Sveta Lucija

U Grižanama blagoslovili vinograde, krenuli od onog crikveničkog gradonačelnika

Robert Šimonović

Vinograde i vinogradare u Dolincima blagoslovio je selačko-grižanski svećenik Tomislav Ćurić, dok je lozu simbolično orezao domaćin vinograda, crikvenički gradonačelnik Damir RukavinaUdruga vinogradara, vinara i maslinara Sveta Lucija Crikvenica je u Grižanama, točnije u mjestu Dolinci, prigodno obilježila početak vinogradarske godine, a koji se tradicionalno veže uz blagdan svetog Vinka.


Početak vinogradarske godine prigodno je obilježen blagoslovom vinograda, a domaćin vinograda u kojemu je svečanost upriličena bio je, ni manje ni više nego – crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina.


Vinograde i vinogradare blagoslovio je selačko-grižanski svećenik Tomislav Ćurić, dok je lozu simbolično orezao domaćin Damir Rukavina.
Polijevanjem starog vina dobar urod u ovoj je godini zaželio predsjednik udruge Sveta Lucija Crikvenica Miljenko Manestar.– Drago mi je da smo kao udruga malih proizvođača – vinara i vinogradara – pokrenuli inicijativu obilježavanja svetog Vinka i da je to preraslo u svojevrsnu tradiciju.


Naša udruga izuzev vinara, vinogradara i maslinara okuplja i sve ljude dobre volje koji se vole družiti i okupljati oko Dionizijevih kapljica, želeći pritom učiti o kulturi stola i drugim vinarskim umijećima, stoga koristim ovu priliku kako bih pozvao nove članove da nam se pridruže – rekao je predsjednik udruge Sveta Lucija Miljenko Manestar neposredno nakon čina blagoslova vinograda.


Ovoj zanimljivoj svečanosti prisustvovali su vinogradari, vinari i maslinari s područja crikveničko-vinodolske rivijere te članovi spomenute udruge, a koji su se nakon blagoslova prigodno nastavili zajedno družiti, što je ujedno bila i prilika za kušanje mladih vina.


Obilježavanjem Vincekova, vinogradari i vinari tradicionalno prvi put u vinogradarskoj godini pohode vinograde te simboličnim orezivanjem trsova objavljuju početak radova u vinogradima.


Orezani se trs potom obredno poškropi, odnosno »krsti« starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.


Svog zaštitnika, svetog Vinka, vinogradari i vinari mole za još bolji urod u ovoj godini, kao i da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, nametnika, štetočina i svega drugoga što vinogradu može naštetiti.