Svečano

Velika obljetnica “male bijele kućice”: Crikvenička meteorološka postaja slavi 120 godina rada

Robert Šimonović

Točno 1. travnja 1901. godine s radom je započela postaja koja bi bila tek skup aparata da u svih tih 120 godina nije bilo njezinih motritelja koji svakodnevno, tri puta dnevno (u 7, 14 i 21 sat) i po svim vremenskim prilikama, bilježe podatkeCRIKVENICA – U Crikvenici je jučer obilježen prvi od dvaju velikih ovogodišnjih jubileja vezanih za postajanje male ali povijesno vrlo važne i zanimljive crikveničke meteorološke postaje.


Mala crikvenička meteorološka postaja danas je smještena u parku uz balustradu, gdje je jučer upriličeno obilježavanje 120. obljetnice rada »male bijele drvene kućice«. Tim su povodom kućicu obišle njezina dugogodišnja motriteljica Anđelka Radil i zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović. Zamjenica gradonačelnika zahvalila je gospođi Anđelki Radil na njezinu veliku doprinosu crikveničkoj meteorologiji.


Publikacija nagrada


– Iznimno me veseli najaviti da je u pripremi sveobuhvatna publikacija kojom ćemo nastojati prikazati čitavu povijest motriteljstva na području Grada Crikvenice. Publikacija će biti rezultat suradnje Grada Crikvenice, Gradske knjižnice Grada Crikvenice, Muzeja Grada Crikvenice i gospođe Anđelke Radil, kao jedne od suautorica publikacije. Publikacija će biti svojevrsna nagrada svima onima koji su pridonijeli iznimno dugoj tradiciji kontinuiranog motriteljstva na području grada Crikvenice – istaknula je dogradonačelnica Ivona Matošić Gašparović.
Naime, povijest crikveničke meteorologije seže u davnu 1891. godinu, kada je započelo prvo kontinuirano motrenje, za koje je od 1. srpnja bio zadužen ljekarnik Ivan Polić. Radi se o vremenu vladavine bana Khuena Hedervaryja, a Crikvenica se tada pronašla među prvim gradovima na prostoru današnje Hrvatske koja je dobila svoju meteorološku postaju. Tih prvih desetak godina rada zbog slabe i malobrojne opreme podaci nisu uvijek bili pouzdani, ali usprkos tomu započinje redovito evidentiranje meteoroloških podataka u Državnom hidrometeorološkom zavodu u Zagrebu, čiji se detalji mogu pronaći u knjizi »Klimatski podatci za Crikvenicu, razdoblje 1892. – 1958.«.


Originalan barograf


Deset godina kasnije, 1. travnja 1901. godine, s radom je započela »bijela drvena kućica« koja je jučer proslavila svoj 120. rođendan. Sama bi postaja bila tek skup aparata da cijelo to vrijeme nije ljudi i njezinih motritelja, koji svakodnevno, tri puta dnevno (u 7, 14 i 21 sat) i po svim vremenskim prilikama bilježe podatke te nam tako daju vrijedan materijal u proučavanju vremena, ali i olakšavaju svakodnevan život.


Postaja je kroz prošlost nekoliko puta mijenjala svoju poziciju, a stari su instrumenti zamijenjeni novim prije tri godine. Međutim, i dalje se čuva originalan barograf, trajna memorija vremena grada Crikvenice i njezinih žitelja.