Bogat program

U Novom održan prvi dio Dana norveške kulture

Ante PeričićNOVI VINODOLSKI – Prošloga su tjedna, u cijelom nizu raznovrsnih kulturnih programa, održani i pomalo se već može kazati tradicionalni, Dani norveške kulture u Novom Vinodolskom, i to u organizaciji Hrvatsko-norveškog društva, a pod pokroviteljskom Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje je financijski potpomoglo program kojim se obilježilo 30. obljetnicu Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Kraljevinom Norveškom.


U sklopu dva predavanja, održanih u Narodnoj knjižnici i čitaonici, prisutni su mogli poslušati ono multimedijalno i to »Kon-Tiki, Thor Heyerdahlova ekspedicija na splavi preko Tihog oceana« koje je održala autorica osobno, odnosno Nevenka Romanić Kristensen. Naime, Norveška je poznata po svojoj dugoj pomorsko-istraživačkoj tradiciji, a možda globalno najpoznatiji istraživač i avanturist bio je upravo Thor Heyerdahl rođen 1914. godine, a preminuo 2002. godine. Novljanska publika tako se imala prilike pobliže upoznati s njegovom najpoznatijom ekspedicijom »Kon-Tiki« doživljenom 1947. i tijekom koje je, s petoricom prijatelja, Heyerdahl projedrio na splavi od Perua u Južnoj Americi do Tuamotu otočja u Polineziji.


Drugo predavanje održao je samostalni istraživač hrvatske baštine Miljenko Smokvina i to na temu Austrougarske arktičke ekspedicije brodom »Admiral Tegetthoff« 1872.-1874. Za napomenuti je da je ta ekspedicija imala većinsku posadu Hrvata pomoraca, a zanimljivo je nadasve norveško sudjelovanje u pripremi i realizaciji ekspedicije. Smokvina je, osim studioznog predavanja koje je, na radost prisutnih, trajalo čak trideset minuta više od predviđenih sat vremena, izrazio i žaljenje što Hrvatska javnost ne pridodaje dovoljno pažnje samoj ekspediciji i njezinoj dvjestotoj obljetnici koja se ove godine obilježava te dao motivaciju da se više posvetimo slavnoj pomorskoj povijesti koju baštinimo.
Ovo je prvi dio programa Dana norveške kulture, dok će se drugi dio, odnosno Dani bakalara i kinoprojekcije norveških filmova, održati pred kraj ljeta te u rujnu.