novog igrališta planira već godinama, a realizacija je bila u povojima sve do sada. Kako kaže Grbić, prvi korak je donošenje prostornoplanske dokumentacije, po kojoj novo igralište treba biti ucrtano na novoj lokaciji.


– Mora se pristupiti izmještanju lokacije jer je svima jasno da se na postojećoj natjecateljske utakmice ne mogu odigravati zbog manjka prostora za širenje. Postoje dvije varijante, odnosno lokacije na kojima bi se moglo smjestiti novo igralište, ali se MO Tribalj oko toga treba najprije usuglasiti. Tek nakon toga možemo krenuti u realizaciju projekta – rekao je Grbić te dodao da Općina neće moći vlastitim sredstvima financijski iznijeti čitav projekt, ali postoje načini da se on financijski realizira drugim tokovima, ponajprije europskim sredstvima.


– Općina će pomoći, i financijski, i logistički, koliko to bude u našoj mogućnosti – rekao je načelnik.


Glava iznad vode


Što se tiče polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna, kako je to slikovito rekao voditelj Odsjeka za proračun, financije i društvene djelatnosti Vinodolske općine Den Strizić, izvještaj pokazuje da Općina drži glavu iznad vode. Ostvarenje prihoda iznosi 62,2%, što znači da je od planirane 16.817.342 kune prihodovano 10.453.278 kuna. Trenutni rashodi iznose 9.578.012 kuna, što je 64,7 posto realiziranosti u odnosu na planirane rashode u iznosu od 14.793.342 kune.


– Prihodi koji su za Općinu krucijalni su porez na kuće za odmor, porez na prodaju nekretnina, komunalni doprinos i komunalna naknada. Porez na dohodak iz godine u godinu je sve manji, ide se u prilog radnicima da im porezno opterećenje bude manje, a plaće veće. Stojimo dobro i nadam se da će se i dalje prodavati urbane vile i druge nekretnine – rekao je Strizić.


Načelnik Grbić osvrnuo se i na izvještaj o svom polugodišnjem radu, kazavši da je velik posao odrađen po pitanju rješavanja problematike vezane uz komunalne naknade.


– To nam je godinama visilo nad vratom, odradili smo oko 2.500 upravnih postupaka – rekao je Grbić te izrazio zadovoljstvo i odrađenim poslom po pitanju nabave novih spremnika za otpad, nakon čega Općina započinje s uvođenjem novog sustava naplate komunalnih usluga prikupljanja i odvoza otpada.


– Očekujemo i da ćemo čim prije dobiti pozitivno rješenje za nastavak treće faze projekta Zaželi. Posla ima puno, ponajviše u odsjeku za financije i proračun, i to zbog pripreme za euro, još bolju transparentnost i preuzimanje naplate od Hrvatskih voda. Sve to, zajedno s novitetima u komunalnom sustavu, je ono s čime ćemo dočekati kraj ove i početak nove godine – zaključio je Grbić.