Predstavljen projekt

Thalassotherapia Crikvenica: Dizalica topline uštedjet će 70 posto energije i čuvati okoliš

Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Thalassotherapia će u nekoliko godina utrošiti gotovo dva i pol milijuna kuna u suvremene tehnologije. Riječ je o opremanju strojarnice bolnice električnom dizalicom topline prema principu »voda-voda« i uvođenju novog sustava grijanja potrošne tople vode i bazenske morske vodeGotovo dva i pol milijuna kuna utrošit će crikvenička Thalassotherapia u nekoliko godina u suvremene tehnologije korištenja obnovljivih izvora energije! Jučer je u toj specijalnoj bolnici za liječenje i rehabilitaciju predstavljen projekt povećanja energetske učinkovitosti, čime će ova bolnička ustanova uštedjeti više od 70 posto primarne energije, ali i znatno pridonijeti očuvanju okoliša.


Riječ je o opremanju strojarnice crikveničke bolnice električnom dizalicom topline prema principu »voda-voda« i uvođenju novog sustava grijanja potrošne tople vode i bazenske morske vode, i to iz obnovljivih izvora energije, što se provodi u sklopu upravo završenog Interreg Adrion projekta Seadrion.


Projekt se razvija u sklopu Dana plave energije Blue Deal i u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.
Projekt je u nazočnosti predstavnika Primorsko-goranske županije, županovog zamjenika Petra Mamule i rukovodstva Thalassotherapije, predstavio prof. dr. Neven Duić, redoviti profesor zagrebačkog Fakulteta za strojarstvo i brodogradnju Sveučilišta u Zagrebu i jedan od najeminentnijih svjetskih znanstvenika u području energetike.


Uručene zahvalnice


– Prirodni i obnovljivi izvori energije i moderne tehnologije korištenja mora kao izvora topline već su aktualni načini eksploatacije, a samo dobro pripremljeni projekti naći će ubuduće i europske izvore novca – rekao je prof. dr. Duić, zahvalivši pritom mnogobrojnim suradnicima i sudionicima u dosadašnjem ostvarenju prve faze projekta, uručujući zahvalnicu ravnateljici Thalassotherapije Nataši Manestar, i to na osobnoj potpori, ali i osoblju čitave bolnice, ističući značajnu ulogu i ranijeg ravnatelja Damira Lončarića na početku ostvarivanja ovog projekta.Mamula je u ime vlasnika i osnivača naglasio da će Županija uvijek, kao i dosad, poticati u Thalassotherapiji dobre ideje na planu primjene tzv. zelenih tehnologija te podupirati ostvarenje ovakvih i sličnih projekata u eksploataciji obnovljivih izvora energije i u očuvanju ljudskog okoliša.


Ravnateljica Nataša Manestar istaknula je značenje ostvarenja ovog projekta za funkcioniranje bolničkog sustava i za cjelokupno još kvalitetnije poslovanje ustanove kojoj je na čelu.


– Ova bolnica je već 2014. i 2018. godine potvrdila svoju opredijeljenost u ekološki prihvatljivije načine upravljanja energetskim sustavima, a ovi novi izvori i načini grijanja potrošne tople vode i bazenske morske vode nova su kvaliteta u korištenju medija mora i solarnog polja vakuumskih kolektora – rekla je ravnateljica.


Solarni kolektori


Prva faza ostvarivala se tijekom 2019. i 2020. godine. U grijanju prioritet su obnovljivi izvori energije, sunce i more, a kada to nije dovoljno, ostaju mogućnosti dogrijavanja mehaničkim, strojnim načinima.


Za te potrebe ugrađen je akumulacijski spremnik vode zapremine 6 tisuća litara. Solarni kolektori tijekom druge faze bit će ugrađeni čitavom površinom krova kotlovnice i praonice. Ukupna vrijednost prve faze iznosila je 1.141.752 kune, i to – osim sredstava bolnice – iz više izvora.


Aktualni radovi prema upravo predstavljenom projektu iznosit će još 1.200.000 kuna.


Ravnateljica Manestar zahvalila je Primorsko-goranskoj županiji kao osnivaču ustanove što redovito sudjeluje u svim značajnijim projektima ove bolnice te čestitala svim fizioterapeutima, koji i u crikveničkoj Thalassotherapiji čine znatan dio medicinskog osoblja, 8. rujna, Svjetski dan fizioterapeuta.


Crikvenička Thalassotherapia, koja u ovakvom ustrojstvu posluje već više od pola stoljeća, zapošljava 160 djelatnika.