Solidarnost

Veliko srce Crikveničana: Evo kako su sve stanovnici grada na Dubračini pomogli potresom stradala područja

Robert Šimonović

Središnje mjesto prikupljanja pomoći postala je Gradska sportska dvorana u Crikvenici / Foto : GDCK CRIKVENICA

Središnje mjesto prikupljanja pomoći postala je Gradska sportska dvorana u Crikvenici / Foto : GDCK CRIKVENICA

Brojne udruge i organizacije koje djeluju na području grada i njegove neposredne okolice, volonterke i volonteri, građanke i građani Crikvenice, uz potporu Grada Crikvenice, iskazali su, kako to svatko od njih najbolje zna i umije, solidarnost, humanost, zajedništvo i empatiju prema ljudima u nevoljiCRIKVENICA  Dobre vijesti šire se brzo i daleko, a loše, nažalost, ili u ovom slučaju na sreću, još brže i dalje. Tako je vijest o nedavnom razornom potresu na području Banovine doprijela čak do dalekog Japana, gdje je nedavno pokrenuta kampanja prikupljanja donacija za pomoć potresom pogođenim područjima. Izuzetak, naravno, ne čine niti brojni hrvatski gradovi, a veliko srce pokazali su i stanovnici grada na Dubračini.Brojne udruge i organizacije koje djeluju na području grada i njene neposredne okolice, volonterke i volonteri, građanke i građani Crikvenice, a sve uz potporu čelnika Grada Crikvenice – svi su oni, onako kako to svatko od njih najbolje zna i umije, iskazali solidarnost, humanost, zajedništvo i empatiju prema svojim sunarodnjacima u nevolji, kako onda kada je to bilo najpotrebnije, tako i sada kada je mnogima još uvijek prijeko potrebna njihova pomoć i podrška…


Hotel International


Grad Crikvenica iz proračuna je u fond za obnovu izdvojio 150.000 kuna, a još istoga dana kada je Banovina strahovito porušena, gradonačelnik Damir Rukavina kontaktirao je upravu hotelskog poduzeća Jadran te se krenulo u osiguravanje smještajnih kapaciteta za obitelji s potresom pogođenih područja. Za smještaj je odabran hotel International u kojemu je svoj privremeni dom pronašlo 106 ljudi s područja Banovine, od kojih njih čak 28 čine djeca predškolskog i školskog uzrasta.

Različite crikveničke udruge odnedavno su organizirale i pokrenule usluge pružanja psihološke pomoći za stradalnike smještene u hotelu International, gdje konstantno rade na osmišljavanju programa za što kvalitetnije iskorišteno vrijeme stradalnika prilikom njihova privremenog boravka u Crikvenici. Veselko Mutavgjić, načelnik crikveničkog Stožera civilne zaštite, uputio je zahvale svim djelatnicima hotela International koji se svakodnevno trude boravak stradalim obiteljima učiniti što ugodnijim.


Akcija Županijske lučke uprave Crikvenica


Akciju prikupljanja novčanih priloga za pomoć obiteljima smrtno stradalih osoba od razornog potresa, pokrenula je i Županijska lučka uprava Crikvenica na čelu s predsjednikom Marijom Kružićem, u čijim se prostorijama svakodnevno prikupljaju donacije, a akcija će trajati do petka.
– Ponukani prijedlogom naše sugrađanke i bivše stanovnice Petrinje Željke Crnić, odlučili smo pokrenuti ovu akciju koja je maksimalno transparentna, s obzirom na to da evidentiramo svaku doniranu kunu, kako bismo po završetku akcije mogli javno izvijestiti sve naše sugrađane o iznosu prikupljenih sredstava. Do sada je prikupljeno oko 13.000 kuna te od srca zahvaljujem svima onima koji su u ovim izazovnim i teškim vremenima pokazali ljudskost i donirali određena financijska sredstva za pomoć onima koji su osim svojih domova, u ovom razornom potresu izgubili i svoje najmilije – zaključio je Mario Kružić.

 


– Zahvaljujem svim djelatnicima Jadrana, a posebno djelatnicima hotela International, koji ne samo što svakodnevno rade na pripremanju i uređivanju hotela, brinući se pritom o prehrani i svim drugim potrebama ljudi, već se konstantno trude, u ovim teškim trenucima, biti istinski prijatelji i potpora svim smještenim obiteljima s područja Banovine – rekao je Mutavgjić.Smještaj stradalnicima ponudili su i brojni poduzetnici, privatni iznajmljivači, vlasnici apartmana i drugih turističkih objekata, ali i »obični mali ljudi« koji su poželjeli pružiti ruku spasa i podrške stradalnicima, kao i onda kada su svojedobno primali i pomagali brojne prognanike Domovinskoga rata. Pomaže se na razne načine, svatko prema vlastitim znanjima, mogućnostima, dostupnim i raspoloživim sredstvima…
Gradska poduzeća i društva također su na razne načine sudjelovali u pružanju pomoći. Tako su djelatnici VIO-a Žrnovnica Crikvenica Vinodol neposredno nakon potresa upućeni direktno na područje Banovine te su ondje prvenstveno radili na osposobljavanju vodoopskrbnog sustava. Javna vatrogasna postrojba Crikvenica također je svoje djelatnike uputila na potresom pogođena područja kako bi pomogli u raščišćavanju terena. Mutavgjić navodi da su brojni građani i poduzetnici na raspolaganje stavili i svoja osobna transportna vozila, kako bi se humanitarna pomoć što brže dostavila na potresom pogođena područja. Ističe da je uloga Stožera civilne zaštite grada Crikvenice najviše došla do izražaja kroz brzu organizaciju i koordinaciju više različitih oblika pomoći, a brza reakcija rezultat je spremnosti i usklađenosti Stožera uslijed njihove konstantne aktivnosti u periodu krize izazvane situacijom koronavirusa.


– Zahvaljujem svim djelatnicima Gradske uprave i gradskog društva Eko Murvica i VIO-a Žrnovnica Crikvenica Vinodol, kao i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Crikvenica, Centru za socijalnu skrb, Udruženju obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine, Gradskom društvu Crvenog križa Crikvenica, kao i svim udrugama, poduzetnicima, volonterima i pojedincima s područja Crikvenice koji su sudjelovali i na bilo koji način pružili pomoć. U gradu u kojem u ovakvim nesretnim okolnostima svi dišu kao jedan, zaista je čast biti predsjednik Stožera – zaključio je Veselko Mutavgjić.


Vrijedni volonteri


Mnoge udruge organizirale su akcije prikupljanja pomoći, do izražaja je došao nesebičan angažman velikog broja volontera, a centralno mjesto prikupljanja pomoći postala je Gradska sportska dvorana u Crikvenici. Članovi crikveničkog Crvenog križa, djelatnici Centra za socijalnu skrb, poduzeća Eko Murvica, ali i brojni drugi volonteri i građani, sudjelovali su u akciji prikupljanja paketa pomoći za stradala područja te su višesatno radili na sortiranju i otpremanju značajne količine prehrambenih i higijenskih potrepština na potresom zahvaćena područja. Sva prikupljena pomoć u prvih je nekoliko dana nove godine odvezena na područje Banovine sa sveukupno 12 transportnih vozila. Ravnateljica GDCK-a Crikvenica Irena Gašparović navodi da se radi o otpremanju više od 10 tona različitih potrepština.


– Tu se najvećim dijelom radi o hrani i higijenskim potrepštinama, a prikupljena je i nešto manja količina obuće i odjeće. U našem skladištu imamo dovoljno obuće i odjeće od prijašnjih akcija pa ako zatreba, njih ćemo naknadno slati na potresom pogođena područja. Veliko hvala svim volonterima koji su vlastitim rukama sakupili, presložili i otpremili više od 10 tona prikupljenog materijala – rekla je Irena Gašparović.