Vino i turizam

U Vinskoj kući Pavlomir u Novom potpisan sporazum o suradnji s Hrvatskim sommelier klubom

Robert Šimonović

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Polaznike tečajeva nastojimo naučiti da je vino živa tvar, odnosno živo biće koje treba upoznati u svim njegovim fazama te ga stručno približiti gostu, što pospješuje lokalnu enogastro ponudu i zadovoljstvo kod turista – rekao je voditelj edukacija Hrvatskog sommelier kluba Krešimir Mikinac



NOVI VINODOLSKI – U Vinskoj kući Pavlomir u Novom Vinodolskom jučer je potpisan sporazum o suradnji Hrvatskog sommelier kluba i jedinica lokalne samouprave te turističkih zajednica s područja Crikveničko-vinodolske rivijere.


Sporazum su potpisali crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina, novljanski gradonačelnik Tomislav Cvitković, načelnik Vinodolske općine Daniel Grbić, direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić te voditelj edukacija Hrvatskog sommelier kluba Krešimir Mikinac. Na konferenciji za novinare najavljeno je i održavanje sommelierskog tečaja u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba za polaznike s područja Crikveničko-vinodolske rivijere.


Vino živo biće


U ime domaćina dobrodošlicu prisutnima poželio je vlasnik Vinske kuće Pavlomir Miroslav Palinkaš te iskazao zadovoljstvo činjenicom što će se sommelierski tečaj dijelom održati upravo u Vinskoj kući Pavlomir.




– Drago mi je da će se ova vrlo važna edukacija održati upravo u našoj vinariji, čime ćemo polaznicima, ali i javnosti, približiti važnost enologije i njenog doprinosa na sveukupan turistički proizvod našega kraja – rekao je Palinkaš.


Voditelj edukacija Hrvatskog sommelier kluba Krešimir Mikinac zahvalio je lokalnim jedinicama i turističkim zajednicama s područja Crikveničko-vinodolske rivijere što su prepoznali vrijednost održavanja ovakvih edukacija te istaknuo da njima profitira cjelokupna zajednica.


– Nekada je u ugostiteljskim objektima postojala podjela na crno i bijelo vino, a danas već govorimo o vrstama, načinima posluživanja, kulturi stola i slično, što je očigledan dokaz da su edukacije itekako korisne, kako za podizanje opće kulture, tako i obogaćivanje enogastro ponude na razini cijele Hrvatske. Hrvatski sommelier klub edukacije provodi zadnjih 20-ak godina vrlo intenzivno te je danas sommelier uistinu stručna osoba koja itekako zna kako prezentirati određenu lokalnu ugostiteljsku ponudu. Polaznike tečajeva nastojimo naučiti da je vino živa tvar, odnosno živo biće koje treba upoznati u svim njegovim fazama te ga stručno približiti gostu, što u konačnici pospješuje ne samo lokalnu eno-gasto ponudu, već čitav doživljaj i zadovoljstvo kod turista, a onda i njihovu lojalnost turističkoj destinaciji – rekao je Mikinac.


Direktorica Turističke zajednice grada Crikvenice Marijana Biondić dodatno je naglasila da je za razvoj turističke destinacije izuzetno bitno ulagati u znanje, odnosno edukacije vezane uz vina, ali i širu enogastro punudu.


Isti cilj


– Obogaćivanje i proširivanje turističke ponude, produljenje turističke sezone te svaka edukacija koja pridonosi poboljšanju same turističke i ugostiteljske usluge svakako je jedan od temelja na kojima počiva svaka turistička destinacija. Do sada smo u sklopu sommelierskih tečajeva educirali 25 sommeliera s crikveničko-vinodolskog područja, a za novi tečaj do sada je već prijavljeno oko 30 novih polaznika. Svi oni sigurno će dodatno podići razinu kvalitete naše ponude, stoga mi je izuzetno drago da su se u ovaj edukacijski projekt uključili svi najbitniji akteri naše rivijere – rekla je Marijana Biondić.


Gradonačelnici Tomislav Cvitković i Damir Rukavina, kao i načelnik Daniel Grbić, složili su se da se radi o hvalevrijednoj inicijativi koja će dodatno privući turiste na područje Crikveničko-vinodolske rivijere. Novljanski gradonačelnik istaknuo je da je grad Novi Vinodolski poznat kao grad vina, dobrih ugostiteljskih objekata i restorana, stoga pozdravlja svako dodatno podizanje razine kvalitete ugostiteljske i turističke usluge.


– Vrlo je važno istaknuti da su se u projekt edukacija uključile sve jedinice lokalne samouprave i pripadajuće im turističke zajednice, što znači da svi zajedno težimo istom cilju, a to je podizanje kvalitete naše usluge u ugostiteljstvu i turizmu – rekao je gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković te pozvao sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje u edukacijama.


Gradonačalnik Crikvenice Damir Rukavina naglasio je da turistima danas nisu dovoljni samo more i priroda, već i vrhunska enogastro ponuda. Napomenuo je i da ovakve edukacije predstavljaju mali kotačić u sveobuhvatnom programu podrške poduzetnicima i edukaciji koji Grad Crikvenica provodi, upravo kako bi nositelji razvoja crikveničke rivijere proširili svoju ponudu te obogatili turistički proizvod destinacije.


– Informacije koje će polaznici sommelierskog tečaja usvojiti svakako će pridonijeti bogatijoj ponudi i proširivanju znanja naših poduzetnika, a podizanje kvalitete, osim kod ugostitelja, obuhvatit će i koncesionare, brodare, hotelijere, turističke agencije – rekao je Rukavina.


Načelnik Grbić istaknuo je da je svaka edukacija bitna, a pogotovo ona koja obogaćuje turističku ponudu.


– Bez kvalitetno školovanih ljudi nema niti dobre ponude, stoga podržavam ovaj i svaki drugi projekt koji potiče mlade na edukaciju i širenje vlastitih vidika – zaključio je Grbić.


Edukacije


Hrvatski sommelier klub ovlaštena je institucija za provođenje sommelierskih tečajeva I., II. i III. razine, a koji su međunarodno priznati te se provode prema međunarodnim ASI standardima. Inicijator pokretanja tečaja, odnosno edukacija koje bi se trebale održati i u drugim djelovima Kvarnera, jest Udruženje vinara Kvarner Wines. Tečaj će se održavati u dva turnusa, teoretski dio održat će se online od 14. do 18. ožujka, dok će se praktični dio održati od 21. do 23. ožujka u Vinskoj kući Pavlomir. Cijena tečaja iznosi 3.400 kuna, a potpisnici sporazuma sufinancirat će polaznicima-poduzetnicima s područja Crikveničko-vinodolske rivijere 50 posto cijene cjelokupnog iznosa. Prijaviti se može putem e-maila: [email protected], zaključno s 11. ožujkom.