Dječji maraton

U Crikvenici su trčali svi: Klinci, tate i kućni ljubimci

Robert Šimonović

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Prihod od kotizacija za utrke malih maratonaca bio je namijenjen članovima udruge Uspjeh, odnosno djeci s invaliditetom i poteškoćama u razvojuBitno je sudjelovati, a ne pobijediti! Ako je itko ikada posumnjao u ovu tvrdnju, dovoljno bi bilo da je jučer barem nakratko zastao na crikveničkoj Veloj paladi i nazočio utrkama malih maratonaca u Crikvenici.


Svaka sumnja tada bi se, sasvim sigurno, raspršila u času, a najbolji dokaz tomu bila bi ozarena dječja lica i njihovi iskreni pogledi upereni k jednom, jedinom i glavnom cilju – svojim sudjelovanjem u utrci humanitarnog karaktera pomoći drugoj djeci i prijateljima s poteškoćama u razvoju.


Naime, sav prihod od kotizacija za utrke malih maratonaca bio je namijenjen članovima udruge Uspjeh, odnosno djeci s invaliditetom i poteškoćama u razvoju.


Daddythlon
U jučerašnjim utrkama malih maratonaca prijavljeno je bilo oko 200-tinjak mališana, koji su prisutnima priredili doživljaj za pamćenje te prekrasnu uvertiru u današnje 10. jubilarno izdanje Adria Advent Marathona.Pozitivno raspoloženje djece i njihovih roditelja nije mogla pokvariti niti povremena naoblaka ili pokoja kap kiše, a sve je započelo »daddythlonom«, odnosno utrkom očeva s djecom u kolicima, koja je ove godine organizirana po prvi put.


Dovoljno hrabri za ovakav pothvat bili su tek očevi Marko Benić i Josip Friš. Tata Marko Benić odnio je pobjedu u utrci na 100 metara s dječjim kolicima, a koju će zasigurno još dugo prepričavati kćeri Greti i sinu Vigu.


Utrku je aktivno odradio i njihov pas Ben, a tata Benić u šali će reći kako se obitelj Benić za ovu utrku dugo i naporno pripremala te svakodnevno trenirala. S druge strane, tata Josip Friš i njegova šestomjesečna kćer Ena čestitali su pobjednicima i najavili kako druge godine ozbiljnije planiraju krenuti u lov na prvo mjesto.


Foto galerija: Advent maraton u Crikvenici Foto: Mateo Levak


Uslijedile su utrka jasličara na 200 metara, utrka vrtićaraca na 500 metara, kao i utrke osnovnoškolaca od 1. do 4. razreda (1000 metara) i osnovnoškolaca od 5. do 8. razreda (2000 metara). Svoju utrku imali su čak i četveronošci, a ona je prigodno nazvana Utrka šapa. Svim sudionicima utrka dodijeljene su medalje, jer svi su oni jučer bili pobjednici.


Glavni maraton


Utrkama malih maratonaca nazočila je i zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović sa svojom kćeri, a upravo je dječjim maratonom započeo adventski program u gradu na Dubračini.U 18 sati jučer su upaljene božićne lampice koje su Crikvenicu pretvorile u predivnu božićnu morsku ljepoticu, a otvoreno je i klizalište Ledena morska bajka, koje će na glavnom crikveničkom trgu ostati do 9. siječnja.


Danas je u Crikvenici od 10 sati na rasporedu glavna utrka 10. izdanja Adria Advent Marathona, stoga će u tu svrhu od 10 do 15 sati biti zatvorene sljedeće dionice nerazvrstanih cesta: Ulica Ivana Skomerže, Trg Stjepana Radića, Gajevo šet., Šet. braće Domijan, Kačjak, staza valova do Perhati – okretište, Šet. braće Domijan, Gajevo šet., Strossmayerovo šet., Trg Stjepana Radića, Ivana Skomerže, Šet. Vladimira Nazora, Emila Antića, Šet. Ivana Jeličića do uvale Slane, autokampa – okretište, pa natrag do Trga S. Radića. Osim centralnog maratona koji će započeti u 10 sati, održat će se i polumaraton s početkom u 10.30 sati, kao i utrka građana (od 11 sati). Za organizaciju Adria Advent Marathona zaslužni su Grad Crikvenica, Turistička zajednica Grada Crikvenice, hotelsko poduzeće Jadran, komunalno poduzeće Eko Murvica, turistička agencija Via Mea i udruga Uspjeh.


Bravo za učenike PŠ Selce!


Na utrkama malih maratonaca zatekli smo i učiteljicu razredne nastave Anamariju Grbčić Pahlić, koja je na utrku prijavila 20 učenika Područne škole Selce.– Voditeljica sam sportske grupe u Područnoj školi Selce i čim sam čula za ovakvu akciju, nisam ni trenutka dvojila, već sam prijavila čitavu grupu. Svi se jako vesele i jako su uzbuđeni.


Djeci ovaj današnji maraton puno znači i sigurno im predstavlja nešto novo, zanimljivo i drugačije, rekla je Anamarija Grbčić Pahlić, namjestivši se ispred našeg fotoobjektiva s učenikom četvrtog razreda Područne škole Selce, Tinom Verbanac Mihajlovićem, i kolegom Dinkom Gračakovićem, odnosno učiteljem tjelesne zdravstvene kulture u Osnovnoj školi Vladimira Nazora.