Tradicionalna priredba

U Crikvenici otvoren Mjesec plave ribe: U ponudi srdela, inćun, tuna…

Hina

Na svečanosti otvorenja čulo se kako su Crikveničani ostali upisani u povijest kao prvi ribari na sitnu plavu ribu



U Crikvenici je u petak počeo Mjesec plave ribe, tradicionalna turističko-promidžbena priredba koju Crikveničani organiziraju 10 put.


Sitna plava riba, srdela i inćun, tuna..dio je ponude Mjeseca plave ribe, a na svečanosti otvorenja čulo se kako su Crikveničani ostali upisani u povijest kao prvi ribari na sitnu plavu ribu, i to mrežama-plivaricama, zatim kao prvi kočari – ribari povlačnim mrežama te prvi ribari koji su na Jadranu počeli ribolov „na sviću“.


„Mjesec plave ribe“ stoga je simboličan, a ne samo komercijalni turističko-promidžbeni projekt Turističke zajednice Grada Crikvenice i potrajat će od 9. do 30. rujna, najavljeno je.




Nakon simboličnog, ali i posve praktičnog otvaranja ove priredbe, u petak – spravljanjem biranih ali i tradicijskih ribljih jela – u Bistro&beach baru „Tunar“ u Selcu, tijekom rujna bit će na više mjesta organizirana ponuda ribljih jela, posebice jela od sitne plave ribe, te mogućnost upoznavanja i kušanja kako se jela od ribe tradicionalno sljubljuju s kvalitetnim vinima.


U tome će sudjelovati i vrsne sommelierke, svojevrsne ambasadorice kvarnerskog vinskog podneblja – Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Marinela Mrkonja, Martina Škarica i Monika Neral.


U stručnim krugovima zovu ih ženskom sommelierskom reprezentacijom Kvarnera, a povezuje ih i zajednička im je ljubav i strast u angažmanu na edukaciji i afirmaciji vina, posebice kvarnerskih.


Premda će tijekom rujna i listopada biti još atraktivnih događaja, „Mjesec plave ribe“ posljednja je veća posezonska manifestacija na Crikveničkoj rivijeri i, također, kao nedavni „Ribarski tjedan“, produljuje razdoblje kvalitetnog posezonskog poslovanja ovdašnjih hotelijera i ugostitelja.