Izvrsni rezultati

Vinodolska dolina u kolovozu “jača” nego 2019. godine

Ante Peričić

U kolovozu ove godine ostvareno je 4.712 dolazaka i 48.027 noćenja, što je 32% dolazaka više i 33% noćenja više nego lani, odnosno 1% dolazaka više i 8% noćenja više u odnosu na 2019. godinuBRIBIR – Vinodolska dolina se i ove godine pokazala kao idealno mjesto za odmor i to zahvaljujući dragocjenim resursima kao što su prostor i njegova raznolikost, prirodne atrakcije, ali i gostoljubivi žitelji i vrijedni iznajmljivači. Nudeći razne mogućnosti – od boravka u luksuzno opremljenim kućama za odmor, posjeta kulturno-povijesnim objektima kao što su Kuća Klović ili Interpretacijski centar Bribir, prirodnim atrakcijama poput vidikovaca, šetnje uz Tribaljsko jezero pa sve do brojnih biciklističkih i planinarskih staza – Vinodol se prometnuo u raj za romantične duše, no ništa manje ne pruža onima željnim aktivnog odmora – paraglajderima, penjačima, lovcima i ribičima. Tako je anonimna dolina, s nekoliko iznajmljivača prije dvadesetak godina – koju su, usput budi rečeno, mnogi miješali s Novim Vinodolskim, postala prepoznatljiva destinacija, ponajprije po ruralnom turizmu, razvijajući tako svoj vlastiti identitet.


Kontinuirani rast


Da je tomu tako, najbolje govore statistički podaci sustava eVisitor, odnosno kontinuirani rast broja iznajmljivača te broj raspoloživih postelja, unatoč ugrozi pandemije koronavirusa kojoj smo svi izloženi.


– Broj iznajmljivača, kao i ukupan broj raspoloživih kreveta, konstantno raste iz godine u godinu. Prije dvadeset godina bilo je registrirano samo četrdesetak iznajmljivača koji su godišnje ostvarivali 4.000 noćenja, dok danas imamo potpuno drugačiju situaciju. Na području Vinodolske općine registrirano je, do kraja kolovoza, oko 350 objekata za iznajmljivanje, s oko 1.700 ležajeva.
Većina tih objekata odnosi se na privatne iznajmljivače, s tendencijom porasta objekata s četiri i pet zvjezdica, čime direktno svjedočimo razvoju elitnijeg segmenta turizma, čija prisutnost nedvojbeno pozitivno utječe na status destinacije – ističe direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine Alenka Spoja te dodaje da sve navedeno potvrđuje činjenicu da se turizam ne događa sam od sebe te da su za dobre poslovne rezultate, kako iznajmljivača, tako i cijele zajednice, potrebni velik trud i sinergija svih čimbenika u turizmu, uz kontinuiran rad na povećanju kvalitete i stvaranju novih ponuda i proizvoda.


Bolje od očekivanog


Prošle su godine do kraja kolovoza na području Vinodola kumulativno ostvarena ukupno 7.963 dolaska i 77.870 noćenja. Ove godine, do kraja kolovoza, ostvarili su 10.501 dolazak i 95.237 noćenja, što znači 33% više dolazaka te 22% više noćenja nego prošle godine. U odnosu na rekordnu 2019. godinu, dojam je, kazuje Spoja, odličan – bolji od očekivanog.


– U prvih osam mjeseci 2019. godine ostvarena su 11.633 dolaska i 104.080 noćenja. Ove je godine u prvih osam mjeseci ostvareno samo 10% manje dolazaka i 8% manje noćenja u odnosu na 2019. godinu, stoga ne krijemo svoje zadovoljstvo i s podacima za kolovoz. Naime, statistički podaci za kolovoz, u usporedbi s 2019. godinom kao reprezentativnom godinom, iznenađujuće su dobri.


U kolovozu ove godine ostvareno je 4.712 dolazaka i 48.027 noćenja, dok je prethodne godine, u istom periodu, ostvareno 3.565 dolazaka i 36.016 noćenja, a u postocima to je 32% više dolazaka i 33% više noćenja ove godine. Činjenicu da je Vinodolska dolina prepoznata kao poželjno i atraktivno turističko odredište, velike razvojne perspektive, potvrđuju podaci – ove je godine, tijekom kolovoza, ostvareno 1% više dolazaka i 8% više noćenja u odnosu na 2019. godinu – prepričava Alenka Spoja. Najzastupljeniji su gosti, pored Hrvata, iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Poljske.