KORONA U ŠKOLAMA

U školama u Novom i Crikvenici sve više zaraženih učenika, ali nastava i dalje ide normalno

Robert Šimonović

Ravnatelji crikveničkih osnovnih škola Zvonka Cara i Vladimira Nazora, Srednje škole dr. Antuna Barca te novljanske Osnovne škole Ivana Mažuranića ističu da stanje nije alarmantnoBRIBIR/CRIKVENICA/NOVI VINODOLSKI – Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a jučer je objavio podatak prema kojemu je u ponedjeljak na području Primorsko-goranske županije broj osoba zaraženih koronavirusom porastao za 974 nova slučaja, dok broj ozdravljenih osoba iznosi 654, što znači da se broj aktivnih slučajeva povećao na 8.102. Od 974 novih slučajeva zaraze u PGŽ-u, u Crikvenici je u ponedjeljak zabilježeno 37 novozaraženih, u Novom Vinodolskom 18, dok je u Vinodolskoj općini zabilježeno sedam novih slučajeva. Kad se promotri nešto šira slika, u periodu od 4. do 17. siječnja broj aktivnih slučajeva u Crikvenici iznosi 545, u Novom Vinodolskom 318 te 128 u Vinodolskoj općini. U odnosu na period od 21. prosinca 2021. do 3. siječnja ove godine, radi se o značajnom povećanju broja novozaraženih, kada je u Crikvenici broj aktivnih slučajeva iznosio 151, u Novom Vinodolskom 57, a u Vinodolskoj općini 36.


Slikovito rečeno, u periodu od 4. siječnja do 17. siječnja u Novom Vinodolskom zaraženo je 7,3 posto stanovništva, u Crikvenici 5,4 posto, a u Vinodolskoj općini 3,9 posto stanovništva. Usporedbe radi, u periodu od 21. prosinca 2021. do 3. siječnja ove godine, u Crikvenici je bilo zaraženo 1,5 posto stanovništva, u Novom Vinodolskom 1,3 posto, a u Vinodolskoj općini tek 1,1 posto stanovništva. S obzirom na to da je na području bivše Općine Crikvenica značajno porastao broj novozaraženih osoba, prvenstveno na području Grada Novog Vinodolskog i Grada Crikvenice, provjerili smo kako se takva situacija odrazila na stanje, odnosno funkcioniranje nastave u tamošnjim školama.


Blagi simptomi


Ravnateljica Osnovne škole Zvonka Cara Desiree Pečaver kaže da se nastava odvija normalno jer je većina pozitivnih učenika zaražena tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, stoga je u međuvremenu velik dio zaraženih učenika uspio ozdraviti. Ipak, ravnateljica kaže da se trenutno tri djelatnice nalaze u izolaciji zbog pozitivnog nalaza na koronavirus, dok su dvije djelatnice u samoizolaciji (bez simptoma). Što se učenika tiče, 22 su pozitivna na koronavirus, dok se još njih 11 nalazi u samoizolaciji. Ukupan broj djelatnika Osnovne škole Zvonka Cara iznosi 61, dok je broj učenika 289 (uključujući i Područnu školu Selce).
– Dobra je vijest da svi oboljeli imaju blage simptome te se iskreno nadam da će tako i ostati – rekla je Desiree Pečaver.


U drugoj crikveničkoj osnovnoj školi (OŠ Vladimira Nazora) situacija također nije alarmantna, a ravnateljica Deana Čandrlić Zorica ističe da je situacija po pitanju oboljelih od koronavirusa bila znatno lošija u studenom i prosincu prošle godine.


– Trenutno nemamo problema s odvijanjem nastave, dapače, situacija je znala biti puno lošija kada su učenici prijašnjih godina izostajali s nastave zbog gripe. Trenutno nam je jedan razred u samoizolaciji, a za dva razreda čekamo rezultate testiranja, stoga je moguće da i za ova dva razreda bude određena mjera samoizolacije – rekla je Deana Čandrlić Zorica.


Bolja situacija


U Srednjoj školi dr. Antuna Barca situacija se posljednjih nekoliko dana također popravlja, a ravnatelj Arsen Badurina kaže da se trenutno u samoizolaciji nalazi jedan nastavnik, dok je sedam učenika pozitivno. Također, 12 učenika nalazi se u samoizolaciji, kao i čitav jedan razred.


Što se tiče Grada Novog Vinodolskog, usprkos povećanju broja zaraženih koje je naročito zapaženo neposredno nakon novogodišnjih blagdana, čini se da broj novozaraženih ipak u posljednjih nekoliko dana opada, a svakako je utješno to što većina zaraženih ima tek blage simptome bolesti uzrokovane koronavirusom. Ravnatelj novljanske Osnovne škole Ivana Mažuranića Boris Turjak kaže da je situacija bila znatno lošija u prvom tjednu u kojemu je započela nastava u novoj godini, nego što je to sada, u drugom tjednu nastave po završetku zimskih praznika.


– U prvom tjednu nastave, koji je trajao od 10. do 14. siječnja, čak petero djelatnika i troje učitelja bilo nam je u izolaciji i samoizolaciji, a početkom ovoga tjedna taj je broj pao na dvoje učitelja koji su trenutno na bolovanju – rekao je Boris Turjak te nadodao da se niti jedno razredno odjeljenje ne nalazi u samoizolaciji, stoga se funkcioniranje nastave, za sada, odvija bez većih poteškoća.