Zamjena

U Crikvenici provode projekt modernizacije javne rasvjete. LED svjetiljke smanjit će potrošnju struje 75 posto

Robert Šimonović

Novougrađena rasvjeta smanjit će potrošnju električne energije za čak 75 posto. Vrijednost ugovorenih radova je 11.873.750 kunaCRIKVENICA – U gradu na Dubračini u tijeku je provedba projekta modernizacije javne rasvjete na području cijelog grada – u Selcu, Crikvenici, Dramlju i Jadranovu.


Postojeći sustav javne rasvjete sastoji se od cestovnih i dekorativnih svjetiljki sa živinim, natrijevim i metal-halogenim izvorima svjetlosti i kao takav je zastario, ekološki neprihvatljiv i energetski neučinkovit. Cilj projekta modernizacije javne rasvjete je ugradnja modernog sustava javne rasvjete kojom se, smanjenjem svjetlosnog onečišćenja, pridonosi zaštiti okoliša i poboljšanju uvjeta za život, dok se smanjenjem potrošnje električne energije i smanjenjem troškova održavanja ostvaruju i financijske uštede.


Iz Grada Crikvenice ističu da je projektom predviđena zamjena 3.171 komada svjetiljki i ugradnja novih svjetiljki LED tehnologije, koje svojim svjetlotehničkim karakteristikama zadovoljavaju zahtjevima Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i propisa koji definiraju osvjetljenje prometnica i javnih površina. Projekt se provodi od rujna 2021. godine te je do sada zamijenjeno više od 65 posto ukupnog broja svjetiljki.


Održivi razvoj
Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina istaknuo je da je energetska učinkovitost jedan od najdjelotvornijih načina postizanja ciljeva održivog razvoja te izravno pridonosi smanjenju emisija štetnih plinova u okoliš, zbog čega se, između ostalog, i krenulo u provedbu samog projekta. Kako kaže, osim što će se projektom smanjiti svjetlosno onečišćenje, ostvarit će se i velika ušteda energije, koja će se u konačnici u narednim godinama znatno osjetiti i na rashodovnoj strani proračuna.


– Novougrađena rasvjeta smanjit će potrošnju električne energije za čak 75 posto. Vrijednost ugovorenih radova je 11.873.750 kuna, a sredstva su osigurana ESIF kreditom za javnu rasvjetu, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.«, koji je dobiven od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) s rokom otplate od 10 godina – govori Rukavina te nadodaje da su u Crikvenici brojni projekti usmjereni upravo na očuvanje okoliša i energetsku učinkovitost.


– U proteklim godinama uspješno smo realizirali projekte energetske obnove Dječjeg vrtića Radost te osnovnih škola Zvonka Cara i Vladimira Nazora u Crikvenici. Na svim objektima je ugrađena termoizolirana fasada, izolacija krovova te je zamijenjena vanjska stolarija, dok su na dječjem vrtiću i Osnovnoj školi Vladimira Nazora postavljene i fotonaponske elektrane. U pripremi je postavljanje fotonaponske elektrane i na školu Zvonka Cara. Rezultat ovih projekata nije samo ugodniji boravak djece, već i značajne uštede energije – ističe gradonačelnik Rukavina.


Primjedbe na estetiku


Ipak, nisu svi posve zadovoljni projektom modernizacije javne rasvjete. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća HDZ-ov vijećnik Dalibor Latin i nezavisna vijećnica Sonja Polonijo istaknuli su da na određenim gradskim lokacijama zamjena javne rasvjete estetski nije kvalitetno odrađena. Vijećnik Igor Ivančić (PGS) smatra da je čitav projekt trebao biti sufinanciran putem europskih sredstava. Sonja Polonijo dodala je i da se posao obavlja aljkavo te se poseže za privremenim rješenjima, zbog čega će se zamjena javne rasvjete u konačnici odužiti te će se morati pristupiti dodatnim radovima. Sonja Polonijo je navela i da će zbog toga najvjerojatnije biti potrebno osigurati dodatna financijska sredstva, stoga je vijećnica zatražila uvid u samu projektnu dokumentaciju.


Iz Grada pojašnjavaju da se kod zamjene svjetiljki izvođači na terenu susreću s brojnim izazovima, od kojih se ističu stari brončani segmentni stupovi s dvije ili tri svjetiljke na mjesto kojih dolazi samo jedna nova svjetiljka, za što je potrebno izvesti određene preinake (demontažu konzola/montažu prihvatnog elementa za jednu svjetiljku). Projektna dokumentacija nije mogla predvidjeti sve poteškoće koje se javljaju na terenu tijekom obavljanja radova.


– Do isporuke prilagodnih elemenata, a u cilju poštovanja ugovorenih rokova, kao i smanjenja potrošnje električne energije, kao privremeno rješenje pristupilo se montaži po jedne svjetiljke na postojeće nosače, dok će se preinake raditi naknadno – kažu iz Grada Crikvenice.»Uspješno smo realizirali projekte energetske obnove Dječjeg vrtića Radost te osnovnih škola Zvonka Cara i Vladimira Nazora u Crikvenici. Na svim objektima je ugrađena termoizolirana fasada, izolacija krovova te je zamijenjena vanjska stolarija, dok su na vrtiću i školi Vladimira Nazora postavljene i fotonaponske elektrane